Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont domu a nowe prawo budowlane

Gilgamesz

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Znalazłem dom, który chciałbym kupić, jednak wymaga on pewnych remontów/przebudowy tak aby spełniał moje wymagania.

Czytając prawo budowlane i wszelkiej maści artykuły zaczyna mi się odechciewać posiadanie jakiegokolwiek domu... W Was ostatnia deska ratunku :)

Czy byłby ktoś tak miły i napisał mi który z poniższych punktów wymaga "zgłoszenia" lub "zgłoszenia z projektem", który "pozwolenia", a który nie wymaga żadnej papierkomanii ? Interesuje mnie interpretacja przepisów zatwierdzonych w lutym 2020, które wchodzą w życie jakoś we wrześniu 2020.Oto lista zmian co do których mam wątpliwości:

1. Remont i obróbka zewnętrzna kominów

2. Wymiana poszycia dachowego z onduliny na blacho-dachówkę (więżba jest ok)

3. Wymiana rynien

4. Wymiana okna na większe (szersze) tarasowe

5. Wymiana standardowego okna na okno poziome fix (szersze)

6. Wybicie nowego okna tarasowego w ścianie szczytowej. Okno wychodzi w pełni tylko na moją działkę.

7. Wstawienie okna dachowego (obecnie nie ma żadnego dachowego). Okno wychodzi w pełni tylko na moją działkę.

8. Poprowadzenie hydrauliki i odpływów na piętro domu i stworzenie tam drugiej łazienki

9. Instalacja przydomowej oczyszczalni ścieków

10. Wymiana obecnego pieca na węgiel na pompę ciepła powietrzną

11. Instalacja fotowoltaiki do 10KW na dachu budynku

11a. Lub instalacja fotowoltaiki na działce (działka 4500m2)

Wiem, że proszę o dużo, ale może ktoś będzie w stanie pomóc :)

Z góry dziękuję