Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo - lokalizacja przy ścianie bez okien

simao83

Recommended Posts

Dzień dobry

Jestem na etapie adaptacji projektu gotowego. Przyszedł czas na za projektowanie instalacji sanitarnych i na lokalizację zbiornika na szambo. I tu pojawiają się wątpliwości co do umiejscowienia zbiornika. Chciałbym to zrobić w miejscu, w którym odległość domu od granicy działki wynosi 5 m, a ściana domu nie posiada żadnych otworów (okien czy drzwi). Jedyne okno z tej strony domu to małe okno połaciowe na dachu doświetlające schody w domu. Mój projektant twierdzi, że według przepisów nie mogę tego zrobić, bo odległość szamba od okna czy drzwi (5m) nie liczy się właśnie stricte do okna czy drzwi tylko do budynku posiadającego ogólnie okna i drzwi czyli de facto do tej ściany bez okien. Czy ma rację?

Nie wiem czy za bardzo nie zagmatwałem. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Dzień dobry

Jestem na etapie adaptacji projektu gotowego. Przyszedł czas na za projektowanie instalacji sanitarnych i na lokalizację zbiornika na szambo. I tu pojawiają się wątpliwości co do umiejscowienia zbiornika. Chciałbym to zrobić w miejscu, w którym odległość domu od granicy działki wynosi 5 m, a ściana domu nie posiada żadnych otworów (okien czy drzwi). Jedyne okno z tej strony domu to małe okno połaciowe na dachu doświetlające schody w domu. Mój projektant twierdzi, że według przepisów nie mogę tego zrobić, bo odległość szamba od okna czy drzwi (5m) nie liczy się właśnie stricte do okna czy drzwi tylko do budynku posiadającego ogólnie okna i drzwi czyli de facto do tej ściany bez okien. Czy ma rację?

Nie wiem czy za bardzo nie zagmatwałem. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Nie ma racji.

Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

"§ 36. 1. Odległość pokryw i wylotów wentylacji ze zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe, dołów ustępów nieskanalizowanych o liczbie miejsc nie większej niż 4 i podobnych urządzeń sanitarno-gospodarczych o pojemności do 10 m3 powinna wynosić co najmniej:

[...]

2. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej odległości urządzeń sanitarno-gospodarczych, o których mowa w ust. 1, powinny wynosić co najmniej:

1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi – 5 m, [...]

2) od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego – 2 m.

Edytowane przez czystesrodowsko