simao83 10.06.2020 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Dzień dobryJestem na etapie adaptacji projektu gotowego. Przyszedł czas na za projektowanie instalacji sanitarnych i na lokalizację zbiornika na szambo. I tu pojawiają się wątpliwości co do umiejscowienia zbiornika. Chciałbym to zrobić w miejscu, w którym odległość domu od granicy działki wynosi 5 m, a ściana domu nie posiada żadnych otworów (okien czy drzwi). Jedyne okno z tej strony domu to małe okno połaciowe na dachu doświetlające schody w domu. Mój projektant twierdzi, że według przepisów nie mogę tego zrobić, bo odległość szamba od okna czy drzwi (5m) nie liczy się właśnie stricte do okna czy drzwi tylko do budynku posiadającego ogólnie okna i drzwi czyli de facto do tej ściany bez okien. Czy ma rację?Nie wiem czy za bardzo nie zagmatwałem. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 10.06.2020 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 (edytowane) Dzień dobry Jestem na etapie adaptacji projektu gotowego. Przyszedł czas na za projektowanie instalacji sanitarnych i na lokalizację zbiornika na szambo. I tu pojawiają się wątpliwości co do umiejscowienia zbiornika. Chciałbym to zrobić w miejscu, w którym odległość domu od granicy działki wynosi 5 m, a ściana domu nie posiada żadnych otworów (okien czy drzwi). Jedyne okno z tej strony domu to małe okno połaciowe na dachu doświetlające schody w domu. Mój projektant twierdzi, że według przepisów nie mogę tego zrobić, bo odległość szamba od okna czy drzwi (5m) nie liczy się właśnie stricte do okna czy drzwi tylko do budynku posiadającego ogólnie okna i drzwi czyli de facto do tej ściany bez okien. Czy ma rację? Nie wiem czy za bardzo nie zagmatwałem. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Nie ma racji. Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie "§ 36. 1. Odległość pokryw i wylotów wentylacji ze zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe, dołów ustępów nieskanalizowanych o liczbie miejsc nie większej niż 4 i podobnych urządzeń sanitarno-gospodarczych o pojemności do 10 m3 powinna wynosić co najmniej: [...] 2. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej odległości urządzeń sanitarno-gospodarczych, o których mowa w ust. 1, powinny wynosić co najmniej: 1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi – 5 m, [...] 2) od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego – 2 m. Edytowane 10 Czerwca 2020 przez czystesrodowsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 10.06.2020 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 5m do okna, nie do ściany budynku.U mnie mniej niż 5m do ścian, ale ponad 5m do okien.Mam studnię chłonną tak blisko.W zasadzie, to samo, bo wentylacja musi być.Przeszło w starostwie 3 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 10.06.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Nie ma racji. 1) od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi – 5 m, [/i] [...] Tak właśnie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts