kanibals 14.11.2004 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Witam, palimy kominkiem od dwóch tygodniu, po rozgrzaniu maksymalnym kominka (bucha gorącem) wydobywa sięz pomieszczeń, które są dogrzewane dziwny zpaach - smrodek - tak jak gddyby sięcoś wypalało, jakieś chemiczne dziadostwo ( ? ). Inaczej jest gdy kominek jest gorący ale nie rozpalony na maksa - leci ciepłe powietrze , ale nie bardzo gorące.... I tu moje pytanie - jak długo może się wypalać . czy to jakieś uszczelniacze a może za bardzo rozgrzewamy kominek ?? A może to kwestia rur rozprowadzających powietrze ? ? Nie są to rury spiro tylko rury prostokątne z blachy... SAmi nie iwemy co o tym mysleć... Stolarz współpracujący z kominkarzami powiedział że wypalanie sięklkominka może trwać nawet do miesiąca....ALe my palimy drugi tydzień i smrodek mniejszy nie jest (ale na pewno mniejszy niż na początku, bo na początku wszystkie okna pootwierane)...Czy mamy może schrzaniony kominek ? A może to dziadostwo w końcu się wypali ?? Jak to było u Was ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAFKA 14.11.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 to jest najprawdopodobniej problem zastosowanej foli aluminiowej wewnątrz komory nad kominkiem ja miałem ten sam problem .kupiłem tańszą folie do tem+150 st i to się zemściło .po 2 latach zrobiłem wszystko od począdku z użyciem taśmy na wysokie temperatury i jest ok.i to nie folia tylko klej jest powodem takiego zapachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanibals 14.11.2004 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 A o jakiej folii piszesz ? U mnie wkład obudowa wyłożona jest od środka wełną Rockwoola do kominków + taśma aluminiowa (ale nie wiem jaka czy jakaś specjalna czy nie), pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAFKA 15.11.2004 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 chodzi mi właśnie o tą taśmę alu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 15.11.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Witam! Ja palę w kominku już drugi rok i też zauważyłem to zjawisko. Gdy napalę b.b.b mocno to wydobywa się taki dziwny zapach. Może to nie jest smród ale nie aromat. Przecież ciepło nie ma zapachu Dzieje się to TYLKO wtedy gdy trochę zapomnę o kominku i pali się w nim jak "w piekle". Dlatego staram się nie rozpalać tak mocno aby od żaru nie można było do niego podejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Degustibus 15.11.2004 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Słyszałem że jeśli kanały i obudowa jest wykonana z blachy ocynkowanej to najprawdopodobniej zapach pochodzi właśnie od tego pokrycia galwanicznego (lekko kwaśny). Niestety przy mocnym rozgrzewaniu stali ocynkowanej wydzielają się cyjanki o właściwościach wiadomych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Degustibus 15.11.2004 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Słyszałem że jeśli kanały i obudowa jest wykonana z blachy ocynkowanej to najprawdopodobniej zapach pochodzi właśnie od tego pokrycia galwanicznego (lekko kwaśny). Niestety przy mocnym rozgrzewaniu stali ocynkowanej wydzielają się cyjanki o właściwościach wiadomych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 15.11.2004 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Witam! Przepraszam drogiego kolegę ale blacha ocynkowana ma tyle wspólnego z cyjankami co ksiądz z księciem. Akurat jestem chemikiem ale o czymś takim to nigdy w życiu nie słyszałem aby cynk zamienił się w cyjanek (jak już coś to w cyjanowodór HCN bo tylko on może być lotny). Pewnie z wkrętów fosfatyzowanych wydziela się fosgen a z wełny wąglik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 15.11.2004 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Jeżeli kanały są z blachy - to mogły być lekko zaolejone. Powinno się po jakimś czasie ulotnić (czyli pal na maxa i wietrz). Zaczynałem palić w marcu - też trochę zalatywało, teraz już nic nie czujęGrzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Degustibus 16.11.2004 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Ok,jak pisałem jest to informacja zasłyszana.Chemiku jak w takim razie wytłumaczysz częste przypadki (których byłem świadkiem) zatrucia osób spawających elementy stalowe ocynkowane??Zatrucia objawiały się naprzemian gorączką i wychłodzeniem organizmu,dreszczami,osłabieniem i apatią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 16.11.2004 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Ok,jak pisałem jest to informacja zasłyszana. Chemiku jak w takim razie wytłumaczysz częste przypadki (których byłem świadkiem) zatrucia osób spawających elementy stalowe ocynkowane?? Zatrucia objawiały się naprzemian gorączką i wychłodzeniem organizmu,dreszczami,osłabieniem i apatią. Cjanek akurat wiąże się z hemoglobiną w krwi i odcina przepływ tlenu w organiźmie. Do cynkowania blach nie stosuje się związków cjanku (szeroko rozumując). Kiedyś stal cyjanowano, miała wtedy taki błękitnawy kolor. Ale na pewno nie stosuje się przy galwanizowaniu. Nie Pamiętam związku cynku, który używa się do galwanizowania, sądze że zatrucia to pozostałości po nim no i sam cynk. Cynk, pomimo, że na C, to witaminą nie jest. I coś na jego temat: Cynk (Zn) Własności Cynk spełnia szereg podstawowych funkcji w organizmach. Jako składnik różnych enzymów (lub ich aktywator) bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów oraz przypuszczalnie tłuszczy. Przyswajanie go przez organizm jest bardzo różne, w zależności od jakości pożywienia oraz interakcji zachodzących między cynkiem a innymi pierwiastkami Cynk odgrywa także istotną rolę w funkcjonowaniu układu rozrodczego, zwłaszcza u mężczyzn, oraz działa odtruwająco (antagonista kadmu i ołowiu). Istotny metabolicznie antagonizm zaznacza się między Zn-Cd i Zn-Cu. Poza tym wapń i magnez mogą działać ograniczająco na wchłanianie tego metalu Cynk jest niezbędny do syntezy białek, jest ważnym składnikiem enzymów trawiennych, bierze udział w magazynowaniu insuliny, wspomaga system immunologiczny. Cynk bierze udział w utrzymaniu równowagi innych pierwiastków śladowych jak manganu, magnezu, selenu i miedzi.. Korzystne działanie cynku na organizmy polega, poza ogólną poprawą metabolizmu, na przyspieszeniu gojenia ran, zwłaszcza ubytków skóry, poprawie sprawności umysłowej oraz na ochronie plamki żółtej oka przed zmianami zwyrodnieniowymi. Brak W deficycie cynku pierwszymi objawami są: kurza ślepota, brak apetytu, brak popędu płciowego, niedostateczne wykształcenie cech płciowych, brak wewnętrznego "napędu", choroby skór, drżenie kończyn, karłowatość, łamliwe paznokcie, łamliwość i wypadanie włosów, niedobór pigmentu , objawy starzenia się, podatność na zakażenie, przedłużająca się suchość oczu, rozstępy w skórze, stany depresyjne, stany zagubienia, upośledzenie możliwości ruchowych i trudności z chodzeniem, upośledzenie smaku, wydłużony czas gojenia się ran, zaburzenia miesiączkowania, zwłaszcza u młodych kobiet, zaburzenia mowy, zaburzenia wzrostu, uczucie znużenia Uwaga! Przy niedoborze cynku występuje natychmiast spowolnienie procesów wzrostu. Szybko też występują dolegliwości jak nagłe pojawienie się zmarszczek, fałd skórnych i "kurzych łapek". Objawami niedoboru są również, znaczny wzrost tolerancji na glukozę, zmiany w gospodarce hormonalnej i aktywności enzymów, zwiększone niebezpieczeństwo infekcji, cukrzyca. Nadmiar Działanie toksyczne: Nadmierne spożycie może mieć skutki uboczne Szkodliwość cynku jest związana przede wszystkim z wtórnym deficytem miedzi i nie wywołuje objawów specyficznych. Ostre zatrucie cynkiem powoduje osłabienie, wymioty i niedokrwistość. Nadmiar tego metalu w organizmach zwierzęcych uważa się za jedną z przyczyn zmian nowotworowych. Zatrucia ludzi cynkiem następują głównie w wyniku spożycia owoców lub warzyw opryskiwanych preparatami cynkowymi lub produktów przechowywanych w naczyniach cynkowych. Dawka Łatwo dostępny cynk występuje w mleku .W kobiecym mleku zawartość wynosi 0, 4-8 mg/l), ponieważ występuje w połączeniach z drobnocząsteczkowymi białkami. Dzienne zapotrzebowanie cynku przez człowieka dorosłego wynosi średnio 15 mg. Cynk dostarczany z pożywieniem może pokryć zapotrzebowanie pod warunkiem dobrego wchłaniania. Zapotrzebowanie zwierząt pokrywają rośliny o zawartości o zawartości około 30 ppm Zn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 16.11.2004 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2004 Witam! A ja o cynku jeszcze bym dodał, że temperatura topnienia 419,5oC , temperatura wrzenia 907oC Proszę mi powiedzieć jaka temp. występuje w kanałach DGP? 400, 500 a może 907 stopni? Skąd więc miałby się wziąć cynk (a poprawniej pary cynku) w powietrzu DGP? Panowie! Bez przesady bo płytka w kuchence el. ma wyższą temp. i nikt z was nie mdleje i się nie zatruwa. A propos Bard13 – informacje z http://zdrowie.org.pl/nutrition/wyswietl_vad/1028 zawierają dane o cynku jako składniku diety. Dla Degustibusa. Chemiku jak w takim razie wytłumaczysz częste przypadki (których byłem świadkiem) zatrucia osób spawających elementy stalowe ocynkowane?? Zatrucia objawiały się naprzemian gorączką i wychłodzeniem organizmu,dreszczami,osłabieniem i apatią. W necie znalazłem informacje. "Łuk elektryczny jarzy się między końcem pokrytej otuliną metalowej elektrody a spawanym materiałem. Krople stopionego metalu elektrody, przenoszone poprzez łuk do płynnego jeziorka spawanego metalu, są chronione przed wpływem atmosfery przez gazy wydzielające się wskutek rozkładu otuliny elektrody. " Powodem zatruć o których piszesz są gazy powstające w wyniku spawania oraz możliwe, że pary cynku gdyż podczas tego procesu (spawania) temp. wynosi grubo powyżej 907 stopni. Nie wiem dlaczego podczas b. intensywnego palenia a tym samym b. wysokiej temp. wkładu i powietrza może wydzielać się nieprzyjemny zapach. Ale z pewnością nie są to trujące gazy które spowodowały by śmierlelne zatrucie. Chyba, że instalacja jest nieszczelna i przechodzą do DGP spaliny z kominka ale to całkiem inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.