Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylemat z oknami - Salamander PRESTIGE bE82 vs RFECTHERM

Recommended Posts

Tak, to jest listewka do przykręcania parapetu. Praktycznie tylko firma Klinar tak robi (ich instrukcję linkowałem wcześniej).

Parapety wzmocnione robi np. Stropex:

20190311_132552.jpg

ale i np system do montażu w warstwie ocieplenia KiK (MMichał, Ty chyba szybciej znajdziesz foto?)

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoro ta blaszka w wersji „light” podgina się pod wkrętem wkręcanym w XPS’a to całość już bardziej usztywnia ten plastikowy profil w tych moich parapetach.

Mówiąc o wzmocnionym miałem na myśli ten wyżej (do montażu na konsolach). Drugi podrzucił mi znajomy który także go dystrybuuje, ale wywinął się od odpowiedzi na pytanie, czy można go podpierać punktowo. ja to interpretuję: nie można, ale tak się robi. Co w żadnym wypadku nie oznacza "dobrze".

Może pokaż ten swój parapet, bo będziemy się tak łapać za słówka.

Chodzi o taką wersję z wpuszczanym od góry piórem : P1040485.jpg?

Może tu lepiej widać założenia:

PR02XT-12-32.jpg

lub ten:

PR02-listwa-poglad.jpg

przy czym ten drugi "aż się prosi" o podpieranie punktowe podkładkami, ale jego producent nie dopuszcza takiej możliwości.

Czyli z podkładką na dole?

Aktualnie na fb wywołałem dyskusję na temat powtarzalności CP, ale ona poszła szerzej. Wypowiedź jednego z dystrybutorów tego podkładu:

"listwa nie służy do klinowania tylko do zakotwienia od strony zewnętrznej"

Cała dyskusja jest pod linkiem:

https://www.facebook.com/groups/DobryMontazStolarki/permalink/788167682041575/?comment_id=789061265285550&reply_comment_id=789165948608415

• 1 year później...