Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze projektu

Recommended Posts

Cześć. Mam wydane aktualne WZ. Interesują nas dwa domy podane poniżej, tylko zastanawiamy się nad praktycznością i typowym problemem z poddaszem czy parterowy :) ?

Druga sprawa jak wygląda sprawa kosztowa obu tych domów ? Który będzie tańszy w budowie ? Na obu domach blachodachówka. Proszę też o polecenie tanich projektów w budowie.

szerokość działki 23m, długość 29m.

https://z500.pl/projekt/636/Z7+35,wersja-projektu-z7-w-technologii-murowanej-z-katem-nachylenia-dachu-35-stopni.html

oraz

https://z500.pl/projekt/187/Z210,przytulny-dom-z-dodatkowym-pokojem-na-parterze-i-wygodnymi-schodami-na-poddasze.html

Bardzo proszę o pomoc w wyborze.

Myślę że jest wart polecenia jeśli chodzi o taki metraz. W Z210 masz strop, schody, skosy których moim zdaniem docieplenie jest droższe. Nie wiem ile jest fundamentów ale w Z7 są tylko po obrysie. Ja może nie jestem zbyt obiektywny bo mi zawsze się bardziej podobały proste parterowe domki. Ja właśnie buduje domek 70m2. Z dachem ma gotowo, bez okien czyli SSO 80tys. Tez prosty tylko mój konstruktor uparł się na ściany nośne w środku co wiązało się z większą ilością fundentow.

Zgadzam się że Z7 będzie tańszy w budowie - a o ile ? Ciężko powiedzieć ale zakładam jakieś +/- 20-30%.

Z210 - jednak dodatkowe piętro czyli schody, ściany, pokrycie tych ścian, okna, drzwi itp. Oprócz tego strop lany, oraz izolacja całego dachu a nie tylko stropu.

Chyba że te pokoje sa naprawdę niezbędne lub dorzucenie np 50 tys zł nie robi różnicy.

Jeśli opcja budżetowa to stanowczo Z7.