rover-ek 15.06.2020 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 (edytowane) Dzień dobry. Witam wszystkich forumowiczów. Zwracam się z prośbą o podpowiedź i wyjaśnienie. Szykuje mi się właśnie remont łazienki i mam mały dylemat ws. przyłącza WC do pionu... Jeden hydraulik mówi mi, że jak on zrobi - będzie OK. Drugi twierdzi, że nie należy tego robić. A ja sam w Internecie poczytałem sobie trochę i finalnie mam obawy. Mianowicie : - mieszkam w bloku z wielkiej płyty - 4 piętro (ostatnie) - rura kanalizacyjna 110mm - pion kanalizacyjny wychodzi na dach i jest to odpowietrzenie - odpływ WC jest tzw. pionowy - w stropie (aż do sąsiada na dole) - odległość odpływu WC od pionu - obecnie jest jakieś 40cm - odległość odpływu WC od ściany to 50cm (naprawdę - a łazienka bardzo mała) - nie ma warunków na przeniesienie WC na drugą stronę pionu kanalizacyjnego. Myślałem sobie, że stelaż podtynkowy WC byłby idealnym rozwiązaniem i hydraulik mówi, że "powninno być dobrze". Podsunąłbym WC do ściany, miejsce by się zrobiło... Do pionu kanalizacyjnego było by jakieś 20 cm... Jedyną niezgodnością z zasadami sztuki - byłby fakt, że odpływ WC do pionu byłby powyżej podłogi 15cm - a więc powyżej odpływu prysznica o ok. 20cm (bo on też idzie trochę w podłogę). Wyczytałem, że : "Miska ustępowa nie może być ustawiona dalej niż 1 m od pionu i musi być włączona do niego poniżej podejść innych przyborów sanitarnych. W przeciwnym razie podejście musi być wentylowane". Mam więc pytanie : czy fakt, że kanalizacja wychodzi na dach - jest wystarczającym "wentylowaniem" ? Czy w moim przypadku można wstawić stelaż podtynkowy? Ostatecznie mam również inne rozwiązanie - po ostatnim remoncie przed wielu laty - w odpływ WC kompaktowego mam założony taki kołnierz gumowy z przesunięciem - ale to dało tylko kilka centymetrów i dalej WC jest od ściany ok. 30 cm... Znalazłem więc całkiem fajne przyłącze McAlpine WC-LO-18 do odpływu pionowego - jednak trochę obawiam się tego płaskiego zwężenia. WC kompaktowe też jakoś przeżyjemy - tylko czy na takim przyłączu nie będzie nam się zapychać WC ? Ta firma jest znana od lat - więc może to sprawdzone rozwiązanie? Zwężenie tego przyłącza ma bodajże 6cm - więc sam nie wiem... Bardzo proszę o poradę. Wolałbym wstawić stelaż podtynkowy - jednak, jeśli miałoby to powodować wyziewy z kanalizacji (bo niby tylko takie jest ryzyko) - to może to przyłącze McAlpine...? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc. KM. Edytowane 15 Czerwca 2020 przez rover-ek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 15.06.2020 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 Jak się da to wstaw trójnik w odpływie z prysznica i nową odnogę z tego trójnika wepnij do pionu ponad odpływ z WC Wtedy nie wyssie ci wody z syfonu w prysznicu podczas spłukiwania WC. A ten wynalazek z takim przewężeniem może być problematyczny przy grubszych tematach z dużą ilością papieru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rover-ek 15.06.2020 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 (edytowane) Rozumiem, o co chodzi.Dzięki bardzo za pomoc.KM. Edytowane 15 Czerwca 2020 przez rover-ek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts