marc3co 15.06.2020 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 WitamPrzekopywałem forum w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, więc zakładam nowy post. Proszę o radę. Buduję garaż NIEOGRZEWANY 8,5x7m (wymiar wewnętrzny) na płycie fundamentowej, ściana Silka 18 cm. Pytanie: czy pod płytę dać ocieplenie ze XPS/EPS? Jeśli tak to jaka grubość? Mam sprzeczne rady. Sam z logiki skłaniam się by nic nie dać, jakieś ciepło zawsze "bije" z gruntu, więc po co się od niego odizolowywać. Co radzicie, z góry dziękuję za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 15.06.2020 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 Ja mam podobny wymiar i dalem pod spód na chudziaka 10cm xps.(tak było w projekcie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc3co 16.06.2020 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Wstępnie też myślałem, że dam 10cm XPS. Dwie osoby (konstruktor wiązarów, który specjalizuje się również w budownictwie pasywnym i kolega, który wykonał kilka budynków nieogrzewanych) zwróciły mi uwagę, żebym nic nie dawał pod spód. Tłumaczą, że ziemia zawsze będzie miała + temperaturę przy niewielkim ociepleniu budynku od zewnątrz. Nie chodzi mi o to by w garażu było + 15 stopni zimą, ale żeby przynajmniej nie trzeba było skrobać aut i żeby śnieg z nadkoli zdążył się przez noc rozpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 16.06.2020 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Racja. Za to latem w gorące dni, jest chłodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.06.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Weż pod uwagę że ziemia przemarza i tak do metra od krawędzi zima może być w zimi minus. Chyba że zrobisz opaskę z XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc3co 17.06.2020 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Opaska z XPS będzie. Planuje dać 8 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts