Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parterówka nad rzeczką

Recommended Posts

Witam serdecznie forumowiczów tych nowych i tych doświadczonych w nowym temacie dla samorobów.

Zamierzam podjąć się budowy dom parterowy z garażem na działce około 2500 m2.

Projekt:

https://tinypic.pl/r2aiyz6umohf

https://tinypic.pl/3xl2prwhlbdp

https://tinypic.pl/hl0ougb5h87o

Podstawowe założenia:

- płyta fundamentowa,

- podłogówka tylko w części mieszkalnej, w płycie lub na płycie, garaż nie ogrzewany,

- gruntowa pompa ciepła,

- poziome źródło zasilania,

- rekuperacja,

- strop gęsto żebrowy,

- oczyszczalnia przydomowa,

- ściany z siporeksu,

- ocieplenie styropian 20 cm.

- ściany szczytowe osb,

- konstrukcja dachu prefabrykowana lub więźba dachowa.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam się jako pierwszy.

Pompa gruntowa uuu dawno tu takiej nie było. Czym to jest podyktowane? Pytam z czystej ciekawości.

Masz dużą powierzchnię kotłowni, może warto powiększyć to pomieszczenie obok bo to pewnie będzie jakiś warsztacik. Kotłownia w nowych domach to takie miejsce na zbiornik CWU plus jednostka PC na ścianie i reku pod sufitem, jak się dobrze to przemyśli to jedna ściana w tym pomieszczeniu Ci wystarczy.

Jeszcze jedno pytanie z ciekawości czemu te domy są tak projektowane że garaż jest niżej z dachem niż dom nie lepiej jak by była to jedna bryła? Wydaję mi się że taki budynek ma ładniejszą prostszą bryłę. Wiem że to trochę więcej materiału ale wyglądał by dom dużo lepiej.

Pozdrawiam i trzymam kciuki.

Pompa gruntowa ponieważ:

budowa na dalekim pn- wschodzie kraju, tu jest surowszy klimat względem innych regionów Polski, wydaje mi się że jest również łatwiejsze serwisowanie gruntówki niż PC P/P,

cena na PC gruntową jest podobna do ceny PC P/P. Niestety warunki gruntowe na DZZ mam średnie, piasek , żwir, woda na głębokości 2 m, ale za to działka trochę większa. DZZ zrobię z rury PE 40 4 pętle x 200 m.

Powierzchnie kotłowni dobiera się do konkretnej PC w zależności od rodzaju i ilości czynnika chłodniczego producent podaje min. kubaturę, powierzchnię. PC jeszcze nie wybrałem, patrzę na propozycje polskich producentów. W garażu przy oknach planuje postawić stół i szafki i tam będzie miejsce na warsztat.

Dom i garaż są oddzielnie bo garaż ma być nieogrzewany. Ściana garażu może wyziębiać dom, dlatego budynek garażu jest od dylatowany, trochę mniej izolacji pójdzie na garaż. Zgadzam się w jednej bryle byłoby ładniej. Myślę że w jednej bryle było by taniej i niekoniecznie więcej materiału.

Dach w garażu jest niżej , jak są dwa dachy to jest dobrze jak da się rękę włożyć pod okap i jest dostęp dla wykonania.

Dziękuję za dobre słowa, również pozdrawiam.

Odnośnie powierzchni garażu do PC - zobacz monobloki, najlepiej na propanie, zajmują mało miejsca w kotłowni, tyle co zbiornik na CWU i bufor, a mają najlepsze wartości COP. ( moja w tą zimę wskazała 5,2 )

Jeżeli sam będziesz robił dolne żródło to ok koszt znikomy, ale jeżeli weźmiesz firme to PC powietrzna wygrywa.

• 6 months później...

Doszło do zmian w odniesieniu do pierwotnych założeń, dodaliśmy poddasze użytkowe i taras nad garażem. Zmieniła się powierzchnia użytkowa. Projekt jest gotowy w wersji do PNB.

Zostało zaprojektować płytę fundamentową, rekuperację, więźbę. Czekamy na PNB.

Plan zagospodarowania dzialki:

30d812331d5a241egen.jpg

Rzut Parteru

2cd79f374e132a33gen.jpg

Rzut Poddasza

ec408097ee5dd69cgen.jpg

Elewacje

699874d345d9619cgen.jpg

Edytowane przez Drops2
nie wyświetla się zdjęcie

Bardzo dziękuję za opinię wezmę pod uwagę. Czy ktoś z Szanownych forumowiczów mógłby podesłać na priv namiary gdzie można wykonać projekt płyty fundamentowej ?

Chciałbym zamówić projekt płyty fundamentowej, zamiana zamiast fundamentów na ławach.

Założenia są takie żeby tylko w części mieszkalnej była podłogówka w płycie fundamentowej, a garaż bez ogrzewania. Pod częścią mieszkalną 20 cm XPS-a.

Edytowane przez Drops2
uzupełnienie

W projekcie mam wodomierz w garażu, a szafki elektrycznej z bezpiecznikami w wiatrołapie. Z tym mam wątpliwości czy nie lepiej dać na odwrót wodomierz w wiatrołapie a szafki elektryczne w garażu. W garażu woda może zamarzać.

Podłogówka będzie tylko w części mieszkalnej, a szafkę z rozdzielaczami do podłogówki planuję na ścianie garażu. Powiedzcie co sądzicie?

Do pompy ciepła rób podłogówkę wszędzie wraz z garażem (chyba że będzie podloga nieocieplona).

Każde żeliwo albo aluminium to potencjalna korozja i mała wydajność.

Ja podłogówkę zrobiłbym nawet w schodach.

Jeżeli poziom gruntowy wody uzalezniony jest od pobliskiej rzeki -to wkopałbym kolektor nieco niżej -na 2.0-2,5m ppt. o ile jest to możliwe (nie będzie podchodzć woda podczas wykopu). Powodzenia

• Like 1

1. Schody spiralne, to tragedia. Poświęć więcej miejsca na wygodne schody

2. Rozdzielnica elektryczna powinna być gdzieś blisko pod ręką. Garaż to niedobre miejsce. Żeby się nigdy nie zdarzyło, ale w razie jakiegoś pożaru, albo jak kogoś będzie raził prąd, to bezpieczniki powinny być na wyciągnięcie ręki. Zeby szybko odciac zasilanie.

Odnośnie rozdzielnicy w garażu nie zgodzę się, dobrze zaprojektowana instalacja elektryczna powinna zadziałać zabezpieczeniem przy porażeniu / zwarciu.

Pod warunkiem, że instalacja jest sprawna, poprawnie zaprojektowana, wykonana itp. A po kilku czy kilkunastu latach masz 100% gwarancji, że ciągle wszystkie urządzenia w rozdzielnicy są sprawne? U mnie w projekcie domu mam uziom że stali ocynkowanej. Ile taki uziom wytrzyma w mokrym (taki mam) gruncie? Chcesz ryzykować, że jak coś pójdzie nie tak, zabezpieczenia nie zadziałała właściwie, to co? Będziesz biegał przez cały dom, by wyłączyć zasilanie? Każdy robi jak uważa, ale rozdzielnica powinna być w takim miejscu, by dostęp do niej był łatwy i szybki.

Jeśli nastąpi awaria instalacji wodnej, kanalizacyjnej lub ogrzewania, to będą straty materialne. Jeśli natomiast awaria instalacji elektrycznej, to cóż, może się skończyć na jednym lub więcej denacie lub denatce. Taka drobna różnica. Dlatego rozdzielnica musi byc łatwo dostępna.

Edytowane przez Lukasz11

Zdecydowałem podłogówkę wykonać w warstwie konstrukcyjnej płyty, ponieważ zależy mi na dużej akumulacyjności. W części salon-kuchnia wysokość do sufitu 6.5m , czy dać tam rurę podłogówki mocniej zagęszczoną co 10cm? W jakiej technologi zrobić podłogówkę na poddaszu ? chodzi o to żeby nie rezygnować z dużej akumulacyjności tak jak na parterze. Czy dobrym miejscem na szafkę rozdzielaczy do podłogówki będzie garaż, czy lepiej dać w środku budynku, będę wtedy musiał ciągnąć dobiegi z garażu.