Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konstrukcja blatu pod umywalkę

Recommended Posts

Witam,

chcę w małej łazience zrobić blat pod umywalkę na krótszej ścianie, wymiarowo ok. 180x40cm (w załączniku na zielono). Byłby on potem obłożony płytkami a na nim umywalka nablatowa.

Czy płyta Ultrament o jakiejś większej grubości (jakiej?) będzie wystarczająca? Na 3 ścianach przykręciłbym kątowniki na jednym poziomie, na nie dał płytę, którą również przykręciłbym do kątowników. Potem zostałyby zrobione tynki, co dodatkowo wzmocniłoby całość.

Czy jednak robić blat z betonu zbrojonego stalą?

Łazienka.jpg

Edytowane przez konrad_gom

Gość p_n_usunięte

Witaj

Ja bym proponował na te kątowniki położyć i przykręcić płytę OSB 3 lub MFP o grubości 22mm.

Taka płyta to sztywny blat.

Na to dopiero bym przykleił na klej montażowy płytę Ultrament o grubości 10 mm.

Na wierzch i na czoło (kant) płyty,następnie obłożył płytkami

Nie ryzykowałbym przykręcenia samej płyty Ultrament do kątowników,ponieważ wypełnienie to styrodur.

Tym samym wkręty nic nie trzymają.

Ale to tylko moja opinia.

Nie wiem jaka sztywność ma taka płyta o grubości np.30 mm

Jeśli dasz płytę o gr.30mm +płytki to blat będzie miał około 40mm

I to jest dla oka dobra grubość blatu

Jeżeli zastosujesz np.50 mm + pytka - to sobie wyobraź blat.

Na stronie firmy Ultrament są podane parametry doboru grubości

proszę

Ultrament.jpg

Pozdrawiam

plasticfun

Witam,

chcę w małej łazience zrobić blat pod umywalkę na krótszej ścianie, wymiarowo ok. 180x40cm (w załączniku na zielono). Byłby on potem obłożony płytkami a na nim umywalka nablatowa.

Czy płyta Ultrament o jakiejś większej grubości (jakiej?) będzie wystarczająca? Na 3 ścianach przykręciłbym kątowniki na jednym poziomie, na nie dał płytę, którą również przykręciłbym do kątowników. Potem zostałyby zrobione tynki, co dodatkowo wzmocniłoby całość.

Czy jednak robić blat z betonu zbrojonego stalą?

[ATTACH=CONFIG]445249[/ATTACH]

Możesz zrobić ten blat z płyty budowlanej Ultrament . Grubość 5cm będzie wystarczająca .

Możesz zrobić ten blat z betonu . Zbrojenie wtedy układasz górą . Grubość blatu podobna jak z Ultrament .

Możesz zrobić ten blat z płyty gipsowo kartonowej . Też będzie ok .

Odradzam natomiast używanie plyty OSB przy budowie blatu . Jest ona niestabilna wymiarowo pod wpływem wilgoci , co powoduje pękanie fugi w narożnikach .

• Like 1

Za wiele nie pomogę (bo nie ja robilem), ale mam podobny blat (już 6 lat). Szerokosc 160cm, głębokość 50cm. Z płyty ultrament. Majster najpierw położył płytki ba scianach i podłodze, potem robił blat. Jedna uwaga - ja mam blat łamany z nogą. Na niższej połowie jest umywalka nablatowa, po wyższą połowa stoi pralka.