konrad_gom 16.06.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 (edytowane) Witam, chcę w małej łazience zrobić blat pod umywalkę na krótszej ścianie, wymiarowo ok. 180x40cm (w załączniku na zielono). Byłby on potem obłożony płytkami a na nim umywalka nablatowa. Czy płyta Ultrament o jakiejś większej grubości (jakiej?) będzie wystarczająca? Na 3 ścianach przykręciłbym kątowniki na jednym poziomie, na nie dał płytę, którą również przykręciłbym do kątowników. Potem zostałyby zrobione tynki, co dodatkowo wzmocniłoby całość. Czy jednak robić blat z betonu zbrojonego stalą? Edytowane 16 Czerwca 2020 przez konrad_gom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrad_gom 20.06.2020 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość p_n_usunięte 20.06.2020 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Witaj Ja bym proponował na te kątowniki położyć i przykręcić płytę OSB 3 lub MFP o grubości 22mm. Taka płyta to sztywny blat. Na to dopiero bym przykleił na klej montażowy płytę Ultrament o grubości 10 mm. Na wierzch i na czoło (kant) płyty,następnie obłożył płytkami Nie ryzykowałbym przykręcenia samej płyty Ultrament do kątowników,ponieważ wypełnienie to styrodur. Tym samym wkręty nic nie trzymają. Ale to tylko moja opinia. Nie wiem jaka sztywność ma taka płyta o grubości np.30 mm Jeśli dasz płytę o gr.30mm +płytki to blat będzie miał około 40mm I to jest dla oka dobra grubość blatu Jeżeli zastosujesz np.50 mm + pytka - to sobie wyobraź blat. Na stronie firmy Ultrament są podane parametry doboru grubości proszę Pozdrawiam plasticfun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 20.06.2020 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Witam, chcę w małej łazience zrobić blat pod umywalkę na krótszej ścianie, wymiarowo ok. 180x40cm (w załączniku na zielono). Byłby on potem obłożony płytkami a na nim umywalka nablatowa. Czy płyta Ultrament o jakiejś większej grubości (jakiej?) będzie wystarczająca? Na 3 ścianach przykręciłbym kątowniki na jednym poziomie, na nie dał płytę, którą również przykręciłbym do kątowników. Potem zostałyby zrobione tynki, co dodatkowo wzmocniłoby całość. Czy jednak robić blat z betonu zbrojonego stalą? [ATTACH=CONFIG]445249[/ATTACH] Możesz zrobić ten blat z płyty budowlanej Ultrament . Grubość 5cm będzie wystarczająca . Możesz zrobić ten blat z betonu . Zbrojenie wtedy układasz górą . Grubość blatu podobna jak z Ultrament . Możesz zrobić ten blat z płyty gipsowo kartonowej . Też będzie ok . Odradzam natomiast używanie plyty OSB przy budowie blatu . Jest ona niestabilna wymiarowo pod wpływem wilgoci , co powoduje pękanie fugi w narożnikach . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 20.06.2020 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Za wiele nie pomogę (bo nie ja robilem), ale mam podobny blat (już 6 lat). Szerokosc 160cm, głębokość 50cm. Z płyty ultrament. Majster najpierw położył płytki ba scianach i podłodze, potem robił blat. Jedna uwaga - ja mam blat łamany z nogą. Na niższej połowie jest umywalka nablatowa, po wyższą połowa stoi pralka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konrad_gom 21.06.2020 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Dzięki za odpowiedzi. Chyba zdecyduję się na blat betonowy. A kiedy najlepiej byłoby go zrobić, przed czy po tynkach? Gra to jakaś rolę np. z układaniem potem płytek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 21.06.2020 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Blat najlepiej jest zrobić razem z pracami glazurniczymi . Trzeba w blacie zrobić otwory na umywalkę , baterię . Jak będziesz miał umywalkę , to z natury łatwiej wytrasować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts