Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

będę miał w mieszkaniu w starej kamienicy tynki cemento-wapienne oraz sufity podwieszane i ściany z gk. Chciałbym uzyskać jednakową strukturę na obydwu rodzajach podłoża.

Jaką gładź najlepiej użyć?

Udało mi się znaleźć informację,że na tynki cem-wap najlepiej nałożyć gładź wapienną (widziałem też, że są cementowo wapienne, ale nie znalazłem rekomendacji). Zależy mi na tym żeby ściany otynkowane mogły 'oddychać' - po to robię tynki cementowo-wapienne, więc gładzie gipsowe odpadają. Czy na płyty gk można też stosować tą samą gładź (wapienną) czy też użyć standardowo gipsowej (jeżeli tak to czy struktura będzie taka sama)?

Pytania o oddychanie to na inne forum, medyczne albo przyrodnicze.

Dlatego 'oddychanie' dałem w cudzysłowie, z resztą pytanie tego nie dotyczy ani waszych opinii na temat chłonięcia wilgoci i oddawania jej do otoczenia co potocznie w skrócie określa się jako oddychanie.

Pytanie jest proste, dotyczy doboru odpowiednich gładzi i możliwości jej zastosowania na ww. materiałach celem uzyskania jednakowej struktury.

Proszę czytać ze zrozumieniem i udzielać merytorycznych odpowiedzi.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Jeżeli zrobisz gładź wapienną na gładko i gładź gipsową na gładko, to tak, struktura będzie taka sama. Jak pomalujesz sufit i ściany różnymi farbami i wałkami, to koncepcja może się zawalić i struktura będzie inna, szczególnie widoczna pod mikroskopem.

Karty techniczne produktów określają ich zastosowanie, sposób użycia itd i nie wszyscy producenci mają jednakowe. Więc jak sobie wybierzesz konkretną gładź, to czytaj.

Dzięki za odpowiedź Pytajnick.

W tym rzecz, że zanim napisałem na forum czytałem karty katalogowe i nie mogłem znaleźć informacji czy można używać gładzi wapiennej na gk, sprzedawcy twierdzą, że tak. Myślałem, że ma ktoś może jakieś doświadczenie w tej kwestii.

• 2 weeks później...

Szanowny Panie,

Jeżeli interesuje Pana gładź wapienna, to rekomenduję zastosować Śnieżka Acryl-Putz® RV13 Renova, która może być stosowana na tynki cementowo-wapienne, a także płyty gipsowo-kartonowe. Gładź jest łatwa w urobieniu i aplikacji, dobrze trzyma się podłoża, łatwo się szlifuje. Śnieżka Acryl-Putz® RV13 Renova posiada właściwości antygrzybiczne i może być również stosowana w pomieszczeniach o podwyższonej wilgotności.