Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]Kominek - doprowadzenie powietrza[/b]

Gulek

Recommended Posts

Witam wszystkich i proszę o rady dotyczące kominka.

Mam nowo wybudowany kominek. Powietrze niezbędne do pracy kominka doprowadzone jest z zewnątrz budynku, w tym celu została zainstalowana rura w wylewce pod posadzką o długości 4mb i średnicy fi 15. Rura ta doprowadza powietrze z tyłu wkładu kominkowego. Po 2 tygodniach użytkowania w około kominka popękał mi sufit (podwieszany z płyt karton-gips). Fachowiec który montował kominek twierdzi że wszystko jest ok a za sufit to on nie odpowiada. Natomiast fachowiec z innej konkuręcyjnej firmy twierdzi że kominek został źel zamontowany ponieważ pod komonkiem powinien się znajdować otwór doprowadzający powietrze do kominka z wewnątrz budynku. Powietrze pobierane z wewnątrz budynku grawitacyjnie wypychało by ciepłe powietrze przez wyloty (kratki kominkowe). Natomiast brak tych otworów pod kominkiem powoduje że wewnątrz zabudowy kominka wytwarza się ogromna temperatura która jest słabo wydalana przez wyloty i w pokoju jest zimno. Fachowiec ten twierdzi również że kominek w tej postaci wytrzyma może pół roku a sufit bedzie mi zawsze pękał. Poradzcie mi co ja mam biedny żuczek zrobić i którego fachowca słuchać :cry:

Gulek - nie jestem specjalistą w temacie - specjalistami są wg mnie Darek B i Forest-Natura. Ja mogę jedynie opisać jak to wygląda u mnie oraz polecić przeczytanie wątku o Komorze dekompresyjnej. W wątku tym podają odsyłacze do stron gdzie dokładnie jest wyjaśnione jak powinna wyglądać obudowa kominka.

A wracając do obiecanego wyjaśnienia jak jest u mnie. Otóż są dwa doprowadzenia powietrza do kominka. Jedno, rurą z zewnątrz, doprowadza powietrze do komory spalania w kominku. Drugie, kratka na dole obudowy, doprowadza powietrze do wnętrza obudowy ale na zewnątrz wkładu. Czyli powietrze z zewnątrz służy do palenia i ucieka kominem. Natomiast powietrze z wnętrza pokoju jest ogrzewane przez wkład i ogrzane wydostaje się przez kratki wentylacyjne.

Dodatkowo sprawdź jeszcz czy masz tą komorę dekompresyjną. Bo z tego co mówił mój kominkarz, szczególnie w domach z drewnianymi sufitami, brak takiej komory może być problemem.

Pozdrawiam

Bogus- jaka odległość rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz od ściany na której ma stać kominek? I jaka jej średnica?

Odległość od ściany zależy wg mnie od konkretnego wkładu ale różnica pomiędzy różnymi ustawieniami spowoduje tylko że kominkarzowi będzie trochę łatwiej lub trudniej. Mi, z różnych przyczyn, wylot wypadł w odległości 5 cm od ściany i komina - kominkarz tylko lekko się skrzywił ale nawet nie skomentował. Oczywiście jeśli wylot rury wypadnie przed kominkiem to może to być problem ;);)

Ja mam fi 100. Trochę się bałem, po przeczytaniu postów ludzi dających większe średnice, że będzie za mało. Ale spokojnie wystarcza dla największego wkładu Tarnawy - 18 kW.

Pozdrawiam