Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którą pompe ciepła wybrać albo które brać pod uwagę

KonGlo

Recommended Posts

Witam

Jestem przed zakupem pompy ciepła do domu 125 m2 + garaż, ściany z porotermu 30cm +styropian 10 cm,dach wata 23cm, parter ogrzewanie podłogowe poddasze grzejniki. Dostałem cztery oferty jedna na Mitsubishi Power Inverter Split na r32 o mocy 8,0kW PUD - SWM80YAA EHSD – VM6 ,druga na HITACHI YUTAKI S 8 kW RAS-3WHVRP + RWM-3.0NR, trzecia na Panasonic T-Cap o mocy 9 kW WH-UX09HE8 WH-SXC09H3E i czwarta na NIBE SPLIT 8 KW HBS 05-12 AMS 10-8. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Witam

Jestem przed zakupem pompy ciepła do domu 125 m2 + garaż, ściany z porotermu 30cm +styropian 10 cm,dach wata 23cm, parter ogrzewanie podłogowe poddasze grzejniki. Dostałem cztery oferty jedna na Mitsubishi Power Inverter Split na r32 o mocy 8,0kW PUD - SWM80YAA EHSD – VM6 ,druga na HITACHI YUTAKI S 8 kW RAS-3WHVRP + RWM-3.0NR, trzecia na Panasonic T-Cap o mocy 9 kW WH-UX09HE8 WH-SXC09H3E i czwarta na NIBE SPLIT 8 KW HBS 05-12 AMS 10-8. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

A pytałeś o ofertę od Viessmann? Masz budżet określony na ten cel?

Chętnie pomoże, zobacz co mamy w ofercie jeśli chodzi o rodzinę pomp ciepła Vitocal - mamy ciekawe nowości w ofercie od kwietnia 2020, albo zapytaj o bezpłatną ofertę bez zobowiązań TU

Jak masz pytania - służę pomocą!

Według projektu OZC to 12875. Ale podczas budowy 12 lat temu zostały wprowadzone pewne zmiany głównie w ogrzewaniu ,zamiast kotła gazowego i grzejników zamontowaliśmy piec na ekogroszek 19 kw, parter podłogówka, poddasze grzejniki. Instalator proponował nam gruntową pc wtedy chciał 60 000 + podłogówka , ale wtedy nie było nas na to stać:( A teraz dostaliśmy takie oferty, te poniżej 8kw odrzuciliśmy od razu ,zastanawiam się czy te nie są za małe. Dostałem też ofertę na DAIKIN Altherma (GRZANIE) o mocy 11,2 KW i złożyłem też zapytanie do Viessmann.

• 2 weeks później...