Przemysław0000 17.06.2020 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Witam, W łazience w mieszkaniu w celu wykonania odpływu liniowego zrobiłem podwyższenie przy użyciu posadzki cementowej (nie chciałem kuć szlichty). Po podliczeniu wyszło mi, że powierzchnię zaznaczoną czerwonym prostokątem obciążyłem o około 220kg (nie spodziewałem się, że wyjdzie aż tyle - teraz wykonałbym to inaczej). Dodatkowo podwyższenie będzie obłożone gresem, oraz w miejscu zaznaczonym niebieską linią będzie przedścianka pokryta gresem do samego sufitu (270cm). Po fakcie naszła mnie refleksja, czy obciążenie nie będzie zbyt duże. W instrukcji użytkowania lokalu wyczytałem, że zabrania się przekraczania nośności użytkowej stropu wynoszącej w przypadku mieszkań 2kN/m2, także w czasie wykonywania robót wykończeniowych. Ściany nośne wykonane są z bloczków silikatowych akustycznych gr. 18cm + 2 cm twardej płyty termoizolacyjnej, ściany działowe z bloczków silikatowych gr 12cm. Stropy wykonane są jako monolityczne o grubości od 22-24cm, oparte na słupach i ścianach żelbetonowych. W związku z powyższym proszę o odpowiedź, na dwa pytania: 1. Czy tak duże obciążenie nie spowoduje pęknięcia stropu? 2. Czy przedścianka z płyt K-G pokryta gresem nie spowoduje zbyt dużego obciążenia na podłoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.06.2020 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Jakie masz stropy i w którym kierunku są rozpięte? Ile metrów jest między ścianami nośnymi i gdzie się znajdują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław0000 17.06.2020 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć jakiego rodzaju jest strop i w którą stronę jest rozpięty, jestem laikiem jeżeli chodzi o budownictwo. Jeżeli taka informacja pomoże to jest to nowo oddany budynek mieszkalny, dwupiętrowy. Wg załączonego rysunku przylegająca ściana północna i zachodnia są ścianami nośnymi, natomiast w kierunku wschodnim między ściana działową a nośną jest 423cm (między nośnymi 663cm), w kierunku południowym, pierwsza ściana nośna 550cm (ściana równoległa o szerokości 60cm i gr 20cm) kolejna 401cm dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.06.2020 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2020 Poproś dewelopera / wykonawcę o dokumentację w tym zakresie.W umowie kupna / sprzedaży mieszkania nie ma informacji o konstrukcji budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław0000 18.06.2020 04:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Na informację od dewelopera mogę się nie doczekać. Natomiast w prospekcie znalazłem informację o stropach: żelbetowe, monolityczne gr. 24, 22, 20 (wg projektu w zależności od kondygnacji, mieszkanie jest na 1 pietrze) oparte na słupach i ścianach żelbetowych. W miejscach gdzie występują ciężkie ściany korytarzowe oraz duże ilości otworów instalacyjnych przecinających strop zaprojektowano zebra usztywniające w postaci podciągów żelbetowych. Informacje dodatkowe co do ścian:- ściana zachodnia jest ścisną korytarzowa z murowanych bloczków silikatowych akustycznych gr. 18cm + izolacja termiczna 2cm + tynk- ścisną północna jest ścisną oddzielająca mieszkania - wylewne słupy żelbetowe gr. 20cm oraz murowane z silikatowych bloczków akustycznych 18cm+tynk, piętro niżej sciana wylewana żelbetowa gr 20cm +tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.06.2020 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Przy prawidłowo zaprojektowanym i dobrze wykonanym stropie żelbetowym o grubości min. 20cm nie powinno być żadnego problemu z lokalnym przeciążeniem stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław0000 18.06.2020 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Dziękuję za pomoc. Będę spał spokojniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts