Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie podłoże pod stelażowy basen zakopany w ogrodzie? i jak go obudować?

Recommended Posts

Witam,

Jak najprościej zrobić posadzkę pod basen? kostka? beton? Generelnie wolałbym nie wypożyczać betoniarki.

Chcę dać pod basen styrodur plus jakąs włókninę a na boki styropian.

trzeba robić jakieś drenaże do odprowadzenia wody deszczowej czy to wszystko szczelnie zaknąc jakąś pianką między sciankiami basenu a ziemią?

Nie moge nigdzie znależć takiego projektu więc pytam Was drodzy forumowicze.

• 2 weeks później...

Też planuje wkopać w ziemię basen stelażowy ale to z powodu pochyłej działki , na 7m ponad 80cm różnicy poziomów więc pomyślałem że go wkopie do poziomu zero z jednej strony a z drugiej będzie wystawał jakieś 55cm , z dotychczasowych informacji wiem że trzeba dać pod dno basenu piach z 15cm zagęścic/ubić potem styropian 5cm na to firmowa podkładka i basen .

Zero informacji jak zabezpieczyć ściany basenu od gruntu ,zakładam że styropian i piach .

Citymatic to jest basen stelażowy robiony na zamówienie z plandeki. nie będe go wyciągał na zimę.

Może , a raczej na pewno jak się wpisze w googlarkę to wyskakuje coś innego:confused:

Może ktoś mi pokaże taki basen całoroczny w ziemi. Chętnie bym sobie taki zrobił , bo te stelażowe które składałem to dla mnie zbyt mało trwałe i obecnie to taki jaki wyrzuciłem kosztuje prawie 2 tyś.

Początkowo stał na płaskim tarasie, później zrobiłem mu pergolę i placyk stał na płytach xps, a tera stoi tam huśtawka....było by fajnie nie "szarpać się" z tym tylko zostawić na cały rok.

IMG_20190524_065811.jpg

ps.

jak widać po lewej pozostała instalacja pompa i prąd do ogrzewania i napełniania oraz filtrowania i opróżniania basenu:(

Edytowane przez CityMatic
dodanie fotki

Wydaje mi się, że od Słońca powierzchnia tej plandeki zrobiła się twardą.Tylko raz nie złożyłem go na zimę potem zawsze i w ubiegłym roku pękł na składaniu na tyle, że nie dało się go skleić. Już wcześniej widziałem, że robią się miejsca wilgotne, w dwóch miejscach miał zerwane mocowania do stelażu. Wszystko od strony południowej.

Raz uszkodził go kot, a raz ptak sklejanie bez problemu naprawia problem,jednak szczerze-jak napisaliście o ziemnym to pomyślałem że może basen powróci..... ale jak się domyślam to to samo co miałem tylko w dole to - dziękuję.

CityMatic

Wiesz my tu gadamy o stelażowych z przedziału 4 - 6tys zł z pompą filtrem i drabinką , niestety basen na lata w ziemi to wydatek minimum 20tys zł bez robocizny

to co Ja potrzebuje czyli około 6,5x3,5m w stelażu 6,3tys zł , w betonie na surowo 24tys zł a w tworzywie sama niecka kosztuje 25tys zł .

Reasumując basen stelażowy może kupić sobie większość z nas ale taki na dekady już tylko nieliczni.

Ok, nie chodzi mi o koszty, bo wybudować murowany basen za 50tyś nie ma problemu, tylko myślałem, że wkładacie taki PCV do ziemi:(

Tylko że utrzymanie takiego basenu też kosztuje kilka tyś rocznie.

A tak ku uwadze mój też miał pompę filtry, drabinkę i nawet przykrywkę..Mój nie był tak wielki ale 4,2x2,5x1,2 miał i był w 100 usa:cool:. Teraz służy jako plandeką na przyczepie.

Po przeglądnięciu kilkudziesięciu " sajtów" zrewidowałem swoje poglądy , basen Stelażowy to pomyłka w moim wypadku.

U naszych południowych sąsiadów można kupić stalowy galwanizowany powlekany 2 warstwami tworzyw basen Azuro Vario V7 za 5,5tys zł

takie coś po napełnieniu można obsypać suchym betonem i mamy nieckę basenową na 20-30 lat , dziwne że u Czechów i Słowaków pełno tych konstrukcji a u nas lipa i stelaże które po 2 sezonach zimowych idą na śmietnik albo robią jako plandeka.

poszukajcie sobie na Youtube : Azuro Vario V7

Ja rozpatrywałem ten blaszany, one są dobre na działki pochyłe aby można ukryć całą infrastrukturę, a i aranżacja jest łatwiejsza.

Na płaską najlepiej murować i zadaszać a wtedy koszty idą w setki.

U mnie chyba ostatecznie skończy się na ruskiej bani takiej do 12tyś, a na basen będę chodził miejski.

Ja rozpatrywałem ten blaszany, one są dobre na działki pochyłe aby można ukryć całą infrastrukturę, a i aranżacja jest łatwiejsza.

Na płaską najlepiej murować i zadaszać a wtedy koszty idą w setki.

U mnie chyba ostatecznie skończy się na ruskiej bani takiej do 12tyś, a na basen będę chodził miejski.

Też myślę o ruskiej bani, potrzebuje sprawdzony projekt:). Lubię ciepło, u mnie temperatura w basenie 28-30st znajomi mówią że kostki lodu przyniosą, cóż każdy jest inny.