Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podparcie płatwi na. łączeniu

KUBEK1978

Recommended Posts

Witam,

proszę o pomoc ponieważ wykonawca źle obliczył podparcie płatwi słupem na łączeniu i teraz czy można wstawić dodatkową belkę jak na szkicu. Słupa nie można przesunąć bo jest w ściance, mieczy też nie można zastosować bo wyjdą w pomieszczeniach, jest niski sufit. Płatwie i słup mają 16x20, belka mogła by mieć 16x16 lub wstawić krokwie na płasko 16x8

Sam nie wiem co zrobić bo wszyscy mają różne pomysły. Z tego co się dowiedziałem to prawidłowo słup powinien być na szczelinie obu łączeń płatwi.

132123.jpg

Edytowane przez KUBEK1978

projekt jest bardzo okrojony, nie ma szczegółów więźby. Płatew wg projektu miała być w całości 13m ale tartak nie miał możliwości transportu takich długich beli. Poza tym wiele tartaków nie podejmowało się wykonania i odradzali też bo może bardziej poskręcać taką belkę. Wykonawca z kierownikiem zalecili takie rozwiązanie. Są jeszcze dwie lukarny po obu stronach.Dom ma rozpiętość 11x9 m Edytowane przez KUBEK1978

W którym miejscu na rzucie konstrukcji jest to wątpliwe połączenie?

Chodzi o to że nie ma ciągłości belki (płatwi) ?

Połączenie płatwi powinno być nad słupem.

Ile masz miejsca między spodem płatwi a sufitem?

PS Zdjęcie jest ma za małą rozdzielczość.

zdj. dałem lepsze. jest 3 metry do płatwi. Było by więcej gdyby wykonawca nie zmniejszył kąta dachu dla swojej wygody. Tak, mam tak samo ale ten słup teoretycznie powinien przenosić część obciążenia dachu z płatwi na strop. Ogólnie ten projekt jest troche skopany bo widziałem, że robią bez słupów ale wtedy płatwie są z podwójnych belek np. 16x16 czyli razem 16x32 . Niedaleko mnie tak robili. Edytowane przez KUBEK1978

Nie, nie po prostu tak jakby dwie belki razem jako płatew i skręcone razem, już z daleka widać było że coś konkretnego tam wrzucali i podjechałem z ciekawości zobaczyć. Nie robili tego byle amatorzy bo właśnie ich bym polecił, dach jest strzała i cały dom równiutki, z resztą budowali dwa podobne domy koło siebie ale tylko jeden miał podwójne belki.

Ja mam płatew 16x20 .

Edytowane przez KUBEK1978

• 4 weeks później...
Nie byłoby problemu gdyby połączenie wykonano profesjonalnie czyli zacięcie po skosie. Zrób tak jak narysowałeś albo zastosuj po bokach nakładki stalowe z blachy grubości minimum 4 mm i skręć śrubami. Pozdrawiam.