Zbyszko.O 19.06.2020 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Witam Już niedługo będę usuwał deski którymi szalowany był strop monolityczny. Deski to sosna i świerk o grubości 25 mm. Po rozszalowaniu deski wyczyszcze ile się uda z betonu. Muszę kupić taki przyrząd do czyszczenia, który widziałem na portalu aukcyjnym. Po oczyszczeniu czeka mnie impregnacja. Czym i jak zaimpregnować takie drewno po szalunkach? Czym nakładać: pędzlem czy opryskiwaczem? Jakieś sugestie lub podpowiedzi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkowy 24.06.2020 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Najwygodniej opryskiwaczem - każdą deskę z każdej strony co najmniej dwa razy. Powinny wyschnąć ułożone na przekładkach gdzieś pod daszkiem. U mnie schły po prostu w salonie pod stropem . Impregnaty mają konsystencję wody, więc malowanie pędzlem jest dość mało efektywne. Pamiętaj także o zdjęciu kory, która zdarza się na deskach szalunkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.06.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 Można malować wałkiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 30.06.2020 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Może podłączę się pod temat. Do malowania nadbitki i widocznych części krokwi chcę użyć barwionego pokostu lub oleju lnianego. Czy z powodzeniem mogę go zastosować do impregnacji reszty deskowania? Jak sama nazwa wskazuje to olej i zanim się wchłonie i wyschnie trochę czasu minie. Czy w miejscach gdzie deski będą się składały "do czoła" nic złego nie będzie się działo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bracki88 30.06.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Rada z mojej strony - czyszczenie desek po szalunkach to tylko i wyłącznie donicą. Jedną donicą wyczyściłem wszystkie deski na podłogę na strych nad jętkami. Na początku próbowałem papierami ściernymi na dużą szlfierkę kątową ale nawet papiery 3M szybko się kończyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts