Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uszkodzona (?) membrana dachowa

Jeremies

Recommended Posts

No i w czym problem? A jak wracasz mokrym autem (pada deszcz) to po przyjeździe wycierasz auto? Po pewnym czasie ta folia straci właściwości hydroizolacyjne i będzie z niej kapać. Pozdrawiam.

W tym że znając życie to nie tylko auto pod nią będzie stać. Pewny czas czyli ile mniej więcej? Rok, dwa, dziesięć?

... Jak zrobić zwis około 5 mm na każdej parze krokwi?

Tak normalnie bez zbędnego sztramowania (napinania) folii. Robiąc dach trzeba rozumieć wszystkie jego funkcje. A tak na marginesie dziękuję za uznanie:). Pozdrawiam.

• 1 month później...
Od strony poddasza folia nie osłonięta a teraz mamy koniec czerwca. Minęło zatem siedem miesięcy. Zgodnie z zaleceniami producenta folia dachowa powinna być zakryta w określonym przez producenta czasie z obu stron! Ten czas już minął. Straciłeś zatem gwarancję. Będzie Cie czekał remont dachu. Pozdrawiam.

Na poddaszu też albo od razu wełna albo czarna folia budowlana.

A tę membranę od wewnątrz to chronimy przed słońcem czy powietrzem czy przed wszystkim.

Na strychu niczym nie osłoniłem od środka i membrana jest na wierzchu.

Co dokładnie jej grozi?

Trzeba się przejmować! Za szczelność dachu odpowiada krycie wstępne! Te rozdarcia muszą być zaklejone! Jest natomiast inna kwestia krycie wstępne wykonane w listopadzie. Od strony poddasza folia nie osłonięta a teraz mamy koniec czerwca. Minęło zatem siedem miesięcy. Zgodnie z zaleceniami producenta folia dachowa powinna być zakryta w określonym przez producenta czasie z obu stron! Ten czas już minął. Straciłeś zatem gwarancję. Będzie Cie czekał remont dachu. Pozdrawiam.

Jaki remont? Z jakiego powodu?

Czyli jeśli planowałem sobie zrobić taki o to dach na wiacie garażowej:

-brak podbitki czy też foli budowlanej

-krokwie

-folia paroizolacyjna bądź membrana

- łaty

-płyty bitumiczne

to jest to głupi pomysł?

Zapytacie po co mi ta folia przy wiacie. A ja odpowiem że po to aby skroplona woda pod spodem płyt, nie kapała na auto. Może jestem w błędzie z tym pomysłem, ale boje się że będzie kapać jak z dachów pokrytych blachami trapezowymi.

A skąd tam się weźmie woda pod spodem tych płyt?