Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wodociąg - jednoosobowy "komitet"

p

Recommended Posts

Przedłużono wodociąg do mojej działki! W końcu ! :-) Ekipa, która budowała była z lokalnych wodociągów więc nie boję się o jakość (w końcu sami będą kiedyś tym zarządzać). Przed budową zapłaciłem zaliczkę a teraz muszę zapłacić resztę. Kiedy decydowałem się na przedłużenie wodociągu poszedłem do sąsiadów z pytaniem czy chcieliby partycypować w kosztach. Niestety żaden nie chciał. Trudno. Mają prawo. Teraz jedna z działek zmieniła właściciela a ten z kolei chciałby zwrócić połowę (jako drugi). Inny nagle zmienil zdanie bo chciałby się niedługo budować.

Chciałbym sam zapłacić (dopłacić) resztę sumy i być w pewnym sensie jednoosobowym komitetem (szef wodociągów dał słowo, że będzie przez dwa lata respektował moje "prawa" i bez mojej zgody nie podłączy nikogo innego). Jeśli ktoś by się chciał podłączyć to musiałby zapłacić część kosztów. Szef wodociągów powiedział jednak, że takie "jednoosobowe zarządzanie" nie jest możliwe, że lepiej jest gdyby było więcej osób na fakturze za wykonanie wodociągów. Czy jest to prawda ? Osobiście wątpię. Przypuszczam, że wykorzystuje moją niewiedzę.

Przyszła mi też myśl, że te dwie osoby, które chcą się podłączyć, "kręcą" za moimi plecami z wodociągami.

Tak czy siak, czy mogę być jednoosobowym komitetem ?

p.

To czy lepiej być jednoosobowym, czy wieloosobowym Komitetem jest pytaniem wtórnym. Pytaniem pierwotnym jest bowiem czy Komitet (jakikolwiek) moze żądać od przyszłych uzytkowników wodociagu zwrotu części kosztów i na jakiej podstawie Zakład Komunalny czy inny Wodociagowy może odmówić lub warunkowac kolejnym uzytkownikom przyłączenie od rozliczenia się z Komitetem.

Jak zwykle sa dwie szkoły (conajmniej). Ja sam wyznaje zasade, że na gruncie KC Zakład Wodociągowy musi najpierw wykupić wodociąg, aby mogł bez zgody właściciela przyłączać innych. Są korzystne wyroki NSA i SN w analogicznych sprawach. Natomiast Zakład Wodociągowy lub Gmina może na podstawie tego samego KC choć innego artykułu stwierdzić dokładnie odwrotnie (czyj grunt, tego urządzenia).

-infiniti.

Jak zwykle sa dwie szkoły (conajmniej). Ja sam wyznaje zasade, że na gruncie KC Zakład Wodociągowy musi najpierw wykupić wodociąg, aby mogł bez zgody właściciela przyłączać innych. Są korzystne wyroki NSA i SN w analogicznych sprawach.

Czy możesz podać jakiś URL do nich (u nas właścicielem będzie gmina, wodociąg tylko zarządza) ?

Natomiast Zakład Wodociągowy lub Gmina może na podstawie tego samego KC choć innego artykułu stwierdzić dokładnie odwrotnie (czyj grunt, tego urządzenia).

Czy w takiej sytuacji można wykorzystać paragraf o bezpodstawnym wzbogaceniu się ?

Wg mnie do wyjaśnienia jest jeszcze kwestia kto będzie właścicielem tego odcinka wodociagu?

My również dołączając się do wodociągu sami ponosiliśmy koszt jego wybudowania (120m). Niedawno podpisywaliśmy umowę z wodociągami i zgodnie z nią do wodociagów należy zasuwa oraz licznik natomiast reszta to nasza wlasność (mimo iz przechodzi jeszcze przez dwie inne działki.)

Dlatego też to my będziemy decydować kto może się do niego podłączyć.

Jeden z naszych sąsiadow już ma w warunkach z wodociągów zaznaczone, iz musi mieć naszą zgodę na przyłączenie się do wodociągu.

Jeżeli jest inna sytuacja tzn. właścicielem zostają wodociągi to uważam iż jedynie odpowiedni zapis w umowie z nimi może zagwarantować zwrot poniesionych nakladow. Na pewno nie należy zalatwiać nic "na gębę"

[...]Niedawno podpisywaliśmy umowę z wodociągami i zgodnie z nią do wodociagów należy zasuwa oraz licznik natomiast reszta to nasza wlasność (mimo iz przechodzi jeszcze przez dwie inne działki.)

Szef wodociągów nie pójdzie na to. :-(

Jeżeli jest inna sytuacja tzn. właścicielem zostają wodociągi to uważam iż jedynie odpowiedni zapis w umowie z nimi może zagwarantować zwrot poniesionych nakladow. Na pewno nie należy zalatwiać nic "na gębę"

Chyba mam problem bo nie chciał sie zgodzić na zapis.

Ale jeszcze nie wpłaciłem reszty :-) Czy to mnie ratuje ?

p.

Mieszkańcy powołali czteroosobowy Społeczny Komitet Budowy Wodociągu w Smolnie w składzie: Anna Bielawa, Alicja Tomczyk, Jarosław Wiktorowicz, Karol Matczyński. Na marginesie trzeba przypomnieć, że mieszkańcy Smolna wywalczyli sobie w podobny sposób telefony. Sprawie wodociągu w Smolnie będziemy się uważnie przyglądali.

żródło: http://www.grpowiat.com.pl/strony/shownumer.asp?i=30

Moim zdaniem nie ma przepisu regulującego liczbę osób tworzących tego rodzaju Komitet. Wystarczyłyby dwie. Zadzwoń po teścia i po sprawie.

Wyrok Sadu Najwyższego z dnia 26 lutego 2003r. (sygnatura II CK 40/02) mowi, iz podstawę do odpłatnego (odplatnego, podkreslam!) przekazania wodociągu stanowi art. 31 ustawy z dnia 7 czerwca 2001r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz.U. 72, poz. 747), który stwierdza, że "osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne, mogą (moga, podkreslam, nie musza!) je przekazać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu wodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie". W uzasadnieniu wyroku Sąd Najwyższy zaznaczył, iż nie może budzić wątpliwości, że w świetle przytoczonego przepisu na gminę (przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne) został nałożony ustawowy obowiązek zawarcia umowy wskazanej w tym przepisie. Ustawa przesądza również o obowiązku odpłatnego przejęcia sieci wodociągowej, a niewywiązanie się gminy (przedsiębiorstwa) z tego obowiązku daje osobie uprawnionej roszczenie wobec gminy (przedsiębiorstwa) z tytułu niewykonania zobowiązania.

Powyzej wkleilem swoja wypowiedz z podobnego watku "Wodociag przekazany gminie". Mysle, ze kluczowe jest ustalenie, kto jest wlascicielem danego odcinka wodociagu. Piszesz, ze w Twoim przypadku bedzie to Gmina. Ale na jakiej podstawie. Kto jest inwestorem? Na kogo wykonawca wystawi fakture? Sama piszesz ze na Komitet czyli na Ciebie (lub Was). Dlaczego wiec to niby Gmina ma byc wlascicielem, a nie TY? Przy czym zwroc uwage, ze odbior wodociagu przez Gmine/Zaklad Komunalny protokolem zdawczo-odbiorczym nie jest rownoznaczne z przeniesieniem prawa wlasnosci, a jedynie odbiorem technicznym po ktorym Wodociagi moga zaczac swiadczyc usluge dostaw wody.

I do czasu wykupienia wodociagu, wlasciciel moze, wrecz powinien miec decydujacy wplyw na to kto i na jakich warunkach sie przylacza.

W praktyce jest roznie i Gminy lub Zaklady komunalne nie zawsze dostrzegaja ten niuans, ze nie sa wlascicielem sieci i wydaja warunki przylaczenia nie pytajac Komitetu o zgode. Taki bolszewizm w skali mikro.

-infiniti

Żeby sprawę jeszcze bardziej skomplikować dorzucam wątek własnościowy drogi. Jeżeli droga jest gminna to jasną koleją rzeczy jest "chęć" posiadania uzbrojenia w gestii gminy ( operatora zależnego ).

Pan z wodociagów może gadać różne rzeczy i ja na to nie zwracałbym uwagi, chyba że będzie coś na piśmie. Po przekazaniu wodociągu staje sie on własnością gminną i to raczej ona pobierać będzie haraczy od nowych chętnych.

Przekazywanie uzbrojenia na rzecz lokalnego operatora skutkowało tym że np. wodociagi w W-wie zmuszone były do płacenia podatku od ...darowizn ( za sieć i przyłącza/przykanaliki - odc. eksploatowany do wodomierza lub 1szej studni rewizyjnej ! ). Totalny galimatias !

Pozostaje wariant kiedy droga jest prywatna i nastapił odbiór techniczny po czym, jesteś faktycznym właścicielem przewodu i za podłączenie możesz oczekiwać częściowego zwrotu kosztów. Tylko pozostaje jedno małe ale...... w przypadku awarii musisz wykonywać je na własny koszt :(

pozdro

J