Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pc gruntkowa - czy ktos ma, slyszal?

bgttgb

Recommended Posts

Czy da się jakoś wykorzystać powietrze wylotowe z rekuperatora do zwiększenia wydajności pompy powietrze-woda? Szukam i szukam, ale nie mogę nic znaleźć a pomysł wydaje mi się dosyć oczywisty.

To nic nie da tzn. wpływ będzie pomijalny i w granicy błędu statystycznego a dodatkowo to pytanie jest nie w temacie tego wątku. Zadałeś pytanie w temacie gruntowych PC

• Odpowiedzi 370
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

OK, tylko że w takim razie tutaj 80% jest nie w temacie wątku, bo posty są zdominowane przez dyskusję pomiędzy zwolennikami gruntowych i powietrznych pomp. Moim zdaniem pytanie zadałem na temat, bo może dać argument zwolennikom pomp powietrznych. Ja mam powietrze wylotowe z rekuperatora skierowane do garażu i jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania. Garaż ma wentylację grawitacyjną, a skierowanie do niego powietrza wentylacyjnego podniosło mocno temperaturę, bardzo osuszyło garaż w zimę (wilgoć pojawia się gdy topnieje śnieg znajdujący się na samochodzie) oraz powstało nadciśnienie, które likwiduje napływ zimnego powietrza przez nieszczelności bramy garażowej. Nie do końca rozumiem dlaczego warto odzyskiwać ciepło na rekuperatorze (realnie 60-70%), a nie warto zbliżyć się do 100% wykorzystując resztę na potrzeby pompy ciepła. Są zresztą rozwiązania zintegrowane - zbiornik cwu zintegrowany z centralą wentylacyjną wykorzystujący ciepło z wentylacji do podgrzewania wody, ale są dosyć drogie. Jeśli efekt jest pomijalny to prosiłbym o linka do jakiegoś wątku gdzie to było liczone.

Ja jestem na etapie "burzy mózgów" bo planuję modernizację kotłowni na gaz ziemny (piec jest ok, ale ma już 15 lat) oraz ew. zmianę centrali wentylacyjnej (mało oszczędna). Zrobiłem fotowoltaikę i zastanawiam się co zrobić. Jedną z wersji jest pompa ciepła do cwu zintegrowana z wentylacją i nowy kocioł gazowy o mniejsze mocy (nie będzie musiał grzać cwu). Rozważam też ziemną lub powietrzną pompę ciepła ale kombinuję czy nie da się z tą wentylacją jakoś połączyć.

Edytowane przez wg

Nie do końca rozumiem dlaczego warto odzyskiwać ciepło na rekuperatorze (realnie 60-70%), a nie warto zbliżyć się do 100% wykorzystując resztę na potrzeby pompy ciepła.

Pompa ciepła 8kW kręci około 2000-3000 m3/h powietrza. Centrala wentylacyjna zazwyczaj około 200-300m3. Połączenie centrali to też koszt, wątpliwa estetyka, dodatkowe opory... Jak masz miejsce na PW, gdzie przy okazji można łatwo doprowadzić przewód wentylacji to się można bawić. Ale cudów nie uzyskasz.

• 2 months później...
Reasumujac:

Wady:

- robione w "szopie" i krotko na rynku

- DZ moze ulec awarii ( tylko rura zwinieta, korzenie drzew?)

- rozkopana dzialka ( jezeli zagospodarowana)

- cena w stosunku do tanich pomp powietrznych z markowymi porownywalna

- tylko na terenach z glina i wysoka woda

- malo uzytkownikow

Zalety:

- cicha praca

- brak elementow wystawionych na mroz, deszcz itd

- 10 lat gwarancji

- w miare staly COP w zimie

- w stosunku do innych gruntowek cena na pol

- technologia raczej prosta

Cos wiecej ktos widzi (tak na szybko) niech dopisuje

Takie coś znalazłem w temacie 10-letniej gwarancji. To zapis z umowy. Teraz dają 5-letnią.

Wielce markowe pompy powietrzne mogą być teraz raczej droższe, niż PC gruntowe od Konc...

Osobiście zastanawiam się nad PC firmy APIC z okolicy Skierniewic, ale cena trochę odstrasza.

LG 9kW- mam ofertę z montażem z buforem 400l za 33 tys. zł. brutto. jeszcze nie wiem co wybiorę ostatecznie.

gw.JPG

Edytowane przez fuzel

Jeden, czy raczej pierwszy? Bo to kwestia pewnie kosztów dojazdu etc.

Jeden. Przy wierceniu kilku w komplecie taniej byłoby z pewnością. Nie wiem ile faktycznie wziąłby za to Konc...i czy akurat samo DZ mieliby ochotę wykonać. Odwierty pionowe do DZ to koszt około 65-85zł za mb. Ale tez zależy ile tego odwiertu na raz miałoby być zrobione.

Co do cen to sama PC gruntowa od firmy APIC 10kW kosztuje około 14 tys. netto.

Jeden. Przy wierceniu kilku w komplecie taniej byłoby z pewnością. Nie wiem ile faktycznie wziąłby za to Konc...i czy akurat samo DZ mieliby ochotę wykonać. Odwierty pionowe do DZ to koszt około 65-85zł za mb. Ale tez zależy ile tego odwiertu na raz miałoby być zrobione.

Co do cen to sama PC gruntowa od firmy APIC 10kW kosztuje około 14 tys. netto.

No z pewnością tyle kosztuje pierwsza sztuka a kolejne są tańsze w wykonaniu. Wg oferty z ich strony to 5szt i PC kosztują teraz 42,7k. To biorąc samą cenę odwiertów wychodziłoby 32,5k. A gdzie tu jeszcze kotłownia i sama PC i jakiś zarobek.

Skoro firma sama robi wszystko swoim sprzętem to w wykonaniu DZ koszty są malutkie. Ile może kosztować praca 2/3 dni i 2-3 troje ludzi? Inaczej się ma sprawa gdy firma montująca pompę i DZ korzysta z podwykonawców zewnętrznych do wszelkich prac. Wtedy koszty rosną, a zarobek maleje. Proste. Miałem niedawno ofertę od innej małej polskiej firmy na pompę gruntową własnej produkcji 11kW+ DZ i przeróbki w kotłowni na 84 tys. zł :) No to jednak nie dla mnie ten pułap.