Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pc gruntkowa - czy ktos ma, slyszal?

bgttgb

Recommended Posts

Rzeka nie zamarza, ani nie wysycha. I nawet latem jest ku****ko zimna.

Bardzo skomplikowany jest dobór kolektora? Spodobała mi sie idea wrzucenia grzejników do wody - czy mógłbym je zamulić w dnie?

Po mojemu, jeśli prawdą jest to podkreślone, to przyjąłbym wydajność kolektora jak w kurzawce 35-40W/m.

Zakładając, że potrzebujesz (a nic nie napisałeś jakiej mocy PC rozpatrujesz) ok. 7 kW mocy chłodniczej (dla ok. 9,5 kW mocy cieplnej) to bym wpakował w tą rzekę dwa zwoje po 150 m.

Zakładając (ponownie) ok. 25m dobiegu w jedną stronę do domu, będziesz miał 200 m rury PE 32 w wodzie płynącej.

Jakikolwiek układ czerpnia-zrzut bym sobie darował. Kupa zabawy, z przewagą kupy....;)

Ale położenie kolektora w wodzie? Czemu nie? Choć przyznam, że przypadek ciekawy i z takim się nigdzie nie spotkałem. Nie widzę natomiast jakiejś różnicy do ułożenia kolektora w warstwie wód gruntowych przy glinie, kurzawce.

• Odpowiedzi 370
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak zrobiono bardzo duuży hotel , zatopiono rury ok 100mm w jeziorze i podłączono pod gruntówkę , w tv pokazywali , lepszego źrudła nie ma aż ci zazdroszczę chociaż z drugiej strony w tym kraju naszych dziwaków nigdy nic nie wiadomo bo znów od 2021 pompy ciepła będą na lekkim cenzurowanym gaz zresztą też a do łask wraca biomasa czyli pellet oraz drewno ,hm .

W takiej konfiguracji na pewno woda w tych rowach by zamarzła - praktycznie zerowy ruch wody. (Rozpatruję tylko kolektor zamknięty).

Jaka głębokość przemarzania gruntu u ciebie? W górskiej rzece naprawdę trzeba to zrobić solidnie i pewnie taniej będzie z gruncie. W górach parę godzin deszczu i masz powódź i całkowite dno przemieszczone. Dasz radę to zabezpieczyć? Jakbyś miał rzekę na nizinie z meandrami to tam takiego dużego ryzyka nie ma.

Z naturą żartów nie ma. Ja mieszkam na nizinach, ale niedaleko rzeczki, która ma status górskiej - szybko przybiera w czasie deszczu i szybko opada. Lata temu gmina dostała kasę na uregulowanie i wymyślono by małymi tamami zatrzymywać wodę. Najpierw położono na dnie kamienie w metalowych koszach. Kilka dni deszczu i woda je poprzesuwała więc powbijano blachy wystające ok 25cm nad dno i to się sprawdziło.

• 8 months później...
Witam wszystkich forumowiczów. Również chciałbym uzyskać więcej informacji na temat działania całego systemu pompy od Konceptusa. Jestem zainteresowany montażem ich pompy. Aktualnie czekam na ofertę od nich, którą powinienem otrzymać po weekendzie. W międzyczasie fajnie byłoby uzyskać nieco więcej informacji. Może ktoś z użytkowników Konceptusa podzieli się swoją opinią i wrażeniami?

Witam wszystkich forumowiczów. Również chciałbym uzyskać więcej informacji na temat działania całego systemu pompy od Konceptusa. Jestem zainteresowany montażem ich pompy. Aktualnie czekam na ofertę od nich, którą powinienem otrzymać po weekendzie. W międzyczasie fajnie byłoby uzyskać nieco więcej informacji. Może ktoś z użytkowników Konceptusa podzieli się swoją opinią i wrażeniami?

Badziew. Znajdziesz taniej i lepiej

Normalka...

Nie znasz więc się wypowiesz...

Ekspert!!!

O cenach nie wspominałem, bo to nie moja działka.

Ja jestem od tej technicznej strony.

Działasz jak przedszkolak rzucajac gównem!

Może coś się przylepi?!

Zostaw ocenę produktu tym, co sobie zadali trud dowiedzenia się co to jest, co robi i jak.

Sami zdecydują czy to jest coś dla nich.

Adam M.

Każda markowa pompa powietrze-woda będzie lepszym i tańszym rozwiązaniem.

Daj juz sobie spokój z badziewnymi opiniami, ignorancie!

Wypowiadaj się o PC jak już kilka zbudujesz...

PC powietrzna moze być tańszym rozwiązaniem, ale NIGDY nie bedzie lepszym! (technicznie)

Bo?

Bo akurat wtedy, gdy najbardziej potrzeba to jej dolne źródło praktycznie nie istnieje!

Czysta fizyka.

Powietrzna PC załacza wtedy grzałki i staje się bardzo drogim kotłem elektrycznym.

Ale jak ktoś takie lubi - to czemu nie?

Adam M.

Coś jeszcze...

Jak nie da się zrobić tak, aby powietrzna PC dobrze robiła robotę to można, i nawet powszechnie sie tak robi, dodac jej gadzety.

Wifi, srifi, pogode w Tokio, czas Nowego Yorku, namiary na najlepsze hamburgery w okolicy itp.

Do tego obsługę 20 jezyków...

Umie wszystko, z wyjatkiem grzania jak najbardziej potrzeba!

Adam M.

PC powietrzna moze być tańszym rozwiązaniem, ale NIGDY nie bedzie lepszym! (technicznie)

Bo?

Bo akurat wtedy, gdy najbardziej potrzeba to jej dolne źródło praktycznie nie istnieje!

Czysta fizyka.

Powietrzna PC załacza wtedy grzałki i staje się bardzo drogim kotłem elektrycznym.

Adam M.

Bzdura,bzdurą pogania.

Moja p-w od 8 lat grzałki nie uświadczyła a przez ten czas niejednokrotnie było i -25st.C.

Bo... ?

Bo technicznie jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż gruntowa.

Normalka...

Nie znasz więc się wypowiesz...

Ekspert!!!

O cenach nie wspominałem, bo to nie moja działka.

Ja jestem od tej technicznej strony.

Działasz jak przedszkolak rzucajac gównem!

Może coś się przylepi?!

Zostaw ocenę produktu tym, co sobie zadali trud dowiedzenia się co to jest, co robi i jak.

Sami zdecydują czy to jest coś dla nich.

Adam M.

Chłopie !!!!!!!!!! Daj sobie już spokój z tymi pompami. Wasza era minęła a ty dalej będziesz tu stawiał swoje.

70 lat minęło i jak się nie dorobiłeś za młodu to tak musi być >Arturo 72 dobrze ci napisał A ty jak ten rzep 1/2 roku czy tam rok przerwy i od nowa. Załóżcie sobie płatną stronę i wciskajcie kity. Co Już was nie stać na stonkę płatną na MF

Jakoś czołowi producenci PC PW nie muszą nagabywać do swych produktów .Dobry produkt nie potrzebuje nachalnej i brudnej reklamy. MAMY WAS DOŚĆ ZA NACHALNOŚĆ Jeden zacznie a drugi zaraz pisze ---PODBIJAM .Dziwne jest to że już było o tym i administrator już upominał i dalej to samo. CO z tym jest.

Bo?

Czysta fizyka.

Adam M.

Przestań KŁAMAĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!