Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pc gruntkowa - czy ktos ma, slyszal?

bgttgb

Recommended Posts

Arturo72!!!!! Choć w pewnych sprawach jestem ci wrogiem to teraz .jestem przyjacielem. Choć z tego forum bo ci ludzie wlaśnie tego chcą aby z nimi się kłucić,Wtedy wątek jest aktywny i im o to chodzi. Niech siedzą sami

Wejdziesz za parę dni i sam zrozumiesz jak jeden drugiego będzie pytał o pompy jak i o konkretnego producenta. To zwykli naciągacze a ten z ktorym piszesz to sam w zeszłym roku przyznal że 70 dych na karku. ( 29 lat w 1981r.miał)

Choć stąd.

• Odpowiedzi 370
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja akurat nie jestem z nikim związany tutaj. Jestem nowym użytkownikiem forum i właściwie zarejestrowałem się aby uzyskać jakieś informacje nt Konceptusa. Opinia adam_mk się dla mnie nie liczy z oczywistych względów. Skoro pracuje w tej firmie wiadomo będzie zachwalał swoje. Czy wśród ludzi na forum nikt więcej nie użytkuje tych pomp? W internetach ciężko znaleźć jakieś informacje o Konceptusie poza ich stroną dlatego mam duże wątpliwości. Ciekawi mnie jeszcze sprawa dodatcji. Po rozmowie telefonicznej z bodajże Panem Jackiem z Konceptusa otrzymałem informację że łapie się na dodatcję z czystego powietrza. Natomiast gdzieś na forum znalazłem post że te pompy nie mają etykiety energetycznej. Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić jak ta sytuacja wygląda. Myślałem że do czystego powietrza etykieta energetyczna oraz certyfikaty to podstawa.

@-voymar-, odczep się ode mnie.

Całe szczęscie już cie tu nie chronią (dobra praca Redakcji?) i ostatnio w końcu miałeś bana za swoje chamstwo.

Arturo72 nie jest tak ograniczony jak ty i dobrze wie że z adamem nic mnie nie łączy.

Nie miałem ciebie na myśli. Szkoda że to tak odbierasz. Gdzie chamstwo pokazałem?

Powodzenia życzę

PS. Kto ma mnie chronić? Nikogo o ochronę nie prosilem.

Ja bez FM mogę żyć mogą mnie zawiesić nawet na zawsze . Ja wyciągam wnioski z wpisów nic nie wymyślam i nikogo nie obrażam jak logicznie pisze. Lecz czytając dużooooo jeden wątek zawsze przy krętaczu wyłapie się po jakimś czasie kłamstwo. Już nie będę się rozpisywał lecz ten Joda jest mistrzem w te klocki.

Edytowane przez -voymar-

Ja akurat nie jestem z nikim związany tutaj. Jestem nowym użytkownikiem forum i właściwie zarejestrowałem się aby uzyskać jakieś informacje nt Konceptusa. Opinia adam_mk się dla mnie nie liczy z oczywistych względów. Skoro pracuje w tej firmie wiadomo będzie zachwalał swoje. Czy wśród ludzi na forum nikt więcej nie użytkuje tych pomp? W internetach ciężko znaleźć jakieś informacje o Konceptusie poza ich stroną dlatego mam duże wątpliwości. Ciekawi mnie jeszcze sprawa dodatcji. Po rozmowie telefonicznej z bodajże Panem Jackiem z Konceptusa otrzymałem informację że łapie się na dodatcję z czystego powietrza. Natomiast gdzieś na forum znalazłem post że te pompy nie mają etykiety energetycznej. Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić jak ta sytuacja wygląda. Myślałem że do czystego powietrza etykieta energetyczna oraz certyfikaty to podstawa.

Jeżeli mogę pomóc to powiem tak. Nie wiem jakie papiery owa firma wystawia, lecz WFOSiGW jest bardzo wymagający. Ja otrzymałem dofinansowanie lecz papierów bylo dużo Najważniejsza jest Karta Produktu .Etykieta , certyfikaty.itd.

Nie chcę tu nikogo ganić ( żadnego producenta ) lecz bez tych papierów to tylko wyłożysz kasę i nici z dopłat. Na wyżej wymagane papiery producent musi mieć jakieś badania potwierdzające że urządzenie spełnia kryteria. A za to pewnie się płaci. Gdzie? ja nie wiem bo PC nie produkuję i norm UE spełniać nie muszę. Ja kupiłem produkt ktory te normy UE spełnia.

Edytowane przez -voymar-

Nie miałem ciebie na myśli. Szkoda że to tak odbierasz. Gdzie chamstwo pokazałem?

Powodzenia życzę

Drugi albo trzeci raz pisałeś o mnie i o adamie, raz nawet napisałeś, ze to jedna osoba.

Bardzo mnie to wzburza bo mnie to obraża, z adamem dzieli mnie wszystko - co byś zapewne wiedział jakbyś więcej czytał forum (nie ma obowiązku czytać i orientować się, ale wtedy warto wyciągać wnioski ostrożnie).

Jeżeli tym razem nie mnie miałeś na myśli to idę się przewietrzyć, wzburzenie minie.

PS

Co do dokumentów to już nie pamiętam, ale na moją PCPW dałem jakiś typowy komplet od instalatora, może przygotowany był dobrze a może niewiele wymagali w urzędzie, pamięć nie ta :)

Edytowane przez giman
PS

Jeszcze pytanie z innej beczki. Jeśli nie konceptus to co? Jeden instalator, który będzie robił mi instalacje PV polecał pompy powietrzne mitsubishi. Co o tym sądzicie? Dom piętrowy 130 m2 użytkowe wg ciepło właściwe zapotrzebowanie ok 15-16 tys kwh/rok. W przyszłym roku przewidziana termomodernizacja więc pewnie znacząco spadnie.

Jeszcze pytanie z innej beczki. Jeśli nie konceptus to co? Jeden instalator, który będzie robił mi instalacje PV polecał pompy powietrzne mitsubishi. Co o tym sądzicie? Dom piętrowy 130 m2 użytkowe wg ciepło właściwe zapotrzebowanie ok 15-16 tys kwh/rok. W przyszłym roku przewidziana termomodernizacja więc pewnie znacząco spadnie.

Instalator ma rację, jeśli pompa to tylko powietrze-woda.

A co do producenta to wybieraj wśród:

Mitsu,Panasonic, LG,Samsung, Daikin, Atlantic,Fujitsu.

Są to markowe pompy p-w,które oferują podobne własności techniczne i wybieraj wg ceny, ja bym tak zrobił przynajmniej.

Osobiście, od 8 lat mam Panasa T-CAP 9kW,przez cały czas śmiga bez zastrzeżeń,bez grzałki nawet przy -25st.C ale to w głównej mierze zależy od doboru mocy pompy do potrzeb domu.

Edytowane przez Arturo1972

Jestem zdecydowany NIE MIEĆ powietrznej pompy ciepła, więc nie interesuje mnie, jakie są wspaniałe. W wątku o GRUNTOWYCH pompach chciałbym się dowiedzieć, jak się sprawdza koszowe DZ, a nie ile lat ma któryś user (co za dno wypominać komuś wiek).

Proszę ponownie o opinię od kogoś, kto POSIADA koszowe DZ i podzieli się doświadczeniem z użytkowania?

Proszę ponownie o opinię od kogoś, kto POSIADA koszowe DZ i podzieli się doświadczeniem z użytkowania?

Będzie to cholernie trudne. Na forum podobno jest jeden użytkownik pompy od wspomnianej firmy na K. Tak pisali, ale się nie ujawnił.

Jest też użytkownik, który sam robi swoją wersję koszowych (dla siebie i rodziny zrobił) - tak bardziej domowo-chałupniczo.

Tyle od zorientowanego użytkownika :) *

* po przeczytaniu postu poniżej chyba jednak nie tak bardzo zorientowanego :D

Edytowane przez giman
*

Jestem zdecydowany NIE MIEĆ powietrznej pompy ciepła, więc nie interesuje mnie, jakie są wspaniałe. W wątku o GRUNTOWYCH pompach chciałbym się dowiedzieć, jak się sprawdza koszowe DZ, a nie ile lat ma któryś user (co za dno wypominać komuś wiek).

Zapytaj tę użytkowniczkę, DZ ma już kilka lat wiec z perspektywy czasu może ocenić kosze

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?364486-Pc-gruntkowa-czy-ktos-ma-slyszal&p=7956384&viewfull=1#post7956384

Ja rozpoczalem watek (dawno nie zagladalem) wiec prosze o konkrety i ARGUMENTY a nie przerzucanie sie na zasadzie "nie bo nie" ktore nic nie wnosza. Jest gorsze poniewaz.... PW maja przewage w zimne dni poniewaz... To nie moze dzialac gdyz ...

Pzd

Gdybyś chciał się wieszać i prosiłbyś o skuteczny sposób na to,to Twoim zdaniem temat byłby kontynuowany ?

Tutaj jest podobna sytuacja.

Z upływem czasu będziesz dziękował za to,że ktoś odradza Ci robić stryczek z żyłki.

Głównym argumentem na nie jest to, że jest to produkt garażowy,ciosany,skręcany i klepany młotkiem w garażu czyli dla nielicznych ;)

Drugim argumentem na nie, że taki badziew kosztuje kosmiczne pieniądze jak za to co sobą prezentuje.

Co prawda, są ludzie i młotki ale cóż.

Edytowane przez Arturo1972

Gdybyś chciał się wieszać i prosiłbyś o skuteczny sposób na to,to Twoim zdaniem temat byłby kontynuowany ?

Tutaj jest podobna sytuacja.

Z upływem czasu będziesz dziękował za to,że ktoś odradza Ci robić stryczek z żyłki.

Głównym argumentem na nie jest to, że jest to produkt garażowy,ciosany,skręcany i klepany młotkiem w garażu czyli dla nielicznych ;)

Drugim argumentem na nie, że taki badziew kosztuje kosmiczne pieniądze jak za to co sobą prezentuje.

Co prawda, są ludzie i młotki ale cóż.

Co to znaczy kosmiczne pieniądze? Aktualnie wyceny na pompy PW to 28-33 k zł z montażem natomiast wg cennika Konceptus mamy 33-38 k. Chyba że masz na myśli że produkt firmy Konceptus jest kiepski?