ProStaś 25.06.2021 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Tylko w łeb se palnąć, takie bzdury tu można przeczytać. Co najlepsze, najwięcej do powiedzenia o gruntowych PC i ich dolnych źródłach mają ci którzy co najwyżej powietrzną pompę sobie kupili... Co Ty człowieku wiesz o gruntowych pompach ciepła. W sumie fajny temat i komentarze, daje pole dla chcących inaczej. I dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 26.06.2021 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 (edytowane) Tylko w łeb se palnąć, takie bzdury tu można przeczytać. Co najlepsze, najwięcej do powiedzenia o gruntowych PC i ich dolnych źródłach mają ci którzy co najwyżej powietrzną pompę sobie kupili... Nie wiem czy czasami rzetelniejszych informacji nie ma w TVPdezINFO niż tu... PS. Znowu żałuję że tu zajrzałem, adios. Bawcie się w to "teoretykowanie". Zwłaszcza, że pisze to sprzedawca gruntowych pomp ciepła a nie użytkownicy powietrznych pomp ciepła od lat,przynajmniej 8 lat w moim przypadku Adios Ale ja tylko, co najwyżej,mam powietrzna od 8 lat Gdzież mi tam do gruntowej Edytowane 26 Czerwca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 26.06.2021 02:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 (edytowane) Co Ty człowieku wiesz o gruntowych pompach ciepła. W sumie fajny temat i komentarze, daje pole dla chcących inaczej. I dobrze. Co może "Kiler" o tym wiedzieć Zwłaszcza podszywany kiler Już o tym pisałem ale powtórzę, 10 lat temu rozpatrywałem pompę gruntową dla mojego domu z zapotrzebowaniem 5000kWh na ogrzewanie i 4000kWh na cwu. W żaden sposób pompa gruntowa nie była zasadna ekonomicznie przy różnicy w cenie ok.10tys.zl między powietrzną. Dla takiego zużycia energii gruntowa byłaby konkurencyjna gdyby byłaby droższa od powietrznej o max.2tys.zl. Niestety, przez te 10 lat nie ma takiej sytuacji. A dla statystyków, przez 8 lat grzejąc dom i cwu pompą powietrze-woda zużyłem 27000kWh,gdzie w rzeczywistości powinienem zużyć 72000kWh... A ile bym zużył energii gdybym grzał pompą gruntową ? [ATTACH=CONFIG]457348[/ATTACH] Cena mojej kWh to ok.,0,33zl bo mam taryfę G12W I grzeje 99% w tańszej taryfie. Operator to Tauron Gliwice. Możecie liczyć teraz "opłacalność" pompy gruntowej Nawet sam "Kiler" to może zrobić Ale również zapodam cytat "Nie ze mną te numery Bruner " Edytowane 26 Czerwca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 26.06.2021 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Ty masz dosyć "ciepły" domek w porownaniu do większości budynków w naszym wspaniałym kraju, dlatego nawet ego trochę wybujałe, nie upoważnia na traktowanie go jako próbę reprezentatywną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 26.06.2021 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 A dla statystyków, przez 8 lat grzejąc dom i cwu pompą powietrze-woda zużyłem 27000kWh,gdzie w rzeczywistości powinienem zużyć 72000kWh... A ile bym zużył energii gdybym grzał pompą gruntową ? [ATTACH=CONFIG]457348[/ATTACH] Cena mojej kWh to ok.,0,33zl bo mam taryfę G12W I grzeje 99% w tańszej taryfie. Operator to Tauron Gliwice. Możecie liczyć teraz "opłacalność" pompy gruntowej Well, no to policzmy. 27.000 kWh/8 = 3375 kWh Zakładając zużycie CWU jako podobne (3 osoby), ja zużyłem za rok 2735 kWh https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=8029371&viewfull=1#post8029371. Również mam ok 99% w taniej taryfie, którą mam po 0,32 zł. Ty grzejesz 118 m2, ja 185m2 (garaże pomijam, choć mam tam pętle ogrzewania). Twój m2 kosztuje: 3375 : 118 = 28,6 kWh x 0,33 = 9,43 zł. Mój m2 kosztuje: 2735 kWh :185 = 14,8 kWh x 0,32 = 4,73 zł. Gdybym grzał T-Capem: 185 x 28,6 = 5291 kWh Różnica 5291 kWh - 2735 kWh = 2556 kWh x 0,32 zł. = 817 zł. Różnica w zakupie i montażu mojej PC (bez chłodzenia pasywnego) a T-Capem praktycznie nie istniała. I to, i to ok. 32 kPLN. W najgorszym razie po roku wychodzi to samo. Wniosek? Kupujcie powietrzne, ile wlezie. Kupujcie!!!! Może wtedy kolejka do dobrego instalatora gruntówek skróci się poniżej 1 roku..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 26.06.2021 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Dodam że dla DŹ przy PC powietrznej to wiatrak i miedziano-aluminiowy wymiennik ciepła specjalnej troski.Pomijając zaawansowana elektronikę. Dla DŹ przy gruntowej PC, pompa cyrkulacyjna i rura w ziemi na kilkadziesiąt lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.06.2021 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Ortodoksy PW tego i tak nie zrozumieją...Ich wybór jest najichniejszy i inny być nie może!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 26.06.2021 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Ortodoksy PW tego i tak nie zrozumieją... Ich wybór jest najichniejszy i inny być nie może!!! Adam M. Może być inny wybór, byleby nie drożej niż 2tys.zl niż pompa p-w. Powyżej tej kwoty pakowanie się w gruntową mija się z sensem ekonomicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.06.2021 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 (edytowane) powieliło... Edytowane 26 Czerwca 2021 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.06.2021 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Może być inny wybór, byleby nie drożej niż 2tys.zl niż pompa p-w. Powyżej tej kwoty pakowanie się w gruntową mija się z sensem ekonomicznym. Poczekaj na NAPRAWDĘ ciężką zimę... A bywają u nas! JA to pamiętam. A Ty? Adam M.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 26.06.2021 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 (edytowane) Poczekaj na NAPRAWDĘ ciężką zimę... A bywają u nas! JA to pamiętam. A Ty? Adam M.. Z leszczem nie prowadzisz konwersacji, choć Twoje zabiegi marketingowe wzbudzają we mnie śmiech Rocznik jestem 72 i pamiętam prawdziwe zimy. Od 10-12 lat ,takich zim jak kiedyś nie było, czyli ciepłych i śnieżnych. Za to ostatnio są inne zimy, suche i mroźne a tego kiedyś nie było. A jak mroźne to i przez te 8 lat nie jeden raz w sezonie doświadczyłem temperatury znaczenie pon. -20st.C co kiedyś w Gliwicach nie następowało. No i co ? No i przy -26st.C jakie się pojawiło w tym sezonie ale i przeszłych sezonach także, pompa powietrze-woda działa bez żadnych zastrzeżeń. Nie wiem o co Ci kaman... Edytowane 26 Czerwca 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.06.2021 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Z leszczykiem?A wchodziłeś kiedys W DÓŁ do tramwaju na przystanku?(bo ja - tak)Mało zyjesz jeszcze, aby cokolwiek oceniać.Moze tylko powódź w 97 roku pamietasz... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbig_wwl 26.06.2021 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Od 10-12 lat ,takich zim jak kiedyś nie było, czyli ciepłych i śnieżnych. Za to ostatnio są inne zimy, suche i mroźne a tego kiedyś nie było. "Średnia obszarowa temperatura powietrza w zimie 2020/2021 roku (XII 2020 – II 2021) wyniosła –0,2°C i była o 0,2°C wyższa od średniej wieloletniej dla tego sezonu (klimatologiczny okres normalny 1991-2020). Według kwantylowej klasyfikacji warunków termicznych zimę 2020/2021 zaliczyć należy do termicznie normalnych, biorąc pod uwagę średnią dla Polski. " - tyle IMGW https://www.imgw.pl/wydarzenia/warunki-termiczne-w-polsce-w-sezonie-zimowym-20202021 , ale co oni się tam znają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbig_wwl 26.06.2021 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Nie będę Ci udowadniał, że jestem wielbłądem, ... Faktycznie, im więcej się Ciebie czyta, to dowodów coraz mniej potrzeba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartoshka 05.08.2021 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2021 Podbijamy pytanie, jakieś namiary na szczerego użytkownika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 10.08.2021 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2021 a po co Ci użytkownik ja jestem użytkownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartoshka 16.08.2021 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Witam ProStaś, Nastąpił czas decyzji odnośnie ogrzewania. Zastanawiam się nad gruntowa pompa ciepła, ale mnie koszty odwiertów przerażają i szukam tańszego rozwiązania, ale równie skutecznego. Zadowolony jesteś ze swojej pompy? Jakie masz rachunki miesięczne/roczne? Ile kosztowało Cię dolne źródło? Mógłbyś mi na maila odpowiedzieć, [email protected]. jeśli jest tu ktoś,.kto ma jakieś dobre propozycje to chętnie to sprawdzę, zweryfikuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartoshka 16.08.2021 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Witam. No szukam kogoś, kto ma pompę gruntowa i może szczerze doradzić jakiś sprzęt,bo im więcej czytam, tym mniej wiem. Jest tyle sprzecznych info,że nie wiadomo komu tu uwierzyć. Jeśli chodzi o gruntowa pompę to koszty odwiertów mnie trochę przerażają i nie wiem czy kosze energetyczne albo płytkie odwierty na 30m nie zdałyby równie dobrze egzaminu. Macie kogoś pewnego od dolnych zrodel? Proszę Was o jakas merytoryczną poradę, najlepiej na maila [email protected] Za zbędne komentarze nic nie wnoszące do sprawy, dziękuję. Nie mam na nie czasu,bo chce się na coś juz zdecydować. Widziałem,że ktoś ma konceptusa, wihajstra, ecopower, norweskiego vikersønna. Nikt nie żałuję swoich decyzji w przypadku wyboru pomp gruntowych? O jakich rocznych kosztach tu mówimy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartoshka 16.08.2021 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Dom budowany 11 lat temu, zamieszkały od 10. Pustak ceramiczny 25 cm+ styro 20 cm Podłoga styro 15 cm Okna 3 szybowe, 6 komorowe Strop drewniany, ocieplony już nie pamiętam ile dokładnie, ale z 30 cm na pewno. chcemy dach ocieplić pianą Podłogówka (której się wtedy bardzo bałam czy da radę nagrzać mi dom) w całym domu dobrze obliczona przez Konceptus Bufor 1300 litrów jako zasobnik sprawdził się do kotła węglowego i teraz do pompy, ma w środku grzałkę. Był przewidziany do pompy i dlatego był robiony. Zużycie energii na ogrzewanie jak dla mnie są trudne do podzielenia, bo mam wszystko na prąd, a zużywaliśmy go naprawdę b.dużo przed pompą i teraz też, ale wychodzi mi ok 3000 zł za sezon na ogrzewanie domu. Za węgiel płaciliśmy ok 4500-5000 zł + rozpałka + drewno, nie licząc brudu, smrodu, noszenia węgla i codziennego nadzoru i palenia. Temperatura w domu to 24*C Grunt to glina , ił, wody podskórne. Pompa mocy 16kW COP powyżej 4 12 odwiertów Była to jedna z pierwszych instalacji i jest pod stałym nadzorem jak się sprawdza i chodzi. Arnika, to 3000 za sezon, czy za 2 sezony,bo to dość istotne... Mogłabyś się skontaktować ze mną na [email protected], będę wdzięczny. Mam kilka pytań, odnośnie pompy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartoshka 16.08.2021 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Patrząc na to z mojego punktu widzenia, to masz drogo @LukaszP66 sam robiłem DZ poziome, też mam PC gw polskiego producenta....tyle w temacie. Witam, To pochwal się, co masz za sprzęcik i doradz kolegom,aby powielali dobre pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts