Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pc gruntkowa - czy ktos ma, slyszal?

bgttgb

Recommended Posts

• Odpowiedzi 370
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dodam że dla DŹ przy PC powietrznej to wiatrak i miedziano-aluminiowy wymiennik ciepła specjalnej troski.

Pomijając zaawansowana elektronikę.

Dla DŹ przy gruntowej PC, pompa cyrkulacyjna i rura w ziemi na kilkadziesiąt lat.

Hej Cezary PL,

Mógłbyś mi więcej napisac na temat swojej pompy i DZ, najlepiej na maila, [email protected]? Będę Ci wdzięczny. Pozdrawiam Bartoshka

Tak jak nową lodówką, przestałem się już ekscytować PC od Konceptusa.

Czasami sprawdzam temp. DŹ, obecnie na wejściu 18,9*C na wyjściu 10*C z hakiem.

Poziome DŹ wkopałem jako GGWC do rekuperatora w 2015r, a że jest w kurzawce, to wykazało się świetną wydajnością do zasilenia PC.

Zimą, najniższą temp. DŹ jaką zaobserwowałem na wyjściu z PC było minus 0,6*C.

PC zasila bufor, który był początkowo przeznaczony jako główne źródło ciepła z zasilaniem EE w II taryfie.

W nowo budowanym domu, którego źródłem ciepła ma być PC, bufor jest zbędny.

Konceptus wymienił gratisowo sterownik, który uwzględnia okienko II taryfy w godzinach popołudniowych. Wcześniej okienko było tylko w nocy.

W połączeniu z buforem PC pracuje w większości swojego czasu w II taryfie. W okresie letnim na CWU tylko w II taryfie EE.

Witam JTKirk,

Mógłbyś coś wiecej napisac o DZ i swojej pompie? Jak to kosztowo z montażem wyszło? Ile wynosi Cię sezon grzewczy? Dziękuję z góry za odpowiedź.

Pozdrawiam Bartoshka

Szczerze? nie ma to chyba większego sensu - mam PC od ponad 11 lat i ceny jakie miałem wtedy, mimo że bardzo dobre, nie mają się nijak do aktualnej rzeczywistości...Tak samo mój dom, mimo że całkiem dobrze zbudowany, raczej odstaje od dzisiejszych konstrukcji...więc szukaj raczej wśród tych niedawno kończyli budowę.

Jestem już po montażu jednostki :) Pc jak na razie sprawuję się swietnie ,na potrzeby cvu zużywa 1,5 kwh dziennie .Przy grzaniu na wysokim parametrze w ciągu godziny pobór mocy wyniósł 3,7 kwh (pod licznik Bemko) ,co pokrywa się z zapewnieniem producenta ,pompa 12kw. Dz na początku 17,1-15,5 po godzinie 13,1-10,7.

Jestem już po montażu jednostki :) Pc jak na razie sprawuję się swietnie ,na potrzeby cvu zużywa 1,5 kwh dziennie .Przy grzaniu na wysokim parametrze w ciągu godziny pobór mocy wyniósł 3,7 kwh (pod licznik Bemko) ,co pokrywa się z zapewnieniem producenta ,pompa 12kw. Dz na początku 17,1-15,5 po godzinie 13,1-10,7.

No i super. Czekam na dalsze relacje :yes:

Dzisiaj zrobiłem kolejną próbę temp dz zbliżone do wczorajszych .Jutro popełnię test jak wygląda zużycie energii na grzanie na co .

Mogę jeszcze dodać że jednostka jest naprawdę cicha ,nie spodziewałem się że aż tak ,bardziej słyszalny jest tylko rozruch samej sprężarki ,trwa to około sekundy potem cisza jak w nowej lodówce .Prawdopodobnie będę musiał trochę przerobić bufor ,obniżę zasilanie podłogówki .Teraz jest na równi z wyjściem cvu ,NA szczęście mam wspawaną mufę w odpowiednim miejscu, także modernizacja nie powinna przysporzyć większych problemów .

Nie mogę dodać zdjęć.

Edytowane przez LukaszP66

Średnie zapotrzebowanie domu w zimie wychodzi 2,4kw ponad 3/4 czasu pompa będzie się nudziła .

Przy grzaniu podłogówki do 28 stc bo tyle potrzebowałem średnio tej zimy na zasilaniu ,jej cop powinien wynosić powyżej 4 .

Z cwu nie powinna zjeść więcej niż 16-18 kwh na dobę ,zobaczymy co wyjdzie.W planach mam zamontowanie ciepłomierza .

Będę zdawał relację na bieżąco odnośnie zużycia prądu i temp DZ.

Poniżej link do zapotrzebowania mojego domu.

https://cieplo.app/wynik/i5zh

Grzejesz grzałką przy takim poborze energii ?

Nie kumam dla czego jesteś taki uszczypliwy ?

Masz wszystko opisane powyżej .Do tej pory ogrzewałem się grzałką w buforze 12kw ,czasami kotłem na paliwo stałe .

Pompa robi to samo z tym że zamiast 12 kwh pobiera 3 ,widzisz chyba różnicę .

Gdyby ktoś był zainteresowany odnośnie pracy pompy od konceptusa ,poborem energii ,temp Dz w sezonie zimowym itp to piszcie na priw ,postaram się na bieżąco odpowiadać .Na forum nie ma sensu pisać.

Adam jest zły ,Konceptus jest zły ,gruntowe są złe .Ciągle ta sama narracja tych samych zielonych ludzików .:(

Powietrzne są zajebiste ,na dworze -20 a one za darmo grzeją .

Idę kielicha łyknąć

Edytowane przez LukaszP66

Nie kumam dla czego jesteś taki uszczypliwy ?

Masz wszystko opisane powyżej .Do tej pory ogrzewałem się grzałką w buforze 12kw ,czasami kotłem na paliwo stałe .

Pompa robi to samo z tym że zamiast 12 kwh pobiera 3 ,widzisz chyba różnicę .

Nie wiem jaką masz umowę ze swoim mocodawcą na płatny trolling ale albo Ty zbytnio nie jesteś ogarnięty nie rozumiac umowy albo Conceptus to ludzie naćpani i nie wiedzą jak podpisują umowę na płatny trolling :D

Piszesz o zużyciu na ogrzewanie jak za oknem jest 25-30st.C ?

No cóż :D

Wiem, że chciałbyś kasę od nich za post jak Conceptus super grzeje ale mamy sierpień a nie grudzień :D

Edytowane przez Arturo1972

Nie wiem jaką masz umowę ze swoim mocodawcą na płatny trolling ale albo Ty zbytnio nie jesteś ogarnięty nie rozumiac umowy albo Conceptus to ludzie naćpani i nie wiedzą jak podpisują umowę na płatny trolling :D

Piszesz o zużyciu na ogrzewanie jak za oknem jest 25-30st.C ?

No cóż :D

Umiesz czytać ze zrozumieniem ?

Masz wszystko opisane .

No to jeszcze raz !!!

Kumaty jednak zbytnio nie jesteś ,to postaram ci wyłożyć to tak abyś zrozumiał.

Pompa ma 3 wyjścia ,obok stoi sobie bufor, ma 3 wejścia ,góra, 1/3 od góry i na dole ,ma w środku wbudowaną wężownice cwu która im wyżej, tym bardziej się zagęszcza.W trybie grzania cwu gdzie ma priorytet nad co, zasila bufor od samej góry na wysokim parametrze (około ,65 stc ,mam kamerę termowizyjną )

W tym trybie zjada mi 4kwh na godzinę ,produkuję 12 .W trybie grzania co, zawór przełączający w pompie ,kieruję strugę w wejście poniżej zładu cvu tu parametr jest niższy .Zadajesz temperaturę na sterowniku który jej pilnuje ,tu cop jest lepszy ,bo i parametr o wiele niższy .Zarzuciłeś mi że wspominam latem o grzaniu co ,zrobiłem to dla testu ,mogłem ponieważ mam bufor 1000l ,nie musiałem grzać domu .Bufor zmagazynował to energię .Nie mam z konceptusem żadnej umowy ,opisałem tylko moje wstępne spostrzeżenia .Prześledż sobie moje wątki ,opisałem w nich kosę jaką miałem z firmą podczas realizacji (brak terminowości)

I proszę nie mierz mnie więcej swoją miarą .

No to jeszcze raz !!!

Kumaty jednak zbytnio nie jesteś ,to postaram ci wyłożyć to tak abyś zrozumiał.

Pompa ma 3 wyjścia ,obok stoi sobie bufor, ma 3 wejścia ,góra, 1/3 od góry i na dole ,ma w środku wbudowaną wężownice cwu która im wyżej, tym bardziej się zagęszcza.W trybie grzania cwu gdzie ma priorytet nad co, zasila bufor od samej góry na wysokim parametrze (około ,65 stc ,mam kamerę termowizyjną )

W tym trybie zjada mi 4kwh na godzinę ,produkuję 12 .W trybie grzania co, zawór przełączający w pompie ,kieruję strugę w wejście poniżej zładu cvu tu parametr jest niższy .Zadajesz temperaturę na sterowniku który jej pilnuje ,tu cop jest lepszy ,bo i parametr o wiele niższy .Zarzuciłeś mi że wspominam latem o grzaniu co ,zrobiłem to dla testu ,mogłem ponieważ mam bufor 1000l ,nie musiałem grzać domu .Bufor zmagazynował to energię .Nie mam z konceptusem żadnej umowy ,opisałem tylko moje wstępne spostrzeżenia .Prześledż sobie moje wątki ,opisałem w nich kosę jaką miałem z firmą podczas realizacji (brak terminowości)

I proszę nie mierz mnie więcej swoją miarą .

Dlatego zapytałem się Ciebie czy grzejesz grzałką skoro zużywasz aż tyle energii na cwu ?

Bo na c.o przy +30st.C na zewnątrz nie idzie tobie nic.

Jak aż tyle idzie Ci na cwu to albo ktoś Ci spapral instalację albo ta pompa to pomyłka i ma sprawność grzałki...

Na cwu dziennie, grzejąc baniak 300l idzie mi jakieś 3kWh max,nie na godzinę ale na całą dobę.

Pompa p-w Panasa...

Edytowane przez Arturo1972

Dlatego zapytałem się Ciebie czy grzejesz grzałką skoro zużywasz aż tyle energii na cwu ?

Bo na c.o przy +30st.C na zewnątrz nie idzie tobie nic.

Jak aż tyle idzie Ci na cwu to albo ktoś Ci spapral instalację albo ta pompa to pomyłka i ma sprawność grzałki...

Na cwu dziennie, grzejąc baniak 300l idzie mi jakieś 3kWh max,nie na godzinę ale na całą dobę.

Pompa p-w Panasa...

Nie zuzywa.

GROMADZI.

Zielonego pojęcia nie masz o gruntówkach ze sporym buforem.

300 litrów baniaczek gruntówka grzeje do zadanych parametrów mniej jak godzinę.

Od "zera" (ok 15stC).

Twoja potrzebuje na to doby?

:lol:

Bardzo zielone ludziki...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk