klaudiusz_x 20.07.2020 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Jeśli była to sobota, albo niedziela, to jest możliwe, że nie odbiera telefonów... Numer stacjonarny, ani komórkowy. W zeszłym tygodniu kilka dni dzwonil. Może mial zły numer. Jak coś, to podeślij numer na priva. Znajomy jest zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.07.2020 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Numer stacjonarny, ani komórkowy. W zeszłym tygodniu kilka dni dzwonil. Może mial zły numer. Jak coś, to podeślij numer na priva. Znajomy jest zainteresowany. Pomijając wszystko inne, problemów z kontaktem z tą firmą nie miałem. https://konceptus.com.pl/firma-kontakt/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.07.2020 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Nie, nie zrozumiałeś mnie. Zostaw badania. Bo te były robione dla określonych warunków/w określonych warunkach. Mnie chodzi o nieprzewidywalność kosztów montażu koszy. Bo albo ktoś zrobi solidne (drogie) badania gruntu do tych 10 m i będzie wiedział co (ile $$) go czeka albo dopiero na miejscu się okaże ile trzeba koszy i złotówek na zrobienie DZ. Przy poziomym DZ - każdy wie czego się może spodziewać. Przy pionowym DZ - tak naprawdę rolę grają metry i też wiadomo czego się spodziewać. A przy koszach? Firma ma taką tabelkę - https://konceptus.com.pl/dolne-zrodlo/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 10.09.2020 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2020 U mnie już praktycznie po odwiertach ,zwiększyłem liczbę koszy z wymaganych 5 do 7 .Okazało się ,tak jak przypuszczałem że mam dobre warunki glebowe (glina i woda) co utrudniało i wydłużyło pracę ,ale panowie dali radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 11.09.2020 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 LukaszP66 Ile kosztował jeden odwiert pod kosz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 11.09.2020 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2020 Rozumiem, że dom będzie grzany już tej zimy Konceptusem? Daj znać również (a może przede wszystkim?) w temacie o temp. DZ.Zapisuj temp. DZ po godzinie używania i publikuj. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172357-Temperatury-dolnego-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a/page276 pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.09.2020 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 I jeszcze jedno, uwierz, że Waszą drogą, co do konstrukcji PC, poszli też inni. Nie mam hiper-extra sterownika, kolorowych ikonek, wykresów, kuriozalnie liczonych COPów, soft-startu, falownika etc. Mam za to cały sterownik przygotowany do taniej taryfy i innych udogodnień. Mam pompę dobraną do MOICH wymagań i konstrukcji budynku. Przy mocy pompy ok. 11 kW (gdy DZ oscylowało w okolicach 5C) i zapotrzebowaniu na CO w domu w okolicach 1 kW pompa nigdy nie taktowała. Załączała się 2-3 razy na dobę (licząc z CWU). I bufora nie mam. No i to już ponad 10 lat temu...sam mam tegi typu model u siebie......jestem ciekaw, na ile by wycenili dzisiaj to samo co chciałem te 10 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.09.2020 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Tak z ciekawosci 22 grosze w taniej taryfie?, czy mozesz podac jaka to taryfa i jaki dystrybutor. Nie słyszałem ostatnio o obnizkach energii. Ja rozumiem ze to reklama, ale przydałoby sie chociaz troche wiecej dokladnosci. dokłądnie to samo rzuciło mi się w oczy...aktualnie chyba najtaniej w taniej taryfie to 0,272 (razem z dystrybucją i opłata jakościową rzecz jasna) w niektórych regionach Tauronu...Akurat skończyła mi się gwarancja ceny w G12w i od 1.09 mam nowe ceny...wyższe rzecz jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 12.09.2020 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 LukaszP66 Ile kosztował jeden odwiert pod kosz ? Dowiedziałeś się? Jeśli nie to może tak - zestaw z pompą 5kW i czterema odwiertami, w cenie 29 100 zł brutto a z pompą 6kW i 5 odwiertów w cenie 33 300 zł brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 12.09.2020 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Nie odpowiem ci jednoznacznie ,dostałem wycenę na całość .7koszy ,pompa 10kw, montaż ,wpięcie w instalację,uruchomienie ,osobny rozdzielacz pod chłodzenie pasywne w okolicach 40 tysięcy. Zadzwoń do pana Jerzego ,jest bardzo komunikatywny ,wydaje mi się że cena za odwiert uzależniona będzie od ich ilości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 12.09.2020 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Rozumiem, że dom będzie grzany już tej zimy Konceptusem? Daj znać również (a może przede wszystkim?) w temacie o temp. DZ. Zapisuj temp. DZ po godzinie używania i publikuj. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172357-Temperatury-dolnego-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a/page276 pzdr Sam jeszcze nie wiem ,mieszkać jeszcze nie będę ,być może będę już utrzymywać temp w okolicach kilkunastu stopni ,montaż pompy w grudniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 12.09.2020 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Odnośnie DZ na pewno dam znać ,chłopaki co wiercili śmiali się że ,,będzie grzało'' .Ponoć cały myk tego rozwiązania polega na szybkiej regeneracji.Od strony wykonawczej jest to trudne ,wymaga specjalistycznego sprzętu i doświadczenia ,na mokrym terenie wymaga stosowania rur osłonowych.Nie ma szans aby tego typu dolne żródło zrobić samemu.Ogrom pracy to jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.09.2020 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 (edytowane) Patrząc na to z mojego punktu widzenia, to masz drogo @LukaszP66sam robiłem DZ poziome, też mam PC gw polskiego producenta....tyle w temacie. Edytowane 12 Września 2020 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 12.09.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Instalator który pracuje u mnie na budowie twierdzi że bardzo tanio. Interesował się odwiertami nie mniej jak ja.Mój kolega ,prowadzący hurtownie art hydraulicznych twierdzi że taka cena jest wręcz niemożliwa w przypadku gruntówki,obawiał się nawet o wiarygodność firmy dopóki nie przesłałem mu linka do ich strony .Obydwoje pracują w branży ,nie rozumiem dlaczego twierdzisz że zapłaciłem drogo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.09.2020 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Co powiem....też bym tak może uważał ponad 10 lat temu, gdybym nie wgłębił się w temat...Wiele razy był podniesiony argument, że cena może być podobna do pw. Ja tutaj tego nie widzę, dlatego twierdzę, że ta oferta wcale nie jest taka rewelacyjna. Dla mnie nie jest. Możesz napisać ile z tego to koszt DZ a ile cała reszta? Bo ja swoje kwoty mimo upływu lat doskonale pamiętam....wiem też, jakie mam temperatury DZ pod koniec okresu grzewczego i mam nadzieję, że bedziesz też podawać swoje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 12.09.2020 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Nie wiem ile ,nie mam rozdzielonej ceny między Dz a pompą ,na razie wpłaciłem 14 tys.Początkowo dostałem ofertę na 30 tys(5 sond z pompą 7 kw ) ,postanowiłem zwiększyć do 7 a Konceptus zaproponował pompę 10kw ,za duża dla mnie ,wiem, ale mam bufor 1000l i będę grzał w taniej taryfie ,do tego doszło przygotowanie instalacji pod chłodzenie pasywne .Realna oferta firmy była 31 tys . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 12.09.2020 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Pewnie że można taniej ,są używki po 3-4 tys zł ,poziomy kolektor samemu ,pospinać do kupy i jest 1/3 tej kwoty.Ja niestety nie mam czau na takie zabawy ,na stałe przebywam i pracuję poza granicami PL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 12.09.2020 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Nie wiem ile ,nie mam rozdzielonej ceny między Dz a pompą ,na razie wpłaciłem 14 tys.Początkowo dostałem ofertę na 30 tys(5 sond z pompą 7 kw ) ,postanowiłem zwiększyć do 7 a Konceptus zaproponował pompę 10kw ,za duża dla mnie ,wiem, ale mam bufor 1000l i będę grzał w taniej taryfie ,do tego doszło przygotowanie instalacji pod chłodzenie pasywne .Realna oferta firmy była 31 tys . A dom z jakim OZC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaszP66 12.09.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 (edytowane) Nie mam OZC:confused:Dom parterowy z poddaszem użytkowym 160m2 przyzwoicie docieplony .Wg ciepła właściwego maksymalna potrzebna moc grzewcza 5,5 kw11000Kwh całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie.Cwu dodatkowo 3 kw ,ale tu biorę poprawkę. Edytowane 12 Września 2020 przez LukaszP66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.09.2020 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Nie mam OZC:confused: Dom parterowy z poddaszem użytkowym 160m2 przyzwoicie docieplony . Wg ciepła właściwego maksymalna potrzebna moc grzewcza 5,5 kw 11000Kwh całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie. Cwu dodatkowo 3 kw ,ale tu biorę poprawkę. Troche dziwna taka rozbieżnosc, czyli 5,5 kW do 11000 kWh, ale to tylko CW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts