Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie zgłasza się budowę POŚ?

Leszek

Recommended Posts

Dzwoniłem do Urzędu Gminy, jaka jest procedura zgłaszania budowy oczyszczalni. Pani urzędnik wymieniała projekty, mapki, wypisy mojej działki i sąsiadów (tak, jak przy pozwoleniu na budowę domu), że przyjedzie urbanista zrobić zdjęcia i że to wszystko może trwać nawet dwa miesiące...

A sąsiad mówi: nie idź do Urzędu Gminy, tylko do Starostwa - ja złożyłem projekt i zgłoszenie budowy w biurze podań w Starostwie, odczekałem miesiąc i zainstalowałem POŚ.

Jaka jest właściwa instytucja w tej sprawie - Urząd Gminy czy Starostwo?

Dzięki za wszelkie informacje

Leszek w tym tygodniu będę montował oczyszczalnię w "naszej" Stanicy :lol:

zgłaszasz w starostwie i musisz dostarczyć do zgłoszenia projekt oczyszczalni,

aktualną mapkę geodezyjną do celów projektowych z naniesioną oczyszczalnią,

wypełnić dwa świstki ze starostwa, czekać 30 dni i możesz rozpocząć montować oczyszczalnię.

Jedyną rzeczą, którą sprawdzali w starostwie to czy jest zachowana

odległość 30m od studni sąsiadów, jeżeli studnie są legalnie robione to

są naniesione na mapy geodezyjne, jeżeli studnie nie sa naniesione na mapy

to skąd Ty albo starostwo ma o tym wiedzieć :roll:

PS. Te wymagania były związane z tym, że ja w projekcie miałem szambo

i dom mam jeszcze nie odebrany i obowiązują mnie ustalenia w ZUD.

Witam,

Przydomowe oczyszczalnie ścieków podlegają zgłoszeniu w starostwie, ale ustawy Prawo Budowlane i o Zagospodarowaniu Przestrzennym nie są ze sobą spójne i część powiatów uznaje, że w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania terenu (90% kraju) wymagana jest decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu (WZZT). Decyzję taką wydaje urząd miasta lub gminy, ze względu na konieczność wypowiedzenia się przez liczne szczeble administracji oraz urbanisty trwa to ładnych parę miesięcy ( u mnie 3 m.) a ustawa dopuszcza nawet zawieszenie wydania decyzji na okres 12 miesięcy :(

Witam,

Przydomowe oczyszczalnie ścieków podlegają zgłoszeniu w starostwie, ale ustawy Prawo Budowlane i o Zagospodarowaniu Przestrzennym nie są ze sobą spójne i część powiatów uznaje, że w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania terenu (90% kraju) wymagana jest decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu (WZZT). Decyzję taką wydaje urząd miasta lub gminy, ze względu na konieczność wypowiedzenia się przez liczne szczeble administracji oraz urbanisty trwa to ładnych parę miesięcy ( u mnie 3 m.) a ustawa dopuszcza nawet zawieszenie wydania decyzji na okres 12 miesięcy :(

Podam przykład

Działka duża, warunki glebowe idealne, w ulicy wodociąg, najbliższa studnia w odl. ok. 50 m, w najbliższych latach nie przewiduje się budowy kanalizacji.

Staram się o POŚ już 6 miesięcy i nie widać końca. Dom jest gotowy do zamieszkania , a brak oczyszczalni zawalił dokladnie nasze plany mieszkaniowe i naraził nas na duże straty finansowe.

W tym czasie:

1. Odrzucono (nie podając konkretnych powodów) w Starostwie zgloszenie i nakazano starać się o pozwolenie na budowę z mapą geodezyjną do celów projektowych, warunkami zabudowy, projektem wykonanym przez uprawnioną osobę, etc.

2. Gmina nie była w stanie wydać warunków zabudowy, więc Starostwo odstąpiło od ich wymagania

3. Po złożeniu wymaganych dokumentów Starostwo "wszczęło postępowanie" o czym zawiadomiono poleconym sąsiadów (niektórzy mieszkają nawet 100 m od naszej dzialki)

4. Po miesiacu o postępach "postępowania" Starostwo zawiadomiło sasiadów (i nie tylko) wysyłając kolejny polecony z wyrysem projektu.

5. Po następnych 5 tygodniach wydano nam pozwolenie na budowę, gdzie POŚ została zakwalifikowana jako obiekt kategorii XXX, z wymaganiem zatrudnienia oddzielnego kierownika budowy, wytyczenia POŚ przez geodetę, prowadzenia dziennika budowy i po wybudowaniu min. starania się o dodatkowe pozwolenie na użytkowanie.

6. Wysłano do sąsiadów (i nie tylko) kolejny polecony z zawiadomieniem o pozwoleniu na budowe z zaproszeniem do składania uwag

7. Dopiero po 2 tygodniach od otrzymania ostatniego potwierdzenia otrzymania poleconego możemy liczyć na uprawomocnienie pozwolenia.

8. Nie wiadomo co dalej, prócz tego, że wykonaną POŚ należy zgłosić do PINB. A to pozwolenie na użytkowanie?