Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesunięcie słupów podpierających łączenie płatwi (adaptacja poddasza)

Lena86

Recommended Posts

Cześć!

Jestem w trakcie adaptacji poddasza i myślę nad delikatnym przesunięciem dwóch słupów (ozn. S1 i S2 na załączonym planie strychu). Problem polega na tym, że podpierają łączenia płatwi i nie wiem, czy te drobne przesunięcia nie wpłyną na stabilność i bezpieczeństwo konstrukcji.

Rozważam dwa warianty, w obu słup 1 (S1) ląduje pod ścianą, żeby łączenie płatwi nie opierało się o ścianę (taki był pierwotny zamysł, ale słyszałam, że to może skutkować pękaniem ściany, więc wracam do słupa kosztem lekkiego przewężenia w korytarzu), słup drugi (S2) w wariancie pierwszym podsuwam pod nowo budowaną ściankę działową a łączenie płatwi podpieram dodatkowo mieczem opartym o ścianę nośną. W wariancie drugim S2 przesuwam nieznacznie w prawo, aby wypadał równolegle do słupa S3 (który również jest na łączeniu płatwi), tak aby uzyskać przynajmniej symetrię. Czy oba warianty są w miarę bezpieczne?

Załączam poglądowe rysunki i zdjęcia.

PS. Wszystkie słupy zostaną wymienione na nowe o przekroju 14x14cm, dach kryty jest blachodachówką, krokwie ~7x14cm średnio co 95cm.

poglądowy plan strychu.jpg

słupy do przesunięcia foto.jpg

wariant 1.jpg

wariant 2.jpg