Lena86 22.06.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 Cześć! Jestem w trakcie adaptacji poddasza i myślę nad delikatnym przesunięciem dwóch słupów (ozn. S1 i S2 na załączonym planie strychu). Problem polega na tym, że podpierają łączenia płatwi i nie wiem, czy te drobne przesunięcia nie wpłyną na stabilność i bezpieczeństwo konstrukcji. Rozważam dwa warianty, w obu słup 1 (S1) ląduje pod ścianą, żeby łączenie płatwi nie opierało się o ścianę (taki był pierwotny zamysł, ale słyszałam, że to może skutkować pękaniem ściany, więc wracam do słupa kosztem lekkiego przewężenia w korytarzu), słup drugi (S2) w wariancie pierwszym podsuwam pod nowo budowaną ściankę działową a łączenie płatwi podpieram dodatkowo mieczem opartym o ścianę nośną. W wariancie drugim S2 przesuwam nieznacznie w prawo, aby wypadał równolegle do słupa S3 (który również jest na łączeniu płatwi), tak aby uzyskać przynajmniej symetrię. Czy oba warianty są w miarę bezpieczne? Załączam poglądowe rysunki i zdjęcia. PS. Wszystkie słupy zostaną wymienione na nowe o przekroju 14x14cm, dach kryty jest blachodachówką, krokwie ~7x14cm średnio co 95cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lena86 24.06.2020 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Widzę, że jedno zdjęcie przy ładowaniu uległo znacznemu pomniejszeniu tak, że jest zupełnie nieczytelne, więc załączam ponownie zdjęcia stanu wyjściowego z istotnymi wymiarami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.06.2020 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2020 Tym powinien zająć się konstruktor! Jak dobrze widzę krycie wstępne masz wykonane różnymi rodzajami folii ( a może się mylę?) Ta z siatką wymaga szczeliny wentylacyjnej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts