Doein 22.06.2020 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 Witam serdecznie.Mam zamiar pokryć dach budynku gospodarczego dachówka karpiówką, budynek ma wymiary 4.16 x 8.32, postawiony w formule do 35m2 bez zgłoszenia, nie mam projektu dlatego zwracam sie z prośbą o pomoc w doborze wymiarów więźby. Liczę że ktoś udzieli mi cennych podpowiedzi.Będzie to dach dwuspadowy krokwiowo-jetkowy:- rozpiętośc 4m- kąt nachylenia 35 stopni-okap 60cm-murlata 14x14?-laty 5x4?Jednak nie mam pojęcia jakie wymiary krokwi zastosować , myślałem nad przekrojem 8x16 co 80cm, ale czy dany przekrój nie jest przewymiarowany z racji niskiej rozpiętości?Bardzo proszę o wskazówki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.06.2020 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 To, że taki budynek nie wymaga zgłoszenia nie oznacza, że może być wykonany po partacku. Jak rozumiem budujesz dla siebie więc z całą pewnością wymiar krokwi nie jest przewymiarowany. Powinno być wykonane krycie wstępne najlepiej papą na pełnym deskowaniu lub płycie OSB. Kontrłaty 2,5x5 cm i łaty 4x6 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doein 24.06.2020 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Dziękuje za zainteresowanie i odpowiedz .W pełni się zgadzam z panem , jeżeli coś robi to tylko poprawnie, dlatego też szukam porad u osób co znają się na rzeczy, jeżeli moja wiedza jest nie wystarczająca.Miałbym jeszcze pytanie, rozumiem, że dzięki deskowaniu więźba zyskała by na sztywności, ale czy jest konieczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.06.2020 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Zasugerowałem wykonanie krycia wstępnego papą więc sztywne poszycie dla takiego rozwiązania jest konieczne. Wystarczy płyta OSB grubości 12 mm a nawet 10 mm. Natomiast w przypadku zastosowania folii wstępnego krycia lub nie wykonywania wstępnego krycia sztywne poszycie nie jest potrzebne ale jakieś stężenie bezwzględnie tak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts