Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pawlacz i jego zawiasy - rozwiązanie

gaijin

Recommended Posts

Cześć

Kupiłem mieszkanie w którym został z płyt k-g zrobiony głęboki pawlacz w korzystym miejscu.

Chcę wymienić drzwiczki które są z płyty wiórowej. Chciałbym też zastosować jakieś zawiasy które domykały by porządnie te drzwiczki (te co są nie robią tego dobrze).

Niestety zrobiona konstrukcja z profili daje małe możliwości montażu zawiasów (klasyczne nie załapią się na to co jest).

Miałby może ktoś z Państwa jakąś podpowiedź co tu zrobić?

Załączam zdjęcia.

Dziękuję.

SAM_9495.jpg

SAM_9496.jpg

SAM_9497.jpg

SAM_9499.jpg

zawsze możesz do środka wstawić pionową belkę np 4x4cm w miejscu nowych zawiasów - chwyconą metalowym kątownikiem do góry i dołu lub jakimś drewnianym zastrzałem równolegle do frontowej ścianki, tak aby nie zabierać miejsca i przykręcić zawiasy jakie chcesz. Drzwiczki są z osb, więc też swoje ważą. Możesz kupić w markecie jakiś front meblowy, będzie lżejszy.

albo...zrobić otwieranie do góry na siłownikach meblowych, kiedyś miałem takie rozwiązanie w mieszkaniu. działa spoko.

• 2 weeks później...

Wzmocniłem profil na którym były zawiasy. Zmieniłem zawiasy na nowe. Sama klapa pawlacza została zamieniona na płytę 10tkę. Waży to około 1,6kg więc daje radę z zawiasami na profilu. Do tego magnes meblowy i wszystko gra. Nie zamierzam nawet malować tej klapy.

ROZWIĄZANO.