Ksosik 22.06.2020 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 (edytowane) Witam, proszę o wyjaśnienie laikowi - humaniście, co oznacza ten termin histereza (opóźnienie) przy bypassie. Dr Google żadnych konkretów nie umie powiedzieć... W instrukcji do reku Renovent Excellent 300 jest info dot. bypassu, że "Funkcjonowanie bypassu można regulować w poz. 5,6 oraz 7 w menu ustawień. W menu ustawień mamy poz. 5 - temperatura bypassu - standardowo 22 stopnie C, poz. 6 - histereza bypassu - standardowo 2 stopnie C (możliwy przedział od 0 - 5 stopni C) i poz. 7 - praca przepustnicy bypassu - 0 - standardowo ustawione na automat. Pytanie moi drodzy o tę histerezę, o co z nią chodzi. Ja mam ustawioną temp. na 21 st. C, histereza 2 stopnie i oczywiście automat. W okresie letnim w dzień reku chodzi na minimalnych obrotach, a w nocy na wysokich. Pozdrawiam Edytowane 22 Czerwca 2020 przez Ksosik dodanie info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.06.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 Histereza ma zapobiegać przełączaniu w te i z powrotem gdy temperatura oscyluje wokół tej nastawionej temp. Np bypass włączy się przy 21 stopniach, ale rozłączy się gdy temperatura wzrośnie do 23 (przy histerezie 2 stopnie). Myślę że 1-2 stopnie będzie ok. Chyba że rozdzielczość wskazań to całe stopnie. Wtedy minimum 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts