kowalczm 23.06.2020 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 (edytowane) Dzień dobry pojawił się nam kłopot w postaci uszkodzenia przełącznika strumieni wody (wystajtek po lewej stronie głowicy) w baterii KLUDI (o ile dobrze pamiętam producenta, napisy starte) baterię widać na początku w artykule: https://muratordom.pl/wnetrza/lazienka/baterie-inne-niz-zwyke-aa-7T2U-bsoZ-TdyA.html A to nasz okaz: Pytania/prośby mam następujące: * czy to na pewno jest KLUDI? ewentualnie ktoś może poratować dokładną nazwą / numerem modelu, o instrukcji w pdf nie śmiem marzyć * czy ten przełącznik w baterii jest częścią wymienialną czy nastawiać się na wymianę całości? Z góry dziękuję za wszelkie podpowedzi, pozdrawiam Marek ps. jeszcze dołączam zdjęcia wnętrza otwartej obudowy i nawalił ten pionowy element po lewej stronie głowicy, te sztywne wężyki są raczej szczelne, nie widać żadnych przecieków, więc obstawiam tego pionowego cosia z uchwytem do wyciągania, jakieś sugestie? dzięki Edytowane 23 Czerwca 2020 przez kowalczm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.06.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 Napiszę tak, ta bateria wannowa montowana w przelewie wanny wygląda tragicznie, i nie dziwię się, że się popsuła - uszkodziła:sick:.Te elementy tzn zawór ciśnieniowy podnoszony jest rozbieralny, czyści się go i smaruje wazeliną techniczną - jest niezniszczalny( a jednak). Nawet przy słabej - złej jakości wody raz na rok w zupełności wystarczy.Proponuję zdemontować i całość wyczyścić środkiem do usuwania kamienia i rdzy, Spróbować rozkręcić - wkręty i śrubki wymienić, usunąć nagromadzone zanieczyszczenia - oringi i uszczelki wymienić - da się zakupić w dobrych sklepach hydraulicznych. Nasmarować i sprawdzić zakresy pracy - nic na siłę a powinno pomóc jeśli nie jest jeszcze nic połamane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalczm 23.06.2020 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 Dziękuje za odpowiedź, tak wiem że wygląda tragicznie, obudowa nie jest szczelna i nieco wody z prysznica (wraz z detergentami) spływa właśnie po niej, wchodząc do środka zostawia taki brudy. Skoro to zawór ciśnieniowy, to po wyciągnięciu uchwytu ciśnienie powinno go przytrzymać w górnej pozycji, aż do zaniku (zamknięcia zaworu) wtedy dzyndzel opada. A teraz efket jest taki, że można wyciągać ten trzpień i nie czuje się żadnego oporu, jakby w ogóle on nie dostawał wody....wcześniej (za poprawnej pracy) aby dzyndzla wyciągnąć - pewnej siły należało użyć. A jeżeli on od spodu nie dostaje ciśnienia to po drodze od głowicy jest ta niewielka pozioma beczułka (na niej pozostałość czerwonej naklejki), przepraszam za infantylne określenia - nie jestem w tym fachowcem, może tam w środku coś jest zasmarkane i woda nie przechodzi? Ostatnio były u nas problemy z wodą, wiele razy rdza z kranu leciała, zastanawiam się czy to nie dobiło baterii Ok, spróbuje delikatnie rozmontować tę część z wężykami, oczyścić jak się da, póki co nic nie jest ukruszone wewnątrz, może oczyszczenie coś pomoże.Demontaż baterii z przelewu jest niewykonalny, tyle mojego co dopadnę od frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.06.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 jakieś sugestie? dzięki Po odkręceniu tej nakrętki na niebieskim korpusie głowicy mieszającej będzie napisany nr i nazwa producenta. Na podstawie tego u producenta będzie cześć zamienna nazywa się PRZEŁĄCZNIK NATRYSKU DO BATERII WANNOWEJ i to musisz kupić(jeśli oczywiście naprawa i konserwacja nie będzie możliwa) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.06.2020 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 Ok, spróbuje delikatnie rozmontować tę część z wężykami, oczyścić jak się da, póki co nic nie jest ukruszone wewnątrz, może oczyszczenie coś pomoże. Demontaż baterii z przelewu jest niewykonalny, tyle mojego co dopadnę od frontu. Niemożliwe- te baterie demontuje się od wewnątrz są takie trzy uchwyty do demontażu - z żabkami coś jak gniazdo elektryczne pt. bateria jest podłączona przy pomocy przewodów elastycznych nierdzewnych - wszelkie próby bez dostępu do przyłącza mogą się skończyć b.źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalczm 23.06.2020 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2020 Dziękuje za ostrzeżenie, ale możliwe, że nieprecyzyjnie się wyraziłem mówiąc o wężykach, chciałbym jakoś rozebrać i oczyścić wskazane elementy - te krótkie rurki (jak się je porusza ręką - jest maleńki luz, jedną nawet kiedyś na trytkę podciągałem, aby nie kapało) , to poziome coś (reduktor? jakiś zawór?) no i dostać się do głównego podejrzanego - przełącznika. Tak, jest montowana od wewnątrz (zza wanny) pamiętam nieco, jak była zakładana ta bateria, facet z pół godziny się zastanawiał przed opuszczeniem wanny w styropianową trumnę, czy o czymś nie zapomniał... Za info co piszą pod niebieską nakrętką dziękuje, szczerze powiedziawszy odkręcanie czegokolwiek w okolicach głowicy potraktuje jako zupełną ostateczność... a tak na marginesie - katalog części do Kludi, https://czesci.kludi.pl/karty-czesci-zamiennych , może ktoś skorzysta niechcący, ja przejrzałem pdf-y po kolei, tego cudaka, o którym pisze tam nie ma, choć w sumie nie wiadomo jak głęboko w przeszłość sięgają te opisy. może jeszcze słowo wyjaśnienia - póki co googluje i pytam, wszelkie prace zostawiam na sobotę, bo jak mi ta bateria na tygodniu roboczym wywinie jakiś numer, to będzie masakra; gdy coś się wykluje ciekawego, oczywiście napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiekWu 10.11.2024 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada Czy udało się określić model tej baterii i ew. ją naprawić? Mam podobny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts