Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość 1950

Czyżu jak już tu wdepłeś ,to chyba bardziej Ci odpowiada płaszcz,

i bardzo dobrze,

po pierwsze: masz pełną sterowalność ciepłem z kominka, w przeciwieństwie do DGP,

po drugie: zamierzasz kupić kocioł gazowy, a co się z tym wiąże będziesz miał sterownik pokojowy, w każdym przypadku jak zapalisz w kominku z DGP, sterownik będzie zafałszowywał pomiar temperatury rzeczywistej w pomieszczeniu i może być tak, że będziesz miał nierównomierny rozkład temperatur w domu, niektóre pomieszczenia będziesz miał niedogrzane,

po trzecie: profesjonalnie wykonana instalacja DGP kosztuje tyle samo a może i więcej niż instalacja kominka z płaszczem, myślę tutaj o pełnej regulacji gorącego powietrza, turbinie, filtrach i tłumikach,

po czwarte i następne: bo kominek z płaszczem wodnym jest lepszy :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie!!

Ja tu pierwszy raz;)(kiedyś musiał być).

Jestem uzytkownikiem kominka z płaszczem wodnym od listopada, i nie potrafię chyba do końca z niego korzystać. Zacząłem palić brykietem drzewnym, temperaturę mogę uzyskać w domu nawet 25 stopni, ale c z tego jeśli szybko się spala a do rana nie trzyma więc rano już jest 17 stopni. Dom ma około 130 m BK 24+12 styropianu. Poradzcie mi czego uzywacie do palenie, i jesli to jest drewno to ile m3 miesięcznie potrzebujecie do ogrzania? moj wkład to merkury 24kw, ogrzewam co+cwu, zasobnik 120l, dwie pompy, cyrkulacja, wymiennik. Jak wybierac drewno do palenia bo zastanawiam się czy nie zmienić z brykietu, kupilem na probe 2m3 ale nie che się kompletnie palić, podobno bylo od wiosny połupane ale jakos nie chce mi się w to wierzyć. Jak wy sobie radzicie?

Pzodrawiam

jak drewno do kominka poleży minimum 12 m. to zobaczysz rónicę!

palę pięć sezonów i mam porównanie, spalanie jest lepsze a tym samym zużycie spadnie, i to znacznie!! już teraz rozglądam się za opałem nna zimę 2007/2008. pozdrawiam.

jak drewno do kominka poleży minimum 12 m. to zobaczysz rónicę!

palę pięć sezonów i mam porównanie, spalanie jest lepsze a tym samym zużycie spadnie, i to znacznie!! już teraz rozglądam się za opałem nna zimę 2007/2008. pozdrawiam.

Dokładnie :-)

Pytanie.

Palę w kominku od ok. 3 miesięcy i pooblepiał się on cały jakimiœ dziwnymi płatami. Wiem żę drewno nie jest najsuchsze. Wydaję mi się, że pogorszył się odbiór ciepła z kominka przez zbiornik buforowy.

Jak to wyczyœcić, żeby nie zniszczyć kominka?

pewnie tak!! albo opału zabrakło i wszyscy "bujają" po stronach kotłów gazowych :lol: . Planuję Makroterma 18, z Twoich postów wynika że OK??

jak przeżył 3 sezony mokrym drewkiem, to nic go nie ruszy!! :p

Szanowni klubowicze.

Biorąc pod uwagę wątek np. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=914737&highlight=tlen+dyfuzja#914737 i zawarte w nim treści o braku rzeczywistej przewagi układu zamkniętego,

czy rozważaliście zrobienie całej instalacji jako otwartej? Skoro kominek musi być w sensie CO otwarty, to może dać tak całą instalację i darować sobie wymienniki itp. koszty z tym związane?

Pozdrawiam.

Krzysztof.

Gość 1950
Szanowni klubowicze.

Biorąc pod uwagę wątek np. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=914737&highlight=tlen+dyfuzja#914737 i zawarte w nim treści o braku rzeczywistej przewagi układu zamkniętego,

czy rozważaliście zrobienie całej instalacji jako otwartej? Skoro kominek musi być w sensie CO otwarty, to może dać tak całą instalację i darować sobie wymienniki itp. koszty z tym związane?

Pozdrawiam.

Krzysztof.

to weź pod uwagę, że przeważająca większość producentów kotłów na gaz i olej, nie dopuszcza do montażu tych kotłów w układzie otwartym, tracisz gwarancję

Witam szanownych forumowiczów palących w kominkach.

Ja też pragne mieć taki kominek z płaszczem wodnym w swojm domu.Dzisiaj miałem wizyte instalatora i handlowca z hurtowni.Dostałem propozycję zakupu kominka LECHMA 19kW,zestaw przyłączeniowo-regulacyjny do podłączenia kominka z PW i kotła z zasobnikiem i dodatkowo UPS kominka+szyber+zawór dopuszczający wodę.Wszystko to ma kosztować:

kominek LECHMA 19kW 3060zł

zestaw przył.-regul. 2300zł

UPS,szyber,zawór dopuszczający wode 920zł

RAEM :6280 ZŁ NETTO

Czytałem wczoraj ten wątek,ale niezbyt dokładnie.Na moje pytanie czy kominek będzie grzał C.W.U. odpowiedzieli że nie chyba,że zamiast zasobnika do kotła VIESSMANN kupie zasobnik z dwoma wężownicami jak do solarów.Co o tym sądzicie?Bo ja się na tym nie znam i polegam na opiniach fachowców.

Gość 1950
Witam szanownych forumowiczów palących w kominkach.

Ja też pragne mieć taki kominek z płaszczem wodnym w swojm domu.Dzisiaj miałem wizyte instalatora i handlowca z hurtowni.Dostałem propozycję zakupu kominka LECHMA 19kW,zestaw przyłączeniowo-regulacyjny do podłączenia kominka z PW i kotła z zasobnikiem i dodatkowo UPS kominka+szyber+zawór dopuszczający wodę.Wszystko to ma kosztować:

kominek LECHMA 19kW 3060zł

zestaw przył.-regul. 2300zł

UPS,szyber,zawór dopuszczający wode 920zł

RAEM :6280 ZŁ NETTO

Czytałem wczoraj ten wątek,ale niezbyt dokładnie.Na moje pytanie czy kominek będzie grzał C.W.U. odpowiedzieli że nie chyba,że zamiast zasobnika do kotła VIESSMANN kupie zasobnik z dwoma wężownicami jak do solarów.Co o tym sądzicie?Bo ja się na tym nie znam i polegam na opiniach fachowców.

że jak ????..... :o :o :o

nie rozumiem :roll:

a dlaczego ma, nie grzać wody?

powiedz im niech się zastanowią i spytaj ich,

czy, wiedzą co mówią,

czy też, mówią co wiedzą,

bo to jest zasadnicza różnica

Ja to sie za bardzo na tym nie znam ale :Mam Makroterma 18 i Viessmana i żadnych innych dodatkowych pierdół i grzeje wode bez problemu,cosik mi sie wydaje ,że chce Cie ktoś naciągnąć.
Dzięki za odzew.Wychodzi na to ,że musze zmienić instalatora.Ponadto powiedział mi ,że z tymi oszczędnościami to moge się przeliczyć bo będe musia siedziec non stop przy kominku.Dzień przed jego wizytą poczytalem sobie o Waszych doświadczeniach i wychodzi na to ,że jednak warto mieć taki kominek.Planuje miec propan z bańki(prawdopodobnie GASPOL).Dlatego zależy mi na tym podgrzewaniu C.W.U kominkiem i oczywiście C.O.Materiały instalacyjne i urządzenia grzewcze hurtownia mi wyceniła dobrze ,ale polecany instalator coś miesza.Jeszcze mam się spotkać z technikiem z tej hurtowni może on coś podpowie instalatorowi.Mam jeszcze czas bo instalacje mam mieć robioną w maju.

Ja tez planuję kominek z płaszczem wodnym w połączeniu z instalacją gazową. Instalator zaporoponował dwa rozwiązania: kocioł gazowy kondensacyjny lub kocioł atmosferyczny. Róznica w cenie dosć znaczna .

I teraz nie wiem czy opłaca mi sie inwestowac w zakup drogiego kotła kondensacyjnego( ok.10 tys) jeżeli planuję systematycznie palić w kominku....Do tego dochodzi jeszcze zwiększona ilość grzejników w przypadku wyboru tego pierwszego kotła. Czy nie lepiej kupić zwykły kocioł gazowy.

Napiszcie jaki kocioł wybraliście ?