Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

Witam po długiej przerwie!

Mam pytanko, oczywiście natury technicznej. Czy zostawialiście sobie jakieś "dojście" do płaszcza? Czy w ogóle może coś się dziać z tą instalacją takiego, że trzeba będzie się dostać do kominka? Zastanawiam się, czy przed zamontowaniem wkłądu nie wyburzyć części ściany, przez którą kominek będzie sąsiadował z kotłownią, i nie "załatać " tego otworu płytą gips-karton, żeby była łatwa w demontażu.

Czy to ma sens?

Widziałam norweskie kominki z taką specjalną obudową-portalem, którą z łatwością otwiera się i jest dostęp do instalacji kominka.

My chcemy zrobić prostą ścianę, czymś tam obłożoną. Jak trzeba by było rozkuwać płytki, to jaki sens ma obudowywanie?

Witam. My mieliśmy to szczęście,ze kominek stanął w rogu pomieszczenia - z jednej strony graniczy z kuchnią a z drugiej z korytarzem. Przy wznoszeniu ścianki działowej odcinajacej korytarz od salonu po prostu w planowanym pod kominek rogu zostawiłem drzwi o standardowych wymiarach. Tym sposobem mam dojście od tyłu do całegu ustrojstwa. Zamontowałem toto tak, że bez uszkodzenia obudowy (którą własnoręcznie wznoszę) mogę cały kominek wyciągnąć. W związku z tym,ze kasa się kończy, ni ewstawiam tam drzwi tylko zawieszę płytę meblową z naklejonym dużym lustrem. oczywiście od srodka to zaizoluję

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam prosbe. Pomóżcie podjąć mi decyzje jaki kupić kominek:

makroterm ( najbardziej bym chciał ale jest dosyć drogi a elastyczność dystrybutorów w Poznaniu jest żadna)

ctmpolonia ( porównywalny cenowo ale nie moge zlokalizować kilku dystrybutorów w Poznaniu żeby porównać ceny)

lechma ( najtańszy ale najprostszy i czy dobry?)

Albo wariant ostateczny - zwykły kominek ( będzie tanio przynajmniej jeśli chodzi o zakup)

Pzdr

Ja mam podobny dylemat, odpada tylko makroterm bo mi sie całkowicie nie podoba. mam znajomych w Poznaniu , ktorzy maja lechmę. sama widzialam ten kominek po raz pierwszy. Sa zadowoleni, szczelny, dobrze sie pali, woda nagrzewa sie szybko, maja z szyba pryzmatyczną. Chyba sie zdecyduje na niego.

Ja mam podobny dylemat, odpada tylko makroterm bo mi sie całkowicie nie podoba. mam znajomych w Poznaniu , ktorzy maja lechmę. sama widzialam ten kominek po raz pierwszy. Sa zadowoleni, szczelny, dobrze sie pali, woda nagrzewa sie szybko, maja z szyba pryzmatyczną. Chyba sie zdecyduje na niego.

Wszystkie te "zalety" o których piszesz nie są zależne od kominka.

Zgadzam sie choc nie wiem jak to jest z zabezpieczeniem przed zagotowaniem wody w makrotermie i lechmie ale mysle o jakims odprowadzeniu nadmiaru ciepłej wody automatycznie do kanalizy. Dobry instalator sobie z tym z pewnoscia poradzi. nadmiar automatyki tez mnie trochę przerża wolę coś prostrzego w obsłudze. Zakładam dogrzewanie kominkiem a nie jako podstawowe i jedyne żrodlo ciepła, na pewno kominek nie bedzie grzał gdy planuje jakis wyjazd czy dłuzszy pobyt w pracy.

Co zrobilibyście na moim miejscu?

Mam instalację otwartą z żeiwnymi grzejnikami i chcę - muszę - wymienić kominek tradycyjny na wodny - jestem przekonany do makroterma bo taki znam i wiem jak pracuje - tylko nie wiem czy kupić ten droższy do systemów zamkniętych (z wymiennikiem) czy ten tańszy do systemów otwartych. Różnica w cenie jest dla mnie znacząca. W lipcu albo sierpniu muszę coś kupić.

Co zrobilibyście na moim miejscu?

Mam instalację otwartą z żeiwnymi grzejnikami i chcę - muszę - wymienić kominek tradycyjny na wodny - jestem przekonany do makroterma bo taki znam i wiem jak pracuje - tylko nie wiem czy kupić ten droższy do systemów zamkniętych (z wymiennikiem) czy ten tańszy do systemów otwartych. Różnica w cenie jest dla mnie znacząca. W lipcu albo sierpniu muszę coś kupić.

do układu otwartego, w przyszłości jakbyś zmieniał instalację i kocioł, podepniesz go przez wymiennik

Witam.

Jeśli można to chętnie zostanę kolejnym członkiem tego klubu. W nie dalekiej przyszłośći mam zamiar zainstalowac kominek z płaszczem wodnym.

Czy ktoś może pokusił się o zaintalowanie wentylatora z przewodzie doprowadzającym powietrze i strowanie min za pomoca odpowiedzniego sterownika? Ja nad tym właśnie myślę i zastanawiam się czy to by zdało egzamin?

Witam.

Jeśli można to chętnie zostanę kolejnym członkiem tego klubu. W nie dalekiej przyszłośći mam zamiar zainstalowac kominek z płaszczem wodnym.

Czy ktoś może pokusił się o zaintalowanie wentylatora z przewodzie doprowadzającym powietrze i strowanie min za pomoca odpowiedzniego sterownika? Ja nad tym właśnie myślę i zastanawiam się czy to by zdało egzamin?

podobne kominki o których piszesz (z nadmuchem wentylatora) produkuje makroterm osobiście uważam te rozwiązanie za zbędne bowiem przyśpiesza spalanie paliwa i myślę iż lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie przepustnicy powietrza sterowanej sterownikiem termostatycznym takie kominki porodukuje byrski

Witam.

rozwiązanie Makrotermu, to rewelacja

Tez niedługo stane przed tym problemem.Domek niewielki- piętrowy, 2 x 50 m2 razem 100 m2 do ogrzania,a gaz drogi.Jaki system zastosować?piec gazowy z zasobnikiem ? czy może lodówka.. jaki kominek? z płaszczem wodnym ? czy moze otwarty? pytań tyle,że głowa mała.. czy ktosik mi pomoże uporzadkować ten chaos? - dodam,że korzystać bedziemy z gazu ziemnego. yanis

a ja do posiadaczy CTM stoję przed zamówieniem tego kominka oczywiście panorama tylko mam pytanie o sterownik czy steruje on również CWU tzn czy można do niego podłączyć czujnik temp ze zbiornika CWU i sterować pompką CWU niezależnie czy trzeba zastosować inny sterownik, bo jestem prawie przekonany aby sterownik zrobić samemu ale po co wywarzać otwarte drzwi?

No to ja przedstawię wreszcie mojego CTM-a.

Termokominek, typ TKP 18AC elle, zestaw 2-pompowy z wymiennikiem, naczynie wzbiorcze z pływakiem, separator powietrza Dn25, centralka sterująca z dwoma wyjściami CEGTC200, plus zestaw adaptacyjny ARIA do automatycznego sterowania dopływem powietrza niezbędnego do spalania (w skład zestawu wchodzi: adapter, automatyczna przepustnica powietrza z siłownikiem oraz centralka kontrolno-sterująca).

http://foto.onet.pl/upload/11/28/_614844_n.jpg

Reszta bebechów jest za ścianą:

http://foto.onet.pl/upload/3/30/_614658_s.jpg