asik283 18.07.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Witam, uff, przebrnąłem przez 25 stron w trzy i pół dnia, zamierzam od wrzesnia ruszyc z budową, domek 150m kw. z poddaszem uż.+podw. garaż. Mimo, iż instalacje grzewcze będą wykonane dopiero w przyszłym roku w lecie, to juz duzo o tym myślę. Chcę jakis dobry zintegrowany system. I widze tylko Makroterm z kominkiem 18KWz PW+kocioł gazowy na PB Vaillant+ solary, zbiornik 300l/ rodzina 2+2. Dużo czytałem, ale o solarach wiem mało, czy ktos z forumowiczów mógłby sie podzielic informacjami nt. jaki typ solarow wybrac: rurowe próżniowe, czy płaskie panelowe. Co firma to inaczej doradza. I ja się to sprawdza. Bo nie jest to tanie, ale energi nigdy dość.. Tym samym prosze o numer legitymacji Pozdrawiam. Asik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł_ 18.07.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Witajcie Mam pytanie do specjalistów od instalacji, wielu ich tutaj jak widze. Posiadam wkład "merkury", zaraz za wkładem jest kotłownia, system z wymiennikiem ciepła i dwie pompy, jedna do obiegu kominka a druga do obiegu poprzez zasobnik ciepłej wody i grzejniki. I tu mam własnie problem, instalator umiescil czujniki włączenia pomp na dojsciu i wyjsciu z wkładu, tą od obiegu kominka na wyjsciu a tą od obiegu grzejników na powrocie. Problem jest w tym ze muszę je miec ustawione na 65 stopni wyjscie i 55 stopni powrot bo wtedy w miarę szybko się załanczają ale niestety bardzo pozno się wyłaczają i woda w zasobniku mimo ze wczesniej potrafi się nagrzac do temperatury 80 stopni potrafi poprzez noc spaść do 40 bo pompy ciągle chodzą i wymiennik dziła w odwortną stronę, czyli oddaje ciepło z zasobnika na wkład. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na to bardzo proszę o pomoc. Mogę wykonać dokładniejszy schemat tej instalacji. Pzodrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.07.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 wrzuć ten schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art-p 19.07.2006 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 WitamWłaśnie stoję przed dylematem czy w właśnie budowanym domu systemem kanadyjskim zastosować kominek z płaszczem wodnym czy z powietrzem. To będzie domek z poddaszem ok 150m2. Co wychodzi taniej i co jest lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 19.07.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Widzę, że kolega nie przeczytał wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 21.07.2006 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 czy ktos ma mozaki kominek czy wszyscy maja makroterma i jeszcze drozsze ? http://www.mojeogrzewanie.pl/1372927535.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 02.08.2006 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 ja bym odradzal kominek powietrzny poniewaz nie istn9ieja filtry na tyle dobre by wychwycic caly kurz itp - predzej czy pozniej w ujsciu kazdego kanalu pojawiaja sie czarne smugi i malowanko co 2 lata murowane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hedom 06.08.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Witam. Jestem na etapie budowania swojego domu i mam zamiar zainstalować kominek z płaszczem wodnym jako alternatywne źródło ogrzewania oraz ciepłej wody. Wiem, że wątek ten śledzą osoby instalujące takie kominki i w zasadzie do nich się zwracam z prośbą kontakt, poradę, na co powinienem zwrócić uwagę już na tym etapie i ewentualne sugestie co do rodzaju kominka, pieca i innego sprzętu a także oczywiście wycenę robocizny. Na razie zrobiłem doprowadzenie powietrza (pcv 160) do miejsca gdzie kominek jest planowany. Wiem, że być może tego wszystkiego mógłbym się dowiedzieć po przeczytaniu 1000 postów na ten temat, jednak wybaczcie ale nie z lenistwa ale z braku czasu takiej próby nie podejmuję.Dom będzie miał ok. 320 m2 powierzchni do ogrzania (ok. 900 m3), w tym ok. 90 m2 podłogówki, 2 kondygnacje, nad piętrem mały stryszek, ogrzewanie gazowe. Proszę o info na priva - tą samą drogą prześlę niezbędne informacje.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cyganka 06.08.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Witajcie. Mam kominek Makrotermu połączony z piecem gazowym. Interesuje mnie tylko jedna kwestia - czym się zabezpieczyć przed wyłączeniem prądu? Słyszałam, że istnieje takie urządzenie podtrzymujące prąd. Czy ktoś coś wie o nim więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.08.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Witajcie. Mam kominek Makrotermu połączony z piecem gazowym. Interesuje mnie tylko jedna kwestia - czym się zabezpieczyć przed wyłączeniem prądu? Słyszałam, że istnieje takie urządzenie podtrzymujące prąd. Czy ktoś coś wie o nim więcej? Dwie opcje - ups czyli "wspomagacz" komputerowy który pomoże na 0,1-0,5 godz lub przetwornica (dostępna np w ofercie CTM) + akumulator samochodowy. Lub w innej opcji agregacik prądotwórczy (na allegro choćby jest tego sporo, ale te tańsze nie mają funkcji włączania automatycznego i trza "szarpnąć linką"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cyganka 06.08.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 A gdzie się tę przetwornicę, czy inne tego typu urządzenia montuje? Przy kominku, czy gdzieś indziej? Pytam, bo obudowę mam zamiar zrobić i nie wiem jaką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 15.08.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Który kominek wybrać- makroterm czy inotec ?Czekam na wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 16.08.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 wybież byrskiego http://www.kominki.byrski.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 16.08.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Aktualizuję: http://foto.onet.pl/upload/30/54/_621851_n.jpg Panowie zrobili obudowę w dwa dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evevet 17.08.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 stander mam do Ciebie pytanko czym masz oklejony kominek???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 17.08.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Kładłam przed kominkiem w holu francuski gres z Praktikera. Przypomina trawertyn, ale mniej kosztuje (40 zł/metr). Płyty są takie "ociosywane" na brzegach, ładnie to wygląda. Gres bardzo twardy, ale moi glazurkarze mieli dobry sprzęt i ładnie wycięli mi takie "cegiełki" jak sobie wymyśliłam. Wieczorem spróbuję wrzucić zdjęcie zbliżenia (o kurczę ). Tym sposobem na podłodze i kominku jest ten sam materiał i wygląda to ładnie. Oglądałam tysiące zdjęć kominków i nic mi się nie komponowało, aż w końcu wpadłam na taki pomysł, dokupiłam płytek i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 18.08.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Mam już zamontowany kominek Lechmy 19 kW z płaszczem do tego nadmuch ze sterowaniem, wymiennik płytowy ... Teraz przepalam tylko co jakiś czas i na prawdopodobnie pompa po stronie kominka wytrąca mi powietrze z wody. Na tej części instalacji mam 3 odpowietrzniki (2 - tuż przed i odrazu za wymiennikiem, oraz przy samym kominku). Lustro wody w naczynku przelewowym jest 40 cm ponad najwyższym odpowietrznikiem i wszelkimi rurami zasilania i powrotu. Podejrzewam, że powinienem zamontować separator powietrza (a nie mam zamontowanego) ale czy to napewno rozwiąże mój problem?Może problem tkwi w czymś innym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.08.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 a powiedz mi, po co Ci separator powietrza, przecież już masz separator i to taki duży, u Ciebie rolę separatora spełnia zbiornik wyrównawczy, jeżeli zapowietrza Ci się instalacja, to być może zbiornik wyrównawczy jest usytuowany za nisko, ale nic Ci nie poradzę na odległość bez zobaczenia jak to wygląda, może wrzuć jakieś fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 18.08.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 ...u Ciebie rolę separatora spełnia zbiornik wyrównawczy, jeżeli zapowietrza Ci się instalacja, to być może zbiornik wyrównawczy jest usytuowany za nisko... Jak już wyżej pisałem to lustro wody w naczynku przelewowym jest 40 cm ponad najwyższym odpowietrznikiem i wszelkimi rurami zasilania i powrotu do wymiennika płytowego z pompą. ... ale nic Ci nie poradzę na odległość bez zobaczenia jak to wygląda, może wrzuć jakieś fotki Nie mam aparatu ale postaram sie jak najszybciej zrobić zdjęcia i przesłać do tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 21.08.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Na stronie CTM'u można pobrać instrucje dla instalatorów i opisuje, że obowiązkowe w instalacjach otwartych jest stosowanie separatora powietrza. Czy to jest prawda? Jak jest u Was???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts