Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich posiadaczy kominków z płaszczem wodnym :D

Majka - poproszę o legitymację :wink:

Ja już kupiłam kominek firmy LAZAR i mam mieć montowany w następnym tygodniu :D. Decyzję o kominku podjęliśmy już na poczatku budowy, ale w tamtym roku nie zdążyliśmy zainstalować i całą zime ogrzewalismy gazem. Na szczęście była to łagodna zima :D

Podłączenie pieca gazowego z kominkiem zostalo już przygotowane i są to rury miedziane fi 22, natomiast instalator chce mieć fi 28. W instrukcji CTM oraz w firmie LAZAR powiedzieli mi, że mogę mieć rury fi 22. Co Wy o tym sądzicie?? Rury są już w posadce więc jeżeli miałabym je zmieniać to musiałabym "pruć" posadzkę :evil:

Proszę doradzcie mi coś :lol:

Pozdrawiam

Magda

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Magdusia 113. Ja mam kominek Makroterm i tam wymagane sa przekroje rur 28 mm.(i takie mam ,choć instalator zaproponował 22mm).Jeżeli producent zapewnia że 22mm wystarczy , to myśle ze moze być.Lepiej jeszcze upewnij sie naszych instalatorów.Wiech

Witam Klubowiczów.

Mam przygotowaną instalację CO pod kominek z płaszczem wodnym. Planuję CTM-a. Za tydzień wkraczają do mnie tynkarze i mam do Was trzy pytania zanim mi wszystko przykryją:

1.

Czy pompę obiegową można zamontować nie przy kominku w salonie, ale w kotłowni oddalonej o jakieś 8 m. Na zdrowy rozum to ten sam obieg i w którym miejscu ona kręci, to chyba nie ma znaczenia?

2.

Czy wymiennik też może być w kotłowni? Chcę uciekać z instalacjami z salonu.

3.

Na koniec centralka. Czy można ją zamontować w kotłowni i przedłużyć jedynie przewód od sondy?

Pozdrawiam

Darek

Witam Klubowiczów.

Mam przygotowaną instalację CO pod kominek z płaszczem wodnym. Planuję CTM-a. Za tydzień wkraczają do mnie tynkarze i mam do Was trzy pytania zanim mi wszystko przykryją:

1.

Czy pompę obiegową można zamontować nie przy kominku w salonie, ale w kotłowni oddalonej o jakieś 8 m. Na zdrowy rozum to ten sam obieg i w którym miejscu ona kręci, to chyba nie ma znaczenia?

2.

Czy wymiennik też może być w kotłowni? Chcę uciekać z instalacjami z salonu.

3.

Na koniec centralka. Czy można ją zamontować w kotłowni i przedłużyć jedynie przewód od sondy?

Pozdrawiam

Darek

po pierwsze tak po drugie tak po trzecie tak ale z tym trzecim punktem to bym się zastanowił czy warto przenosić do kotłowni bowiem wygodniej jak masz odczyt tenperatury i ustawianie kominka przy kominku a nie w kotłowni

Dzięki za odpowiedź :D

Magda

Magdusia 113. Ja mam kominek Makroterm i tam wymagane sa przekroje rur 28 mm.(i takie mam ,choć instalator zaproponował 22mm).Jeżeli producent zapewnia że 22mm wystarczy , to myśle ze moze być.Lepiej jeszcze upewnij sie naszych instalatorów.Wiech
Byłam zdecydowana na kominek z DGP, ale coraz częśćiej myślę o kominku z płaszczem wodny. I zastanawiam się nad tymi dwoma firmami MAKROTERM i CTM. Może wypowiedzą się użytkownicy tych kominków. Jakie plusy i minusy mają te kominki. I jakie są koszty podłączenia tych kominków i czy trzeba jeszcze coś dodatkowo kupować aby je podłączyć.

Jako ten od MAKROTERMA

"--"

- slaby design (tradycyjny)

- brak możliwości zrzucania popiołu do piwnicy ( tylko szufladka na popiół )

- mały wybór wzorów

- brak możliwości podłączenia bezpośrednio rury z powietrzem do kominka ( wieje zima i wychładza niepotrzebnie pokój gdy kominek nie pracuje)

"+"

- zakup z całkowitym osprzętem czyli ( sterowanie, pompy,itp.)

- relatywnie chyba niedrogi

- współpraca z piecem CO i CWU (wyłączenie po osiagnięciu zadanych parametrów)

więcej nie pamiętam , ale niech odezwa się inni

( MAJKA liczę na Ciebie - CTM)

kosztów nie podaje bo to było 2 lata temu czyli na dzisiejsze "wariacje cenowe" to jak dekada

8) :p

Magdusia . Zgadzam sie z przedmówcą za wyjątkiem bezpośredniego podłaczenia do makrotermu.Pasuje rura 160 kanalizacyjna na wentylator z lekkim wycięciem .Oprócz tego minusem jest szybkie brudzenie szyby .Nie wiem jak CTM .Wiech
Mam pytanie, jak polaczyc kociol na wegiel ( lub inne paliwa) junkerska ( boscha) z kominkiem lechmy z plaszczem w jednym systemie. Tak zeby podlogowka byla zgrana z grzejnkiami. Chodzi mi o jeden system a nie dwa... mam maly domek i chce wsz. razem... ale hydraulik nie wie... czy mozna to w jednym systemie... mowi zeby robic podlogowe jeden system i grzejniki jeden system obiegowy... help
Mam pytanie, jak polaczyc kociol na wegiel ( lub inne paliwa) junkerska ( boscha) z kominkiem lechmy z plaszczem w jednym systemie. Tak zeby podlogowka byla zgrana z grzejnkiami. Chodzi mi o jeden system a nie dwa... mam maly domek i chce wsz. razem... ale hydraulik nie wie... czy mozna to w jednym systemie... mowi zeby robic podlogowe jeden system i grzejniki jeden system obiegowy... help

instalator ma rację

Piotrek 1 tak jak obiecalem pokazuje moje wypociny kominkowe (i nie tylko) :wink: .Ostatnie zdjęcie to obecnie wykonywana drewutnia.Sama obudowa kominka na zdjęciu troche "zlewa '' sie ze ścianą ,w rzeczywistości tak nie jest.Pokazałem też sposób podłaczenia bezpośrednio na wentylator.Pozdrawiam Wiech
Piotrek 1 Scieżki są z granitu w 2 kolorach szary i czerwony ktorego nazwy nie znam .Drewutnia o wym 4.5x 3x5 m. wys.2m Szkielet jest stalowy z rur i bedzie obity deskami.Musze mieć dość dużą drewutnie żeby mieć gdzie składować drewno do codziennego palenia.Wiech

niestety nieda się połonczyć podłogówki z grzejnikami w jeden system bo oba systemy mają różne tenperatury zasilania czynnika grzewczego podłogówka 30-40 stopn natomiast grzejniki 70-80stopni 8)

Witam, mam pytanie do klubowiczów i do instalatorów piszących w tym wątku. Czy tak spięty kominek z resztą instalacji będzie dobrze grzał wodę użytkową? Interesują mnie zwłaszcza sugestie dotyczące poprawek naniesionych przez hydraulika (gruba czerwona linia).

Ps kominek ctm 18 kw, podłogówka (ok 30 m2) + kaloryfery

Z góry dziękuję za sugestie, pozdr.

Oto schemat:

http://www.ifotka.pl/photos/v/voyz/unaccepted/big/01d9c51.jpg[/img]