Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

Makroterm juz podlaczony hydraulicznie (jeszce bez wkladu kominowego i jeszcze nie rozpalany) i juz na wstepie pojawily sie 'atrakcje'

1. Kociol gazowy grzejac cwu podaje podgrzewana wode do ukladu CO - niespodziewanie grzejniki zrobily sie gorace. Podejrzewam, ze w jakis sposob sprzegniete zostaly obwody CO i cwu. Czy ktos z was tez tak mial?

2. Plywak w naczyniu wyrownawczym nie zamyka doplywu wody, slychac nieustannie szum wplywajacej wody do naczynia. Reklamowac naczynie?

3. Okazalo sie, ze musze zamowic jeszcze sterownik PZZ1 z Makrotermu, zeby sterowal praca pompy cwu. Czyli kolejnych kilka dni czekania. A moze oprocz tego PZZ1 powinienem jeszcze cos dokupic z akcesoriow Makrotermu, zeby kominek mogl grzac CO i cwu i wspolpracowal z kotlem gazowym Junkersa (sterowanie pogodowe)?

Tomek co do punktu 1 to tak jest jak się zaufa partaczom którzy się uczą na twojej instalacji.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na pewno cos nie tak z polaczeniami miedzy kotlem a kominkiem i rozdzielaczem CO, oczywiscie instalator to poprawi. A czy zdarza sie, ze plywak w naczyniu wyrownawczym nie zamyka zaworu (jak to jest na razie u mnie) i woda przez caly czas szumi? Czy jest to wadliwy plywak czy tez cos nie tak z polaczeniami?

Witam wszystkich Kominkowiczów i mam pytanie do mądrzejszych:

Mam zainstalowany kocioł gazowy firmy Rotex (GasSolarUnit z możliwością kiedyś solarów, jak bedzie kasa) z zintegrowanym zbiornikiem CWU. Stoi również kominek z płaszczem wodnym, który jest podłączony do instalacji. Problem w tym że wydaje mi się, że jest on podłączony jakoś nie-ten-teges. Sprawa wygląda tak:

Ciepła woda idąca od kominka (po przekroczeniu 40 St.C włącza się pompa na powrocie i woda rusza) jest podłaczona do zasilania grzejników w domku. Tym sposobem, za każdym razem kiedy zapalę w kominku, to idzie mi ciepła woda na grzejniki - chyba, że wcześniej pozamykam głowice. Już to uważam trochę dziwne. Dopiero powrót z grzejników wchodzi do kotła i podgrzewa wodę. Tym sposobem chcąc kominkiem w lato podgrzeć CWU muszę pozakręcać głowice w grzejnikach i skręcic ogrzewanie podłogowe i liczyć na to, że ciepła woda z kominka płynąc rurkami po calym domu (ale bez grzejników, bo je pozakrecałem) nie straci wiele na cieple i jej powrót dogrzeje CWU.

Nie sądzicie, że to jakieś dziwne? czy nie powinna woda ciepła idąca od kominka iść bezpośrednio do kotła, a ewentualna nadwyżka na grzejniki. Instalator tłumaczyl mi jakos pokrętnie, że tak się nie da.

Że niby:

-- problem, bo co, jak woda ma cieplejszą temperature, niż ustawiona życzeniowa na kotle?

-- problem, bo co, jak woda z kominka przez dłuższy czas napływa gorąca i woda w zbiorniku CWU też juz jest gorąca i jak to zabezpieczyć i gdzie odprowadzić temperaturę?

-- itd....

Chciałem jeszcze, aby było tak, że przy dopływie gorącej wody z kominka system automatycznie wyłączał potrzebę grzania gazowego - i po wyartykułowaniu tego życzenia mój instalator osiwiał :o

A chciałem TAK:

1) Jak długo grzeje gazem, to CO i CWU ustawiam sobie na kotle;

2) Jak włączam kominek, to woda podawana z kominka ogrzewa mi do wyboru albo CWU, albo CO.

I niby to taki problem :roll: !!!

Proszę o jakieś słowa poparcia :-)

yp

Makroterm juz podlaczony hydraulicznie (jeszce bez wkladu kominowego i jeszcze nie rozpalany) i juz na wstepie pojawily sie 'atrakcje'

1. Kociol gazowy grzejac cwu podaje podgrzewana wode do ukladu CO - niespodziewanie grzejniki zrobily sie gorace. Podejrzewam, ze w jakis sposob sprzegniete zostaly obwody CO i cwu. Czy ktos z was tez tak mial?

2.

3. Okazalo sie, ze musze zamowic jeszcze sterownik PZZ1 z Makrotermu, zeby sterowal praca pompy cwu. Czyli kolejnych kilka dni czekania. A moze oprocz tego PZZ1 powinienem jeszcze cos dokupic z akcesoriow Makrotermu, zeby kominek mogl grzac CO i cwu i wspolpracowal z kotlem gazowym Junkersa (sterowanie pogodowe)?

Mialem dokładnie tak samo. jeśli wyłączone było CO to w trakcie grzania CWU były ciepłe kaloryfery na piętrze. Woda wpływała do grzejników przez powrót. Odwracał się kierunek obiegu wody w instalacji na piętrze. Wystarczyło na powrocie z piętra załozyć zawór zwrotny.Pomogło.

2.

Ale sie rozpędziłem.

Co do punktu 3 to faktycznie instalator był partaczem. PZZ1 wchodzi w skład zestawu kominka Makroterm i powinien być dostarczony razem z kominkiem.

troche z innej bajki...

czy ktos ma wkłady firmy ELKOM ... slyszałem opinie od instalatorów ze sa dobre i w dobrej cenie... ale chciałbym tez coś wiedziec od uzytkowników...

mam prośbę .... do osób które maja kominki z płasczem oraz inne zródło + wymiennik ciepła...

PROSZE o zrobienie zdjec w wolnej chwili, kotłowni podłaczenia rór pomp wymiennika itp...

nie wiem na jakich fachowców na trafie ... chciałbym wiedziec co i jak...

mozliwe ze wyprowadzenia z kominka do kotłowni bede prowadził sam...

jezeli ktoś ma jakies opracowania schematy itp rzeczy... to bardzo prosze o przesłanie wraz z ww zdjęciami.

mail.

[email protected]

Mam trochę mętliku w głowie po rozmowie z osoba oferująca mi kominek do sprzedaży. Mianowicie planuje dokonac zakupu kominka z płaszczem wodnym Lechma. Jest tam dostępna opcja dodatkowa w postaci dolotu powietrza od spodu. chciałem takową dokupić i podłączyć bezpośrednio do rury z zewnątrz domu. Sprzedawca twierdzi jednak że to błąd i że lepiej zrobić doprowadzenie powietrza pod kominek i nie podłączac tak rury jak napisałem bo to błąd. Czy się aby sprzedawca nie myli ??

Mam trochę mętliku w głowie po rozmowie z osoba oferująca mi kominek do sprzedaży. Mianowicie planuje dokonac zakupu kominka z płaszczem wodnym Lechma. Jest tam dostępna opcja dodatkowa w postaci dolotu powietrza od spodu. chciałem takową dokupić i podłączyć bezpośrednio do rury z zewnątrz domu. Sprzedawca twierdzi jednak że to błąd i że lepiej zrobić doprowadzenie powietrza pod kominek i nie podłączac tak rury jak napisałem bo to błąd. Czy się aby sprzedawca nie myli ??

Sprzedawca się myli. Lepiej podłączyć rurę bezpośrednio do wlotu kominka. I jeszcze zamontować przepustnicę.

Co do punktu 3 to faktycznie instalator był partaczem. PZZ1 wchodzi w skład zestawu kominka Makroterm i powinien być dostarczony razem z kominkiem.

mylisz się jest to wyposażenie dodatkowe

co do grzania centralnego przy grzaniu ciepłej wody przez kocioł gazowy, najprostszym sposobem jest zamknięcie zaworów na kominku,

są też inne sposoby ale o tym powinien wiedzieć Wasz instaltor,

mylisz się jest to wyposażenie dodatkowe

co do grzania centralnego przy grzaniu ciepłej wody przez kocioł gazowy, najprostszym sposobem jest zamknięcie zaworów na kominku,

są też inne sposoby ale o tym powinien wiedzieć Wasz instaltor,

W takim razie bardzo przepraszam za moją wypowiedź. Zwracam instalatorowi honor :oops: U mnie nikt nie pytal czy chce czy nie. Po prostu po ustaleniu szczegółów przed montażem dostałem wykaz elementów wchodzących w skład zestawu i jedną cene za całość.

Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam jeśli kogoś uraziłem

Witajcie w klubie! Mam nowo zainstalowanego Makroterma 18 kw i kociol gazowy Junkers Euromaxx 24 kW atmosf. z pogodowka. Na razie nie sa ze soba sprzezone zadna automatyka i korzystam albo z kotla albo z kominka. Kupilem przekaznik Makrotermu PZZ-2 (nowsza wersja PZZ-1) jednak jest on na 230 V natomiast w kotle pogodowka zasialna jest niskim napieciem (18 lub 24V, nei pamietam). Instalator Junkersa powiedzial, ze nie da sie zainstalowac tego przekaznika z pogodowka - moze wspolpracowac tylko z regulatorem pokojowym. Nie zamierzam jak na razie zmienaic sterowania kotlem i mam problem. Instalator kominka na automatyce wyznaje sie srednio i nie zintegrowal mi tych 2 obwodow. Jak to jest u was rozwiazane? Macie w ukladzie kociol-kominek ten przekaznik PZZ czy pozenili to w inny sposob?

U mnie kaloryfery sa cieple i na parterze i na pietrze. Jest tam zawor zwrotny tuz pod kotlem gazowym na rurce idacej od instalacji kominka - sprawdze jeszcze, dokad dokladnie dochodzi ta rura. A PZZ nie jest niestety w komplecie z kominkiem, zamowic trzeba go dodatkowo.

Problem z grzaniem CO podczas grzania cwu przez kociol gazowy ustapil po demintazu zaworu zwrotnego na zasilaniu zasobnika. Podobno powodowal zbyt duze opory przeplywu i woda majaca ogrzewac zasobnik znajdowala latwiejszy obieg i szla w uklad CO. Naczynie wyrownawcze tez zanprawione - uszkodzony fnbrycznie byl zawor zamykajacy plywak. Kominek po rozpaleniu, dziala OK (na razie nie rozpracowalem jeszcze centralki sterujacej, ale to kwestia czasu). Jedyny problem, to brak wspolpracy miedzy kotlem a zasobnikiem (o czym pisalem wyzej) i koniecznosc recznego urachamiania/wylaczania kazdego z nich.

U mnie kaloryfery sa cieple i na parterze i na pietrze. Jest tam zawor zwrotny tuz pod kotlem gazowym na rurce idacej od instalacji kominka - sprawdze jeszcze, dokad dokladnie dochodzi ta rura. A PZZ nie jest niestety w komplecie z kominkiem, zamowic trzeba go dodatkowo.

Problem z grzaniem CO podczas grzania cwu przez kociol gazowy ustapil po demintazu zaworu zwrotnego na zasilaniu zasobnika. Podobno powodowal zbyt duze opory przeplywu i woda majaca ogrzewac zasobnik znajdowala latwiejszy obieg i szla w uklad CO. Naczynie wyrownawcze tez zanprawione - uszkodzony fnbrycznie byl zawor zamykajacy plywak. Kominek po rozpaleniu, dziala OK (na razie nie rozpracowalem jeszcze centralki sterujacej, ale to kwestia czasu). Jedyny problem, to brak wspolpracy miedzy kotlem a zasobnikiem (o czym pisalem wyzej) i koniecznosc recznego urachamiania/wylaczania kazdego z nich.

Mam podobny problem ale nie jestem pewny co do demontarzu tego zaworka na zasilaniu zasobnika - wydaje mi się że jak będzie pracować pompa CWU z kominka to ciepła woda będzie przechodzić przez piec gazowy - ten zaworek temu przeciwdziała.

Mam podobny problem ale nie jestem pewny co do demontarzu tego zaworka na zasilaniu zasobnika - wydaje mi się że jak będzie pracować pompa CWU z kominka to ciepła woda będzie przechodzić przez piec gazowy - ten zaworek temu przeciwdziała.

masz rację ten zawór powinien tam być,

jeżeli przy grzaniu kotłem ciepłej wody, grzeje Ci też centralne, zamknij zawory na kominku,

powinno pomóc

masz rację ten zawór powinien tam być,

jeżeli przy grzaniu kotłem ciepłej wody, grzeje Ci też centralne, zamknij zawory na kominku,

powinno pomóc

No i tak też robię niestety ... ale chyba nie takich rozwiązań oczekiwał każdy z nas "płaszczowców" decydując się na ten sposób grzania domu i CWU.

TO MUSI DZIAŁAĆ SAMO - ŻADNEGO KRĘCENIA ZAWORKAMI - PEŁNY AUTOMAT.

Okazuje sie, ze u mnie ten problem nie ustapil, o czym pisalem na Wymianie doswiadczen. A sugestia zakrecenia zaworow odcinajacych kominek jest... coz... bardzo ciekawym rozwiazaniem technicznym , zgodnym z najnowsza mysla tehcniczna w dziedzinie techniki grzewczej...

no cóż jeżeli nie podoba Ci się moja rada to poczytaj moją odpowiedź w wymianie doświadczeń, to się dowiesz,

Twój instalator zrobił jak umiał,

co chcesz od niego, lepiej nie umie, :roll: