Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

proszę o radę doświadczoną brać kominkową.

Planuje kominek o mocy ok. 20kw z pw. ogrzewający również cwu.

przed wylewkami chcę doprowadzić rury do kotłowni, mają być dwie czy średnica 25mm jest wystarczająca? mogą być plastikowe i jakie polecacie?

planuje wsadzić dodatkowo rurkę na przewody sterujące , może o razu je tam umieścić tylko jakie?

no i ostatnie pytanie, jak duży wylać fundament i o jakich wymiarach

pozdrawiam, Marcin

Co do przekroju rur to wystarczy miedź o średnicy 22

rura bezpieczeństwa w kotłach na paliwa stałe o mocy nominej do 25 kW nie może meć średnicy wewnętnej mniejszej niż 25 mm co odpowiada miedzi fi 28 mm

PN-91/B-02413

(w takim przypadku naczynie wzbiorcze montujemy przy kominku - w obudowie). Rury z PP odradzam, jedyne które stosuję przy montażu to miedź, można używać także stalowych. Jeśli kominek ma być wyposażony w chłodnicę płaszcza to należałoby jeszcze podprowadzić wodę i kanalizację do kominka.

Co do przewodów to najlepiej poprowadzić 3 przewody 3x1,5 pomiędzy kominkiem a kotłownią, taka instalacja elektryczna powinna wystarczyć w większości przypadków.

Co do przygotowania posadzki pod kominek to wystarczy nie dawać do wylewki styropianu pod obszar kominka.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do przekroju rur to wystarczy miedź o średnicy 22 (w takim przypadku naczynie wzbiorcze montujemy przy kominku - w obudowie).

rura bezpieczeństwa w kotłach na paliwa stałe o mocy nominej do 25 kW nie może meć średnicy wewnętnej mniejszej niż 25 mm co odpowiada miedzi fi 28 mm

PN-91/B-02413

Wszystko się zgadza. Napisałem że w tym przypadku montujemy naczynie wzbiorcze przy kominku (nie pisałem o średnicy rury bezpieczeństwa, lecz o rurach prowadzących od kominka do kotłowni).

Rura bezpieczeństwa ma być bezwzględnie o średnicy nie mniejszej niż 25mm wewnątrz

Ale dobrze, że temat był poruszony, bo ktoś mógł to tak zinterpretować jak Ty to napisałeś.

Uzytkownikctm napisał:

Należy tylko pamiętać że jego moc wodna wynosi około 15-17 Kw - dom do 200 - 220 metrów max.

Co do tego to się nie zgodzę. Jeśli dom jest dobrze ocieplony to się przyjmuje zapotrzebowanie na ciepło to max. 34W/m3 !!! stąd łatwo przeliczyć moc potrzebną do ogrzania domu.

Przewymiarowanie wkładu to kardynalny błąd!!! Spada sprawność urządzenia, w kominie wydzielają się skropliny co wpływa destrukcyjnie na komin i kominek (nie mówiąc o "zapachu" w domu).

SZANOWNY PANIE. POLICZMY : 200 m KWADRATOWYCH x 2,5 m WYSOKOŚCI x 34 W = 17 kw JAK WSPOMNIAŁEM MAXYMALNIE I GDZIE TA NIEZGODA? Z SAMYM SOBĄ?

magos

NAJLEPSZYM POŁĄCZENIEM KOTŁA NA EKOGROSZEK I KOMINKA Z PŁASZCZEM WODNYM JEST ZASTOSOWANIE BUFORA Z DWOMA WĘŻOWNICAMI ( WŁAŚNIE ROBIMY TAKĄ INSTALACJĘ ) CAŁA TAJEMNICA TKWI W DOBRZE SKONFIGUROWANEJ I DOBRANEJ AUTOMATYCE.

A TU JEST SCHEMAT:

http://www.alfaterm.pl/page13.php

magos

NAJLEPSZYM POŁĄCZENIEM KOTŁA NA EKOGROSZEK I KOMINKA Z PŁASZCZEM WODNYM JEST ZASTOSOWANIE BUFORA Z DWOMA WĘŻOWNICAMI ( WŁAŚNIE ROBIMY TAKĄ INSTALACJĘ ) CAŁA TAJEMNICA TKWI W DOBRZE SKONFIGUROWANEJ I DOBRANEJ AUTOMATYCE.

A TU JEST SCHEMAT:

http://www.alfaterm.pl/page13.php

nie krzycz

magos

A TU JEST SCHEMAT:

http://www.alfaterm.pl/page13.php[/quo

Dzieki! :D

Uzytkownikctm napisał:

Należy tylko pamiętać że jego moc wodna wynosi około 15-17 Kw - dom do 200 - 220 metrów max.

Co do tego to się nie zgodzę. Jeśli dom jest dobrze ocieplony to się przyjmuje zapotrzebowanie na ciepło to max. 34W/m3 !!! stąd łatwo przeliczyć moc potrzebną do ogrzania domu.

Przewymiarowanie wkładu to kardynalny błąd!!! Spada sprawność urządzenia, w kominie wydzielają się skropliny co wpływa destrukcyjnie na komin i kominek (nie mówiąc o "zapachu" w domu).

SZANOWNY PANIE. POLICZMY : 200 m KWADRATOWYCH x 2,5 m WYSOKOŚCI x 34 W = 17 kw JAK WSPOMNIAŁEM MAXYMALNIE I GDZIE TA NIEZGODA? Z SAMYM SOBĄ?

Wszystko ok. Tyle że:

NIE NALEŻY SIĘ SUGEROWAĆ MOCĄ ODDAWANĄ DO WODY, LECZ OGÓLNĄ MOCĄ UŻYTKOWĄ (ciepło oddawane przez szybę przecież także ogrzewa dom!).

A swoją drogą to te 34W/m3 to górna granica i bardzo żadko się ten parametr stosuje w obliczeniach dla nowego domu.

Uzytkownikctm napisał:

Wszystko ok. Tyle że:

NIE NALEŻY SIĘ SUGEROWAĆ MOCĄ ODDAWANĄ DO WODY, LECZ OGÓLNĄ MOCĄ UŻYTKOWĄ (ciepło oddawane przez szybę przecież także ogrzewa dom!).

A swoją drogą to te 34W/m3 to górna granica i bardzo żadko się ten parametr stosuje w obliczeniach dla nowego domu.

Jeśli już tak dyskutujemy, to owszem zakłada się i 24W tylko że:

1. wszystko zależy od lokalizacji inwestycj - proponuję takie założenie zrealizować np pod Suwałkami

2. od rozwiązań wykożystanych w instalacji - bufor, podłogówka ładowanie zasobnika ciepłej wody użytkowej pompą lub za pomocą zaworu trójdrogowego

3. Co do mocy oddawanej przez kominek do otoczenia to przy pełnej mocy nominalnej wygląda to tak:

CTM 1,5 kW w modelach 12 i 18; 3kW w modelach 24 i34

LECHMA od 3 do 5 kW

EDIL KAMIN 5-8 kW

MCZ 9,5 kW

4. I dobór byłby optymalny np 15 kw kominek na 200 metrów gdybyśmy założyli że opalany będzie drewnem liściastym o zawartości wilgoci poniżej 20% z wyłączeniem dębu.

Realnie jest to praktycznie niemożliwe w pierwszych dwuch sezonach bo ludzie kupują drewno wraz z kominkiem.

Ponadto stosując automatykę procesu spalania możemy w znacznym stopniu regulować moc użądzenia. Ważne jest tylko by parametr wody na wejściu do kominka miał 55-60 C a palenisko było równomiernie przykryte żarem

Tak naprawdę każdy dobór jest indywidualny i zależy nie tylko od domu ale i od rodzaju kominka i instalacji.

Uzytkownikctm napisał:

Wszystko ok. Tyle że:

Jeśli już tak dyskutujemy, to owszem zakłada się i 24W tylko że:

1. wszystko zależy od lokalizacji inwestycj - proponuję takie założenie zrealizować np pod Suwałkami

2. od rozwiązań wykożystanych w instalacji - bufor, podłogówka ładowanie zasobnika ciepłej wody użytkowej pompą lub za pomocą zaworu trójdrogowego

3. Co do mocy oddawanej przez kominek do otoczenia to przy pełnej mocy nominalnej wygląda to tak:

CTM 1,5 kW w modelach 12 i 18; 3kW w modelach 24 i34

LECHMA od 3 do 5 kW

EDIL KAMIN 5-8 kW

MCZ 9,5 kW

4. I dobór byłby optymalny np 15 kw kominek na 200 metrów gdybyśmy założyli że opalany będzie drewnem liściastym o zawartości wilgoci poniżej 20% z wyłączeniem dębu.

Realnie jest to praktycznie niemożliwe w pierwszych dwuch sezonach bo ludzie kupują drewno wraz z kominkiem.

Ponadto stosując automatykę procesu spalania możemy w znacznym stopniu regulować moc użądzenia. Ważne jest tylko by parametr wody na wejściu do kominka miał 55-60 C a palenisko było równomiernie przykryte żarem

Tak naprawdę każdy dobór jest indywidualny i zależy nie tylko od domu ale i od rodzaju kominka i instalacji.

Tak jak to jest ładnie napisane to wszystko zależy od indywidualnego przypadku. Także proszę nie pisać że taki wkład może ogrzać 220m2 max.

A co do tej mocy nominalnej to jest ona mierzona w przeciągu 3 godzin także można spokojnie przyjąć ją jako moc rzeczywistą dostarczaną do budynku (a wszelkie obliczenia zapotrzebowania na ciepło i tak się robi dla maksymalnego obciążenia termicznego tj. temperatur -20*C +20*C i to jeszcze w zalezności od sterfy klimatycznej te parametry są lekko rozbieżne - w rzeczywistości takie mrozy występują kilka dni w ciągu sezonu grzewczego, jeśli wogóle występują). Także wnisoki niech sobie wszyscy sami wyciągną 8)

Mam gorącą prośbę. Zadałem to pytanie jako temat w innej grupie, ale nikt nie dał mi żadnej odpowiedzi.

Chcielibyśmy lekko zmodyfikować układ ogrzewania naszej chatki:

teraz wygląda on tak:

http://img262.imageshack.us/img262/4626/cojj9.th.png

a chclibyśmy:

- tak przełączyć układ, żeby była możłiwa praca kominka tylko na grzejniki (z pominięciem zasobnika),

- włączyć w ten układ kocioł elektryczny, który pracowałby tylko na grzejniki?

Za wszelkie porady i uwagi będziemy wdzięczni.

Mam gorącą prośbę. Zadałem to pytanie jako temat w innej grupie, ale nikt nie dał mi żadnej odpowiedzi.

Chcielibyśmy lekko zmodyfikować układ ogrzewania naszej chatki:

teraz wygląda on tak:

http://img262.imageshack.us/img262/4626/cojj9.th.png

a chclibyśmy:

- tak przełączyć układ, żeby była możłiwa praca kominka tylko na grzejniki (z pominięciem zasobnika),

- włączyć w ten układ kocioł elektryczny, który tylko na grzejniki?

Za wszelkie porady i uwagi będziemy wdzięczni.

hydraulicznie to nie problem, ale może być problemem ze sterowaniem

1. Czyli w którym miejscu i za pomocą jakich urządzeń (elektrozawó, wymiennik) wpiąć się z kotłem elektrycznym?

A z tym kominkiem to jest sprawa tylko na szybkie rozgrzanie chałupki, czyli sterowanie może być ręczne.

AWIk proponuje poniższe rozwiązanie. układ twojego bufora z solarami powinien zastąpić zasobnik c.w.u ze schematu

http://www.alfaterm.pl/attachments/File/schematy/Otwarty%20r%C3%B3wnoleg%C5%82y%20z%20elektryc.pdf

1950 Z przyjemnością informuję, iż NIE JESTEM przedstawicielem firmy na C, ponadto ze znanych mi faktów po zmianie wszystkich przedstawicieli w firmie na C, żaden z obecnych nie posiada nawet 10% wiedzy szanownych forumowiczów którzy dają tu naprawdę fachowe rady i służą pożądną wiedzą ludziom którzy jej potrzebują.

Drodzy płaszczowcy! W jaki sposób wspieracie kominek np podczas zimy gdy w nocy trzebaby dokładać a nie macie gazu w ziemi? Która firma ogerująca butle zgodzi sie na mały odbiór gazu? (tylko wsparcie kominka). Ostatecznie odwołano u nas prowadzenie nitki gazowej :evil: mimo, ze była juz zaplanowana... Uprzedzajac pytania-sam kominek nie uciągnie przy kilku-kilkunastogodzinnych przerwach w paleniu a w domu maluchy..... doradźcie mi cos konkretnego....

Witam,

Jestem użytkownikiem kominka z płaszczem.

Szukam kontaktu z osobami używającymi kominek i solary.

Jeśli znajdzie się ktoś taki zapraszam tu:

http://forum.muratordom.pl/post2564733.htm#2564733

Drodzy płaszczowcy! W jaki sposób wspieracie kominek np podczas zimy gdy w nocy trzebaby dokładać a nie macie gazu w ziemi? Która firma ogerująca butle zgodzi sie na mały odbiór gazu? (tylko wsparcie kominka). Ostatecznie odwołano u nas prowadzenie nitki gazowej :evil: mimo, ze była juz zaplanowana... Uprzedzajac pytania-sam kominek nie uciągnie przy kilku-kilkunastogodzinnych przerwach w paleniu a w domu maluchy..... doradźcie mi cos konkretnego....

nie wiem jak sie to będzie sprawowalo ale właśnie kończą mi instalacje

kominek z pw , solary i piec na propan, gaz dostarczy dragongaz - umowa bez limitów dostaw, kar za niewykorzystanie gazu itp, na razie podpisana na rok a potem sie zobaczy,

AWIk proponuje poniższe rozwiązanie. układ twojego bufora z solarami powinien zastąpić zasobnik c.w.u ze schematu

http://www.alfaterm.pl/attachments/File/schematy/Otwarty%20r%C3%B3wnoleg%C5%82y%20z%20elektryc.pdf

1950 Z przyjemnością informuję, iż NIE JESTEM przedstawicielem firmy na C, ponadto ze znanych mi faktów po zmianie wszystkich przedstawicieli w firmie na C, żaden z obecnych nie posiada nawet 10% wiedzy szanownych forumowiczów którzy dają tu naprawdę fachowe rady i służą pożądną wiedzą ludziom którzy jej potrzebują.

Dzięki za zainteresowanie, tylko że my taki układ mamy już od 3 lat i chcielibyśmy go teraz "podrasować".