pawel7601 23.01.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Witam szanownych forumowiczów spod znaku płaszcza Jestem oto na etapie hydrauliki na sobotę mam mieć kosztorys i wykaz materiałów. Jako że jestem zupełnym Lajkonikiem w tych sprawach nie wiem nawet o co pytać Czy wystarczy żeby zostało wyprowadzone podłączenie do instalacji CO tak aby później podłączyć kominek. co się już powinno znaleźć w takiej instalacji aby potem podłączyć tylko kominek.Czerpnię mam doprowadzoną rurą PCV z zewnątrz w podłodze. Generalnie proszę pomóżcie na co zwrócić uwagę, co powinno się w takim zestawie znaleźć? Wiem że piec będę miał kondensacyjny, częściowe ogrzewanie podłogowe. Domek 135 m2 parter i poddasze użytkowe. Pozdrawiam Dziękuję za wszelkie rady, wskazówki i podpowiedzi. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 23.01.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 pawel7601z (okolicy)komineka do kotłowni 2 rurki miedziane (zasilanie ,powrót) i przewód elektryczny(...sterowanie) jak masz czas to szczegółowa odp. jest w tym wątku niestety nie pamiętam w której części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 23.01.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Z wielką dozą nieśmiałości chciałem ponowić moje pytanie Droga grupo płaszczowa Czy ma ktoś z Was kominek z płaszczem wodnym połączony z piecem na ecogroszek - usilnie poszukuję informacji jak takie nietypowe połączenie się spisuje. ....... Było w tym wątku niestety nie pamiętam w której części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 23.01.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Z wielką dozą nieśmiałości chciałem ponowić moje pytanie Droga grupo płaszczowa Czy ma ktoś z Was kominek z płaszczem wodnym połączony z piecem na ecogroszek - usilnie poszukuję informacji jak takie nietypowe połączenie się spisuje. ....... Było w tym wątku niestety nie pamiętam w której części Doczytałem jak na razie do 32 strony - i walczę dalej - problem w tym że lada moment ma wejść instalator i trzeba decyzję podjąć. A zastanawiam się czy takie połączenie nie będzie przekombinowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JATANER 23.01.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 ja jak czytam te ulotki od różnych cudownych środków i urządzeń ulepszających lub usprawniających i wynikające z nich potężne oszczędności to dochodze do takiego wniosku, że w kotłowni to powinna stać super drukarka i zaoszczędzoną kasiorę drukować bo tu 70% oszczędności gazu np. od regulatora ciągu kominowego, 28% od jakiegoś tam inhibitora w instalacji co, 25 odczegoś jeszcze innego itd itp nie wspomę już o przeróżnych reku, eku i jakiś tam inne keku normalnie włos się jeży na głowie. sam też do pewnego momentu też próbowałem cudować ale przyznam, że już mi się znudziło. ja w sumie nic cudownego nie zastosowałem, i przez ostatni miesiąc ogrzewanie co przy grzaniu kotłem na gaz propan (z butli) wspomaganym kominkiem z PW kosztowało mnie 500zł (przy niezłych mrozkach niekiedy) a chałupina 150 m2 a temp wew w przedziale 20 -22 st. bez komentaża!!! albo nie! -te ulotki to marketing – ważne są certyfikaty -tych …% się wprost nie sumuje -jak matematyka, fizyka, chemia ,ekonomia…- to „cuda „??? - to chwała naszym przodkom za to że „cudowali”i kombinowali -bo w skórach za mamutami byśmy biegali -"keku" nie znam może bym zastosował - 500pln to lub Pozdrawiam! No właśnie bez komentaża No i nie ma co się tak podniecać czy też irytować. Nie mam nic przeciwko Tobie czy stosowanym przez Ciebie rozwiązaniom. Rozjuszyła mnie jedynie ta ulotka regulatora ciągu kominowego, która obiecuje oszczędności do 70% (oczywiście * ) przy opalaniu drewnem. Czary z mleka. Zdaje sobie również sprawę że bez niektórych rzeczy nie da się żyć w dzisiejszych czasach bez skóry niestety też. Apropos oszczędności to tu mamy coś ciekawego: http://www.allegro.pl/item529055729_smiali_sie_gdy_wlewalem_do_instalacji_inhibitor.html no super marketing. To że procentów wprost się nie sumuje, to wiem bo ze cztery kalsy podstawówki skończyłem - była to jedynie przenośnia. A na koniec pozdrawiam życząc jednocześnie wielu sukcesów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 23.01.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 secamZapytaj na P.W. mariobros35 lubOszolomiony z tego co pamiętam to jest też szansa na rozmowę tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 23.01.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Z wielką dozą nieśmiałości chciałem ponowić moje pytanie Droga grupo płaszczowa Czy ma ktoś z Was kominek z płaszczem wodnym połączony z piecem na ecogroszek - usilnie poszukuję informacji jak takie nietypowe połączenie się spisuje. ....... Było w tym wątku niestety nie pamiętam w której części Doczytałem jak na razie do 32 strony - i walczę dalej - problem w tym że lada moment ma wejść instalator i trzeba decyzję podjąć. A zastanawiam się czy takie połączenie nie będzie przekombinowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel7601 24.01.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Czy taki kominek może pelnić również funkcję standardowego kominka tzn czy można w nim napalić bez funkcji grzania w CO i wody użytkowej?Czy może jest to uklad który konfigurowany jest w jednym celu oszczędności na ogrzewaniu i amen?PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 24.01.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Czy taki kominek może pelnić również funkcję standardowego kominka tzn czy można w nim napalić bez funkcji grzania w CO i wody użytkowej? Czy może jest to uklad który konfigurowany jest w jednym celu oszczędności na ogrzewaniu i amen? Pozdrawiam Paweł Ciepło które zostanie "wyprodukowane" gdy palisz w kominku musi być gdzieś oddane (centralne ogrzewanie, zbiornik buforowy lub C.W.U.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 25.01.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Hejka, powiedzcie mi jak obudowac kominek izolacja? Zbiornik z plaszczem wodnym chyba powinien byc zaizolowany cieplnie? Jesli tak jaka welna i jak umocowac to do kominka? Jesli ktos mialby fotki to wielkie dzieki z gory....chetnie obejrze i poslucham madrych rad. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 26.01.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Ostatnio to robiłem, Poszukaj np. na Allegro wełny mineralnej np. firmy Paroc i taśmy aluminiowej samoprzylepnej ( 25 zł/ szt 100x60 cm, taśma 13 zł/45mb) i do roboty Zdjęcia mogę podesłać na priva. Ale nie dziś ani jutro. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 26.01.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Hejka, powiedzcie mi jak obudowac kominek izolacja? Zbiornik z plaszczem wodnym chyba powinien byc zaizolowany cieplnie? Jesli tak jaka welna i jak umocowac to do kominka? Jesli ktos mialby fotki to wielkie dzieki z gory....chetnie obejrze i poslucham madrych rad. Pozdrawiam. Witam!!! to dopiero przede mną ale przy okazji przeglądania forum trafiłem na te wątki: http://forum.muratordom.pl/kominek,t137120.htm http://forum.muratordom.pl/instrukcja-budowy-kominka-z-kg,t106812.htm?highlight=jak%20wykona nie czytałem wszystkiego ale z tego co pamiętam -może pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JATANER 26.01.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Hejka, powiedzcie mi jak obudowac kominek izolacja? Zbiornik z plaszczem wodnym chyba powinien byc zaizolowany cieplnie? Jesli tak jaka welna i jak umocowac to do kominka? Jesli ktos mialby fotki to wielkie dzieki z gory....chetnie obejrze i poslucham madrych rad. Pozdrawiam. A i tu możesz coś znaleźć: http://forum.muratordom.pl/jak-zrobilem-obudowe-kominka,t144137.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg29 26.01.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 dzieki Panowie, dzieki jeszcze na jaka grubosc welny zwrocic uwage przy zakupie? 12marek czekam na fotke spox Pozdro serdeczne!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldank 12.02.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 WitamMam kominek Ternava 18kW ale mocy grzewczej na tabl. znamionowej 11,4 kW aleprzy pełnym paleniu mam grzejniki tylko od gory do polowy cieple nie gorace i po zakreceniu gory tez mam dalej na dole tylko cieple grzejniki a mam dom z podaszem urzytkowym o pow urz. 120 mkw. a dom pow popodlodze 210 mkw i nie wiem jaka jest przyczyna, pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 12.02.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Witam Mam kominek Ternava 18kW ale mocy grzewczej na tabl. znamionowej 11,4 kW aleprzy pełnym paleniu mam grzejniki tylko od gory do polowy cieple nie gorace i po zakreceniu gory tez mam dalej na dole tylko cieple grzejniki a mam dom z podaszem urzytkowym o pow urz. 120 mkw. a dom pow popodlodze 210 mkw i nie wiem jaka jest przyczyna, pomocy Jaką masz tenperaturę w pokojach ? Ludzie ktuży mieszkali dłuższy czas w blokach nie mogą się przyzwyczaic iż tenperatura grzejników to nie wszystko w blokach grzejniki ciepłe w całości w domkach na skutek zainstalowanych zaworów termostatycznych grzejniki nie koniecznie ciepłe do końca bo termostat przymyka przepływ lub mało wydajna pąpa od c.o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaStasiu 13.02.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 proszę napiszcie jaki wybrać kominek z płaszczem wodnym czy bez, chcielibyśmy aby ogrzewał wodę i dom ale nie znamy się na szczegółach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 13.02.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Jesli chcecie ogrzewać dom i wodę to jedynym rozwiązaniem jest kominek z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaStasiu 16.02.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 bardzo dziękuję za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 21.02.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 proszę napiszcie jaki wybrać kominek z płaszczem wodnym czy bez, chcielibyśmy aby ogrzewał wodę i dom ale nie znamy się na szczegółach Witam. Polecam zakup kwartalnika "Świat kominków" - tam czasem jest też trochę o technice. Jeśli kominek ma ogrzewać dom i wodę w kranie (CWU) to tylko kominek z płaszczem. Żeby ogrzanie nie było chwilowe (tylko w momencie palenia) i możliwe do jakiejkolwiek regulacji, to wg mnie konieczny jest zbiornik buforowy (jak największy). Bufor będzie akumulatorem ciepła. Nagrzeje się w momencie palenia, a potem będzie sukcesywnie oddawał ciepło po zakończeniu palenia. Do tego układ podgrzewający CWU. Tu jest kilka rozwiązań: 1. Ogrzewanie przez wężownicę w buforze; 2. Oddzielny duży zbiornik ładowany (nagrzewany) przez kominek 3. Zbiornik w środku bufora Najlepiej znaleźć instalatora który podobne układy już stosował. Aha, kominek nie może być jedynym źródłem ciepła. Ciągłe palenie może być trochę upierdliwe, dlatego stosuje się dodatkowy kocioł. U mnie jest bufor 750l ze zbiornikiem CWU wewnętrznym 250l. Kominek z płaszczem 24kW. Piec na pellety 15kW. Jak to będzie działać zobaczymy. Na razie w fazie rozruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts