KamilaWr 27.06.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 faktycznie, pewnie masz rację. NIe trzeba rozprowadzac rur i moze nie ma juz wtedy problemów z alergiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 27.06.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Witam, Może zmienię trochę temat, ale jestem zainteresowany opiniami na temat kominków firmy Byrski. http://www.byrski.pl/ Może ktoś posiada kominek Byrski I 14 kW i mógłby podać swoją opinię? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 30.06.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Cóż, czyżby próżnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magi77 26.07.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Witam!!! Mam pytanie. Czy ktoś ma u siebie kocioł Logano G124 z tablicą Logamatic R2107M Buderusa zintegrowany z kominkiem z płaszczem wodnym??Czy to jest w ogóle możliwe do podłączenia w sposób prawidłowy?? Kominek mamy Lechmy i mamy kłopot, staramy się dowiedzieć czy się to da zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woy 28.07.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2007 Witam No w końcu przebrnołem przez całość-niezłe. Planuje kupić zestaw "TURBOSOLAR TS16 + TURBOKOMINEK 18 kW + Viessmann Vitodens 200 gazowy kocioł kondensacyjny" - straszna kasa 24 750 zł cena netto pakietu ( http://www.makroterm.pl/img/361150_pakiety_promocyjne_zintegrowane_ogrzewanie_01.02.2007.pdf) ale chyba sie skusze. Myślę że, system grzewczy to chyba najważniejszy element domu. CZY KTOŚ Z WAS MOŻE JUŻ EKSPLOATUJE W/W ZESTAW? Jeśli tak to bardzo mi zależy na opini. A może nie warto wywalać tyle kasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WP 29.07.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Witam, Może zmienię trochę temat, ale jestem zainteresowany opiniami na temat kominków firmy Byrski. http://www.byrski.pl/ Może ktoś posiada kominek Byrski I 14 kW i mógłby podać swoją opinię? Pozdrawiam Mam kominek Byrski 14 kw od maja 2006, jest super, zanim go kupiłem dużo czytałem, moim zdaniem jest najlepszy. Nie wiem co cię interesuje, jak masz jakieś pytania to chętnie odpowiem, daj tylko znać na emaila bo rzadko tu zaglądam Kominek z blachy 5mm, super się pali, stałopalność przy grubym i suchym drewnie ok 8 godz. przy bardzo drbym drewnie pewnie dłużej, palenie to bajka, pełna dobra automatyka, super zabezpieczenia, między innymi zawór dopuszczający zimną wodę do wężownicy schładzającej płaszcz wodny. Kupiłem drewno porąbane, w tym roku dokupiłem nieporąbane bo będzie się dłużej paliło. Jak ktoś chce więcej wiedzieć proszę o pytania. [email protected] pozdrawiam WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eranet 29.07.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2007 Witajcie Śledzę ten temat, ponieważ w niedługim czasie będe musiała podjąć decyzję jaki kominek postawić i mam wciąż wątpliwości. Własciwie byłam juz zdecydowana na hydro, ale... Bardzo proszę o opinie użytkowników hydrokominków - jeśli podstawowym źródłem ciepła będzie u mnie gaz ziemny, a ciepło kominka chcę wykorzystywać tylko alternatywnie - mam na myśli że jesli już go zapalę, w okresie zimowym prawie codziennie, w ciepłe pory roku prawie wcale - to czy warto inwestować w hydrokominek ? Mam na myśli zarówno koszty kominka (dostałam juz wycenę kompletnej instalacji z Makrotermu), jak i niedogodności/wymagania jego użytkowania, zastanawiam też się nad kwestią bezpieczeństwa instalacji. A może w takiej sytuacji lepiej zdecydować się na DGP lub wogóle bez rozprowadzenia ciepła? Mam mętlik w głowie jak KamilaWr. Nie chciałabym ani żałować że nie zainstalowałam płaszcza, ani nie chciałabym zainstalować (i zainwestować) i żałować że go nie wykorzystuję albo że jest zbyt uciążliwy w użytkowaniu... Będę wdzięczna za podpowiedzi. mam ten sam dylemat, mam gaz na dzialce, czekam na przyłącz, nie miałem w zyciu kominka i nie wiem co bedzie nr 1 w sezonie, kominek czy piec gazowy. Zaczynam myślec o turbokominku, pytanie czy jest sens czy raczej nie? Witam No w końcu przebrnołem przez całość-niezłe. Planuje kupić zestaw "TURBOSOLAR TS16 + TURBOKOMINEK 18 kW + Viessmann Vitodens 200 gazowy kocioł kondensacyjny" - straszna kasa 24 750 zł cena netto pakietu ( http://www.makroterm.pl/img/361150_pakiety_promocyjne_zintegrowane_ogrzewanie_01.02.2007.pdf) ale chyba sie skusze. Myślę że, system grzewczy to chyba najważniejszy element domu. CZY KTOŚ Z WAS MOŻE JUŻ EKSPLOATUJE W/W ZESTAW? Jeśli tak to bardzo mi zależy na opini. A może nie warto wywalać tyle kasy? czy podobny zestaw można samemu dobrać u innych producentów tzn. gdzie indziej solary, turbokominek z macro, a piec tez gdzie indziej i czy sie oplaca i czy bedzie dobrze to dzialało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woy 31.07.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 "czy podobny zestaw można samemu dobrać u innych producentów tzn. gdzie indziej solary, turbokominek z macro, a piec tez gdzie indziej i czy sie oplaca i czy bedzie dobrze to dzialało?" Witaj Oczywiście możesz spróbować taki zestaw dobrać i skompletować osobiście lub przez pana Czesia ze sklepu ale nie będziesz miała pewności że, będzie to działało z należytą sprawnością z zachowaniem istoty takiego systemu. Z tego co udało mi się zapoznać już w terenie (poczta pantoflowa, fora znajomi) to dobieranie takiego systemu jest ogromnie skomplikowane ( niestety nie należy do najtańszych). Kluczem do tego systemu jest jeszcze a może przede wszystkim grupa montażowa a Makroterm ma swoich ludzi w terenie. W mojej opini to za dużo kasy aby dopuścić do jakiejkolwiek kichy. Sprawny system grzewczy to moim zdaniem serce chałpy JESTEM B. CIEKAW WASZEJ OPINI. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woy 31.07.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 I jeszcze jedno:http://www.makroterm.pl/zintegrowane_ogrzewanie/ ZINTEGROWANY SYSTEM OGRZEWANIA (w układzie zamkniętym) System Zintegrowany ogrzewania i przygotowania ciepłej wody użytkowej do domu jednorodzinnego lub innego obiektu o powierzchni do 400 m2 przy pomocy Turbokominka z płaszczem wodnym do układów zamkniętych i kolektora słonecznego Turbosolar I – 3 źródła energii, działające na rzecz jednej instalacji: 1. TURBOSOLARŽ - kolektor słoneczny, wykorzystujący promieniowanie słoneczne, 2. TURBOKOMINEK I – kominek do spalania drewna i materiałów drewnopochodnych, 3. INNE ŹRÓDŁA CIEPŁA - kocioł gazowy, olejowy, elektryczny lub pompa ciepła. II – 2 niezależne źródła energii. III - Możliwość wielooetapowego budowania systemu z modułów. IV – Połączenie komfortu z ekonomią. V – Możliwość precyzyjnego sterowania temperaturą w pomieszczeniach. VI – Automatyczne działanie całego systemu. Jak tanio i oszczędnie ogrzać dom i przygotować ciepłą wodę Rosnące ceny gazu, prądu czy innych paliw spędzają sen z powiek każdemu, kto musi zatroszczyć się by ogrzać swój dom (jeśli już wielkim wysiłkiem udało mu się go wybudować). Mając także na uwadze, że domownicy niespecjalnie lubią brać prysznic w zimnej wodzie - musimy przeznaczyć całkiem sporą sumę w budżecie domowym na koszty ogrzewania i przygotowania ciepłej wody użytkowej. W skali roku tysiące kilowatogodzin i litrów ciepłej wody oznaczają nic innego jak wydatek rzędu kilku bądź kilkunastu tysięcy złotych. Planując zamieszkanie we własnych 4 ścianach należy już na etapie projektu domu przewidzieć konkretny system grzewczy, który będzie zapewniał komfort termiczny pomieszczń i ciepłą wodę użytkową (w skrócie c.w.u.). Korzystając z doświadczeń z nowoczesnymi urządzeniami, można polecić rozwiązanie łączące w sobie 3 różne źródła energii. Obecne ceny energii sugerują wykorzystanie w domu jednorodzinnym zintegrowanego systemu grzewczego :TUBOKOMINKA z płaszczem wodnym - do ogrzewania pomieszczeń i ciepłej wody z przeznaczeniem do spalania drewna i materiałów drewnopochodnych,kolektorów słonecznych TURBOSOLARŽ do podgrzewania wody w okresie wiosna-lato-jesień, wykorzystujących darmową energię słonecznąinnego źródła ciepła- kocioł gazowy, olejowy, elektryczny lub pompa ciepła.- jako zabezpieczenie dodatkoweGłówną ideą, jaka przemawia za takim rowiązaniem jest oszczędność i wygoda. W nowoczesnym domu źródła energii służące do ogrzewania i przygotowania wody użytkowej powinny dokładnie ze sobą współpracować celem wzajemnego uzupełnienia i osiągnięcia oszczędności. Ta idea została opracowana przez firmę Makroterm i wdrożona w SYSTEMIE ZINTEGROWANYM. Połączenie w jednym systemie tradycyjnego kotła (olejowego, gazowego, pompy ciepła), TURBOKOMINKA oraz TURBOSOLARŽA polega na wzajemnym zastępowaniu źródeł energii. W czasie korzystania z TURBOKOMINKA odłączony zostaje kocioł, a kolektor słoneczny przygotowuje ciepłą wodę użytkową, jeśli warunki pogodowe na to pozwalają. Przy zachmurzeniu energia cieplna zostaje uzupełniona przez inne źródła, np. TURBOKOMINEKŽ. W tym rozwiązaniu trzy źródła energii, działają na rzecz jednej instalacji. Kolektor słoneczny został stworzony z myślą o c.w.u. w półroczu ciepłym, natomiast kominek jest w stanie ogrzewać cały dom za pomocą istniejącej instalacji grzejnikowej oraz przygotować ciepłą wodę użytkową. Turbokominek może być bezpośrenio podpięty do instalacji centralnego ogrzewania i ciepłej wody. Urządzenie posiada elektroniczne sterowanie procesem spalania i temperaturą ogrzewania wody. Paląc w kominku „pieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu”- nie dość, że wnetrze jest pełne blasku ognia, to w całym domu mamy komfort termiczny (ciepło kominka rozprowadzone jest przez instalację grzejnikową). Cały system jest oszczędny i tani w eksploatacji. Jest łatwy w obsłudze i może współpracować z każdym istniejącym systemem grzewczym. Od strony oszczędności na kosztach utrzymania domu zasada działania systemu zintegrowanego polega na ustawieniu priorytetów wg kosztów eksploatacji: kolektor słoneczny dostarcza nam energię w dni słoneczne, latem nie musimy korzystać z dodatkowego źródła energii, w dni pochmurne i chłodne możemy korzystać z Turbokominka, a z kotła gazowego lub olejowego korzystamy w nocy lub wtedy, kiedy nie palimy w Turbokominku. W ten sposób kolejne zapowiedzi o podwyżce cen gazu, węgla czy prądu niepowinny na nas robić wrażenia. Na koniec jeszcze jedna ważna rzecz: system działa w pełni automatycznie; następuje płynne przełączanie między źródłami energii. Pozostaje cieszyć się ciepłem i niskimi rachunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 07.08.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Czy ktos uzytkuje kominek z płaszczem firmy Unico to typy kominków Neptun i Diankamin z gotowymi fasadami. Mój instalator proponuje mi Makroterm ale ta firma ma dosyć ubogi wybór, chociaz duzo pozytywnych opini czytałam o tych kominkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 27.08.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Czy ktoś mógłby polecić solidnego fachowca od instalacji kominka z płaszczem wodnym? rejon - okolice Warszawy Z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 28.08.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Dołączam do Lunetki - także poszukuje dobrego fachowca, który zamontuje mi Aquatondo 22 - nie w stolicy ale na prowincji. Zauważyłam że są tu też użytkownicy kominków edilkamin - proszę podzielcie się wrażeniami na temat instalatorów. Jak na razie znalazłam firmę montującą te kominki na terenie całego kraju http://www.centrumkominkow.pl/. Czy ktoś może korzystał z ich usług? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 28.08.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 SONYA, a dlaczego wybraliście Aquatondo 22?My oglądaliśmy kominki z płaszczem wodnym LECHMA.Czy macie jakieś opinie na ich temat?Na co zwracać uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SONYA 28.08.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 SONYA, a dlaczego wybraliście Aquatondo 22? My oglądaliśmy kominki z płaszczem wodnym LECHMA. Czy macie jakieś opinie na ich temat? Na co zwracać uwagę? Chodziło nam o kominek ze sferyczną szybą podnoszoną do góry i wybór był tu mocno ograniczony a przy tym bardzo spodobała nam się stylistyka tego konminka i odpowiadały nam jego parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 28.08.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 mamy kominek z płaszczem, mamy gaz ziemny. I jakos nam to nie przeszkadza Skoro zainwestowalismy w grzejniki, to nie inwestowalismy już w rozprowadzenie rur do dgp. a w ogrodzie czeka na pocięcie 15 kubików drewna u nas tez trzeba pociąć heloł Majeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 29.08.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 W tym roku "już na pewno" mam mieć pocięte. W zeszłym też takie miało być I chyba 10 mp, jeszcze mi trochę z poprzedniego sezonu zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 30.08.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Do makrotermowcow: na jakiej wysokosci od poziomu podlogi macie ustawiony wklad kominkowy? Czy nogi stojaka stoja bezposrednio na podlodze czy tez na czyms je ustawialiscie, zeby wklad byl wyzej (np. na ceglach)? Mam na mysli turbokominek 18kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 03.09.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 U mnie stoi bezpośrednio na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 04.09.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Panie i Panowie, widzieliście gdzieś może kosz na drewno ze szkła? Wydaje mi się, że gdzieś coś takiego widziałem, ale nie mogę sobie przypomnieć... oczywiście najlepiej, gdyby był w internecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 05.09.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Makroterm juz podlaczony hydraulicznie (jeszce bez wkladu kominowego i jeszcze nie rozpalany) i juz na wstepie pojawily sie 'atrakcje'1. Kociol gazowy grzejac cwu podaje podgrzewana wode do ukladu CO - niespodziewanie grzejniki zrobily sie gorace. Podejrzewam, ze w jakis sposob sprzegniete zostaly obwody CO i cwu. Czy ktos z was tez tak mial? 2. Plywak w naczyniu wyrownawczym nie zamyka doplywu wody, slychac nieustannie szum wplywajacej wody do naczynia. Reklamowac naczynie? 3. Okazalo sie, ze musze zamowic jeszcze sterownik PZZ1 z Makrotermu, zeby sterowal praca pompy cwu. Czyli kolejnych kilka dni czekania. A moze oprocz tego PZZ1 powinienem jeszcze cos dokupic z akcesoriow Makrotermu, zeby kominek mogl grzac CO i cwu i wspolpracowal z kotlem gazowym Junkersa (sterowanie pogodowe)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts