tomek_2 26.09.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 1950 - kazda rada mile widziana i za kazda jestem wdzieczny, tyle, ze jak wspomnial nesia, chodzi o sprzezenie tych 2 ukladow tak, zeby ze soba wspolpracowaly poprzez jakas automatyke elektron. ew. hydrauliczna i zeby nie trzeba bylo dokonywac zbywt wielu operacji manualnych zeby odcinac od siebie te instalacje. Czytalem o tym zaworze termostat. - gdybys jeszcze nam, biednym zuczkom, pomogl i powiedzial, gdzie on powinien byc zamontowany, to bylaby juz pelnia szczescia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.09.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 1950 - kazda rada mile widziana i za kazda jestem wdzieczny, tyle, ze jak wspomnial nesia, chodzi o sprzezenie tych 2 ukladow tak, zeby ze soba wspolpracowaly poprzez jakas automatyke elektron. ew. hydrauliczna i zeby nie trzeba bylo dokonywac zbywt wielu operacji manualnych zeby odcinac od siebie te instalacje. Czytalem o tym zaworze termostat. - gdybys jeszcze nam, biednym zuczkom, pomogl i powiedzial, gdzie on powinien byc zamontowany, to bylaby juz pelnia szczescia. w waszych przypadkach co jest zasilane przez kominek, narysuj sobie schemat swojej instalacji razem ze schematem kotła i postaraj się sprawdzić którędy będzie płynąć woda gdy kocioł zacznie grzać zasobnik i pomyśl gdzie ograniczyć przepływ, żeby ta woda nie płynęła przez kominek cały problem tkwi w tym, że macie w kotle pompę na powrocie z instalacji, gdyby była na zasilaniu ewentualnie były by dwie pompy w kotle, to na 99% te instalacje pracowały by bez zarzutu, to nie jest tak jak piszesz, nie da się w pewnych wypadkach stawiać 100% diagnozy na odległość, nie wiedząc jak wykonana jest instalacja, o różnych sztukach już słyszałem i różne już widziałem, dlatego pisałem o zamykaniu zaworów przy kominku bo to powinno pomóc bez zatrudniania instalatora który zrobił najlepiej jak umiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietja 28.09.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Czołem wszystkim! Wypruwam sobie flaki (rachunek za miesiace zimowe 4,8 KPLN) ogrzewajac dom 270m2 (kociołkiem Wiessman Witopend 100 starego typu z zasobnikiem na CWU na oko 300L. Zre to ostro - ale fakt jest taki ze temperature na poziomie 21-23 st. utrzymuje nawet przy wiekszych mrozach. Poniewaz towarzysze z Gazpromu szykuja nam za chwile zwyzke w cenie paliwa to wpadl mi pomysl = kominek z plaszczem wodnym. Ryje fora, wysylam zapytania do dostawcow, dusze sejlsów i nadal nie wiem nic. No moze troche juz wiem ale mam tez kociol w glowie. Pytan kilka ponizej, (przepraszam jesli cos przekrecam w terminologii ale generalnie wiem tylko gdzie kociol jest i jak sie go wlacza): 1. Czy ma jakies znaczenie ze instalacja CO zrobiona jest w rurach PCV a nie miedzianych (numerki na tych pierwszych mowia o max. temp. 82 st.C dopuszczalnej wody)? 2. Wiem ze z kominkiem nie bedzie tak milo jak z gazem (odpal i zapomnij) - ale producenci zasadniczo nie podaja parametru dlugo(stalo)palnosci. Czy zakladajac ta madra elektronike mozliwe bedzie zaladowanie kominka na full, ustawienie minimalnego doplywu powietrza i palenie tego np. 6h? 3. Czy ma jakies znaczenie dla wydajnosci/bezpieczenstwa calosci ze mam otwor kominowy w takim miejscu ze od wylotu spalin z kominka bede musial pojsc w gore okolo 2m (kondygnacja ma 3,3 - kubatura zgroza) i pojsc w lewo aby wpiac sie do przewodu spalinowego? Niestety innej opcji lokalizacyjnej projektant (nmgchp - zapraszam do zglaszania propozycji rozszyfrowania skrotowca) w swej madrosci nie przewidzial. 4. Czy jest sens kupowac kominek przeszacowany (mocą) - nie widze za duzo ofert dokladnie na 27KW - jest 26 a potem 32? Uklad pomieszczen (znowu projektant na ktorego wplywu nie mialem) mam taki ze salon i kuchnia maja w sumie ok 90m2 i ta "super" wysokosc 3,3. Juz widze te usmiechy... 5. Po analizie techniki sklaniam sie do Makrotermu (wyglada na najbardziej dopracowany i kompleksowy produkt) - czy ktos z forumowiczow moze podzielic sie wiedza na temat kosztow sensownej obudowy w cieplych kolorach do tejze maszyny? 6. Co powinno znalezc sie na checkliscie do odfajkowania jesli bede zamawiac cala ta maszynerie. Musze na to wziac kredyt (graty&montaz) i z bankiem nie bede mogl pozniej porozmawiac o ekstra 1,5KPLN za hiperpompkę ktora ("co przeciez mówiłem - to instalator" lub "oczywiste ze bedzie potrzebna - sprzedawca") dobije projekt finansowo. 7. Jak zabezpieczyc sie przy ustalaniu ceny z instalatorem przed akcjami pt. "to bylo nie do przewidzenia". Moze probuje dokonac niemozliwego ale apropos pkt.6 nie chcialbym byc postawiony przed stwierdzeniem ze "dolaczenie tej dodatkowej hiperpompki to bedzie szefie 800 PLN-ow ekstra". Czy tutaj da sie wszystko przewidziec / sprawdzic podczas rozpoznania terenu przed wykonaniem prac? 8. Jaka moze byc orientacyjna przerwa w orzewaniu z gazu potrzebna na wlaczenie do CO kominka z plaszczem? Czy planowac wyprowadzke na 2-3 dni? 9. Natknalem sie na sugestie wstawienia UPS-a. Pytanie jaka jest pradozernosc kominka? - musialbym dobrac cos pozwalajacego popracowac 6-8h bez pradu z drutu miejskiego. Wiecej pytan nie pamietam a za odpowiedzi na powyzsze wdzieczny niezmiernie bede obiecujac podzielic sie obserwacjami z uruchomienia i stanu portfela po roku uzytkownia. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.09.2007 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Czołem wszystkim! Wypruwam sobie flaki (rachunek za miesiace zimowe 4,8 KPLN) ogrzewajac dom 270m2 (kociołkiem Wiessman Witopend 100 starego typu z zasobnikiem na CWU na oko 300L. Zre to ostro - ale fakt jest taki ze temperature na poziomie 21-23 st. utrzymuje nawet przy wiekszych mrozach. Poniewaz towarzysze z Gazpromu szykuja nam za chwile zwyzke w cenie paliwa to wpadl mi pomysl = kominek z plaszczem wodnym. Ryje fora, wysylam zapytania do dostawcow, dusze sejlsów i nadal nie wiem nic. No moze troche juz wiem ale mam tez kociol w glowie. Pytan kilka ponizej, (przepraszam jesli cos przekrecam w terminologii ale generalnie wiem tylko gdzie kociol jest i jak sie go wlacza): 1. Czy ma jakies znaczenie ze instalacja CO zrobiona jest w rurach PCV a nie miedzianych (numerki na tych pierwszych mowia o max. temp. 82 st.C dopuszczalnej wody)? w sumie ma znaczenie i dlatego trzeba to zrobić w taki sposób, żeby nie było możliwości puszczenia wody o temperaturze wyższej niż 65 C na instalację, wystarczy zastosować termostatyczny zawór mieszający, 2. Wiem ze z kominkiem nie bedzie tak milo jak z gazem (odpal i zapomnij) - ale producenci zasadniczo nie podaja parametru dlugo(stalo)palnosci. Czy zakladajac ta madra elektronike mozliwe bedzie zaladowanie kominka na full, ustawienie minimalnego doplywu powietrza i palenie tego np. 6h? tak jest to możliwe, Makroterm stwarza takie możliwości 3. Czy ma jakies znaczenie dla wydajnosci/bezpieczenstwa calosci ze mam otwor kominowy w takim miejscu ze od wylotu spalin z kominka bede musial pojsc w gore okolo 2m (kondygnacja ma 3,3 - kubatura zgroza) i pojsc w lewo aby wpiac sie do przewodu spalinowego? Niestety innej opcji lokalizacyjnej projektant (nmgchp - zapraszam do zglaszania propozycji rozszyfrowania skrotowca) w swej madrosci nie przewidzial. nie ma w przypadku Makrotermu, on pracuje na nadciśnieniu, ważna jest średnica rur spalinowych 4. Czy jest sens kupowac kominek przeszacowany (mocą) - nie widze za duzo ofert dokladnie na 27KW - jest 26 a potem 32? Uklad pomieszczen (znowu projektant na ktorego wplywu nie mialem) mam taki ze salon i kuchnia maja w sumie ok 90m2 i ta "super" wysokosc 3,3. Juz widze te usmiechy... kominek 32 kW będzie przy stłumionym dopływie powietrza do spalania pracował z obniżoną mocą 5. Po analizie techniki sklaniam sie do Makrotermu (wyglada na najbardziej dopracowany i kompleksowy produkt) - czy ktos z forumowiczow moze podzielic sie wiedza na temat kosztow sensownej obudowy w cieplych kolorach do tejze maszyny? musisz dalej pytać, tym się nie zajmuję 6. Co powinno znalezc sie na checkliscie do odfajkowania jesli bede zamawiac cala ta maszynerie. Musze na to wziac kredyt (graty&montaz) i z bankiem nie bede mogl pozniej porozmawiac o ekstra 1,5KPLN za hiperpompkę ktora ("co przeciez mówiłem - to instalator" lub "oczywiste ze bedzie potrzebna - sprzedawca") dobije projekt finansowo. jest wszystko do przewidzenia, instalator montując Ci kominek powinien określić ilość i producentów armatury oraz określić przybliżoną ilość rur, 7. Jak zabezpieczyc sie przy ustalaniu ceny z instalatorem przed akcjami pt. "to bylo nie do przewidzenia". Moze probuje dokonac niemozliwego ale apropos pkt.6 nie chcialbym byc postawiony przed stwierdzeniem ze "dolaczenie tej dodatkowej hiperpompki to bedzie szefie 800 PLN-ow ekstra". Czy tutaj da sie wszystko przewidziec / sprawdzic podczas rozpoznania terenu przed wykonaniem prac? wziąć porządnego instalatora, który będzie wiedział na czym to polega 8. Jaka moze byc orientacyjna przerwa w orzewaniu z gazu potrzebna na wlaczenie do CO kominka z plaszczem? Czy planowac wyprowadzke na 2-3 dni? do dwóch godzin 9. Natknalem sie na sugestie wstawienia UPS-a. Pytanie jaka jest pradozernosc kominka? - musialbym dobrac cos pozwalajacego popracowac 6-8h bez pradu z drutu miejskiego. a po co? za 6 godzin dom się nie wychłodzi chcesz brać kredyt i dodatkowo wpędzać się w koszty Wiecej pytan nie pamietam a za odpowiedzi na powyzsze wdzieczny niezmiernie bede obiecujac podzielic sie obserwacjami z uruchomienia i stanu portfela po roku uzytkownia. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietja 29.09.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Czołem wszystkim! Na wstepie dzieki za szybka odpowiedz. w sumie ma znaczenie i dlatego trzeba to zrobić w taki sposób, żeby nie było możliwości puszczenia wody o temperaturze wyższej niż 65 C na instalację, wystarczy zastosować termostatyczny zawór mieszający, A lokalizacja fizyczna tego zaworu? Jak rozumiem musi to byc tez zasilane elektrycznie. kominek 32 kW będzie przy stłumionym dopływie powietrza do spalania pracował z obniżoną mocą to mi raczej nie grozi poniewaz projekt budynku jest dosc nieszczesliwy - w tym znaczeniu ze klatka schodowa (a kominek bedzie tuz obok niej) tworzy naturalny komin i zrodlo swiezego powietrza; chyba ze konsumpcja powietrza przez kominek jest jakichs gigantycznych rozmiarow. 9. Natknalem sie na sugestie wstawienia UPS-a. Pytanie jaka jest pradozernosc kominka? - musialbym dobrac cos pozwalajacego popracowac 6-8h bez pradu z drutu miejskiego. a po co? za 6 godzin dom się nie wychłodzi chcesz brać kredyt i dodatkowo wpędzać się w koszty no przy calej inwestycji na poziomie 10-12K te 3 czy 4 stowy za UPS-a to nie jest majatek a bede miec pewnosc ze przy braku zasilania po pierwsze sie nie wygasi a po drugie nie zagotuje wody przy braku cyrkulacji - chyba ze cos mieszam z pojeciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.09.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Czołem wszystkim! Na wstepie dzieki za szybka odpowiedz. w sumie ma znaczenie i dlatego trzeba to zrobić w taki sposób, żeby nie było możliwości puszczenia wody o temperaturze wyższej niż 65 C na instalację, wystarczy zastosować termostatyczny zawór mieszający, A lokalizacja fizyczna tego zaworu? Jak rozumiem musi to byc tez zasilane elektrycznie. termostatyczny, tzn bez zasilania elektrycznego, a gdzie go wstawic to musi wiedzieć instalator, ja Tobie nie poradzę bo nie wiem jakie rozwiązania przyjmie instalator kominek 32 kW będzie przy stłumionym dopływie powietrza do spalania pracował z obniżoną mocą to mi raczej nie grozi poniewaz projekt budynku jest dosc nieszczesliwy - w tym znaczeniu ze klatka schodowa (a kominek bedzie tuz obok niej) tworzy naturalny komin i zrodlo swiezego powietrza; chyba ze konsumpcja powietrza przez kominek jest jakichs gigantycznych rozmiarow. jeżeli to będzie Makroterm, to usytuowanie raczej mu nie będzie przeszkadzać a dopływem powietrza zajmuje się automatyka 9. Natknalem sie na sugestie wstawienia UPS-a. Pytanie jaka jest pradozernosc kominka? - musialbym dobrac cos pozwalajacego popracowac 6-8h bez pradu z drutu miejskiego. a po co? za 6 godzin dom się nie wychłodzi chcesz brać kredyt i dodatkowo wpędzać się w koszty no przy calej inwestycji na poziomie 10-12K te 3 czy 4 stowy za UPS-a to nie jest majatek a bede miec pewnosc ze przy braku zasilania po pierwsze sie nie wygasi a po drugie nie zagotuje wody przy braku cyrkulacji - chyba ze cos mieszam z pojeciami w Makrotermie naprawdę trzeba się starać, żeby go zagotować, ale zrobisz jak będziesz uważał, w końcu to nie moje pieniądze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietja 29.09.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Dobra to jeszcze garść dodatkowych Pytań 1.Czy dopuszczalne jest podlaczenie kominka o przekroju wylotu 250mm (tak ma ten Makroterm 32K) do przewodu kominowego o mniejszym przekroju? Przeleciałem dokumentacje budynku i wychodzi ze chyba jest mniej. I to bardzo mniej. 2. Czy jezeli odpowiedz na pytanie 1 bedzie negatywna to sa jakies rozwiazania pozwalajace "zorganizowac sobie" alternatywny przewod kominowy - mysle o wyprowadzeniu rur przez przepust wykuty w scianie budynku i komin wyprowadzony na zewnatrz. 3. Czy mozecie polecic sprawdzonego (niekonicznie najtanszego) instalatora w rejonie Poznania? 4. W wytycznych wykonania podejscia Makroterm pisze: Odpływ kanalizacyjny dn = 50 z zasyfonowaniem doprowadzona do miejsca gdzie bedzie montowane naczynie wzbiorcze, Nie za bardzo to kumam ale ja nie mam naczynia wzbiorczego bo mam uklad ogrzewania zamkniety. Mowa jest o jakims syfonie - gdzie on fizycznie sie musi znajdowac? Z odpowiedzi na poprzednie składam podziękowania Wodnikowi nielubiacemu sie reklamowac. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.09.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Dobra to jeszcze garść dodatkowych Pytań 1.Czy dopuszczalne jest podlaczenie kominka o przekroju wylotu 250mm (tak ma ten Makroterm 32K) do przewodu kominowego o mniejszym przekroju? Przeleciałem dokumentacje budynku i wychodzi ze chyba jest mniej. I to bardzo mniej. najlepszej odpowiedzi udzieli Ci kominiarz z tego względu że Makroterm pracuje na nadciśnieniu odrobinę mniejszy komin może być ale nie jest to rozwiązanie optymalne ale tojak wspomniałem powie kominiarz 2. Czy jezeli odpowiedz na pytanie 1 bedzie negatywna to sa jakies rozwiazania pozwalajace "zorganizowac sobie" alternatywny przewod kominowy - mysle o wyprowadzeniu rur przez przepust wykuty w scianie budynku i komin wyprowadzony na zewnatrz. patrz wyżej, ale takie rozwiązanie jak komin zewnętrzny też jest dopuszczalne 3. Czy mozecie polecic sprawdzonego (niekonicznie najtanszego) instalatora w rejonie Poznania? nie 4. W wytycznych wykonania podejscia Makroterm pisze: Odpływ kanalizacyjny dn = 50 z zasyfonowaniem doprowadzona do miejsca gdzie bedzie montowane naczynie wzbiorcze, Nie za bardzo to kumam ale ja nie mam naczynia wzbiorczego bo mam uklad ogrzewania zamkniety. Mowa jest o jakims syfonie - gdzie on fizycznie sie musi znajdowac? makroterm pracuje w dwóch układachL otwartym jako kocioł na paliwo stałe i tutaj potrzebne jest naczynie wyrównawcze a co się z tym wiąże i syfon którym przelewająca się woda dostanie się do kanalizacji czy to z zaworu napełniającego czy też w przypadku gdy się coś zacznie gotować zamkniętym który grzeje co i cwu Z odpowiedzi na poprzednie składam podziękowania Wodnikowi nielubiacemu sie reklamowac. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek.p 01.10.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Witam forumowiczów i nie spadajcie z krzeseł kiedy doczytacie do końca o moich zamierzeniach z ogrzewaniem domu. Wprawdzie dom będzie w przyszłym roku ale projekt jak go grzać mam raczej ugruntowany niemniej b.śmiały. Takie rozwiązania już widziałem u znajomych i to działa, proszę mi wierzyć. Kominek z systemem Sparthermu Aqua Box + rekuperator z nagrzewnicą wodną + (awaryjne) grzejniki elektryczne. Jak to podłączęKominek podstawa grzania, grzeje salon + w automacie wodę dla CWU lub wodę dla nagrzewnicy wodnej rekuperatora + ssanie powietrza ciepłego z pobliża kominka i wymiana tego ciepła w wymienniku przeciwprądowym rekuperatora do powietrza nawiewowego. Oczywiście gruntowy GWC w automacie z czerpnią ścienną. Układ antyzamrożeniowy to mały bojler z grzałką elektryczną, woda pompowana do nagrzewnicy rekuperatora, wszystko w automacie. Układ śmiały i projektant sanitarny próbował obalić założenia. Ale analizował, obliczył i zaakceptował. Może Wy obalicie ten projekt. Do dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 04.10.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Leszek p podaj koszty calosci tego ustrojstwa . wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek.p 04.10.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Koszty podstawowe to kominek, obudowa, rekuperator, GWC gruntowy, instalacja (rozprowadzenie), automatyka. Około 25 tys.Ale że dyskusja w moim domu trwa na temat sposobu grzania i żona włącza w to całe rzesze ekspertów, decyzje zmieniają się a raczej układ grzewczy rozwija się. W/g 'upartych' ekspertów musi być DGP a zmniejszyć rolę czerpania ciepłego powietrza z okolic kominka, rekuperator (?) nie wyrobi. Całe szczęście, że do rozpoczęcia inwestycji jeszcze jakiś czas. Wyklarujemy co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 04.10.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Leszek .p wydaje mi sie że cene ktora podałeś jest dość zaniżona ale jeżeli sie mylę podaj w przybliżeniu poszczegolne elementy zarówno materiałow jak i robocizny. wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 10.10.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Witam wszystkich "wodniaków" b.proszę o legitamcję członkowską. Od kilku miesięcy nieśmiało tutaj zaglądam i stwierdzam że temat b.intersujący. Od kilku miesięcy posiadam Zuzię 19 kw z płaszczem wodnym spiętą w układ z kondensatem Immergas Victrix 24 kw, kominkiem steruje sterownik Frisko ( dużo potrafi). Instalator który to wszystko zbierał do kupy l wyglądał na goscia ktory wie o co w tym wszystkim chodzi. Palę dziadami pozostałymi z budowy., Jak narazie jestem b.zadowolony, wszystko działa bez zarzutu. Chciałbym zapytać doświadczonych uzytkowników o kilka spraw: - na jaką temperaturęplaszcza macie ustawiony start pompy - o co chodzi z kondensacją na ścianach kominka - jaką żywotność mają kominki z płaszczem ( gdzieś wyczytałem że 6-10 lat - króca bomba mało casu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojti12 11.10.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 hejka wracam po dluzszej nieobesnoci. zaczalem mocno grzac plaszcem i patrze jak wspolpracuje z kotlem mam jeden dylemat. zalozenie - kociol pracuje i CO grzeje. rozpalam w plaszczu. temp osiaga 45st i wlaczaja sie samoczynie pompki. wszystko gra tylko problem w tym ze palnik w kotle wciaz dziala czyli oba zdrodla ciepla dzialaja rownolegle - nonsens. oczywsicie recznie na termostacie pokojowym (ktory wylacza kocial) przestawiam na chlodniejsza temp i wtedy termostat wylacza palnik w piecu i plaszcz grzeje sam i pytanie - czy macie tak ze kociol wylacza sie samoczynnie jak "wyczuje" ze jest drugie cieplo z plaszcza???? mam nadzieje ze zrozumilae napisalem pozdro dla plaszczowcow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorocia8 11.10.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Witajcie:) Zdradzicie ile tak mniej więcej wychodzą Wam opłaty za ogrzewanie? Zamierzam budować domek parterowy 111m2, kubatura 300m3, tak sobie planuję ściany BK24+20cm styropian, wentylacja mech. z reku, jako ogrzewanie kominek z PW i wspomagajaco kociol elektryczny. Do c.w.u. zasobnik 150l chyba. Przerażają mnie koszty ogrzewania elektrycznego 500 zl/m-c. Powiedzcie ze placicie mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 11.10.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 i pytanie - czy macie tak ze kociol wylacza sie samoczynnie jak "wyczuje" ze jest drugie cieplo z plaszcza???? U mnie instalator zamontował coś co nazwał "termostatem startu". W sytuacji gdy płaszcz osiągnie temp.38 stopni piec zostaje odcięty(dostaje impuls i przestaje grzać) ponadto gość twierdził że sytuacja gdy naraz grzeją piec i kominek jest niezdrowa dla układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 12.10.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Witam. Orasta ja mam ustawioną prace pomp na 30 st na CWU i 31 st na CO (ale moge sobie ustawić dowolnie na sterowniku). Przy niskiej temperaturze palenia ustawioną poniżej 45 st oraz palenia zbyt mokrym drewnem następuje skraplanie sie pary wodnej zmieszaną z cialami smolistymi z drewna.Należy pamiętać że sam kominek z pl.wod. odbiera ciepło poprzez rury wodne (czyli plaszcz) oraz niskiej temp powrotu z CO . Przy tych wszystkich czynnikach następuje osiadanie się w kominku i kominie cial smolistyh zmieszanych z parą wodną.Jeżeli sos poprzękręcałem niech poprawia mnie forumowi eksperci .Żywotność wkladu myślę że jest niższa od normalnego bez pł wod. ale czy to będzie 6 czy 10 czy 15 lat nie wiem .Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 12.10.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Witaj Wiechu. Dzięki za odpowiedź, jeżeli chodzi o kondensację i o temp.startu, trochę się mi przejaśniło. Jeżeli zaś chodzi o żywotność wkładu, dalej jesteśmy w lesie, ale liczą się chęci i szybka reakcja. Jeszce raz dzięki i udanego week endu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 12.10.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Wojti 12 . Do rozlączania kominka od pieca przy Makrotermie jest to sterownik PZ1 oraz sprzęgło hydrauliczne.Przy Twoim kominku powinien wiedziec to instalator. Dorocia 8 .Przy Twoim niedużym domku koszty palenia drenem kominkowym będą znaczni niższe.Ja mam gaz z butli propan i koszty są mniejsze o ok 80 -100 % .Przy prądzie bedą podobne koszty.Wiiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 12.10.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Witajcie Od dwoch tygodni uzytkuje kominek z PW EdilKamin Acquatondo 22. Kominek poki co pracuje samodzielnie ogrzewajac kaloryfery i podlogowke. Calosc instalacji zlecilam fachowcowi majac nadzieje, ze wszystko bedzie dzialac poprawnie. Chyba jednak tak nie jest. Najwiekszy problem to cieplo podlogowki. Mimo bardzo dlugiego grzania (temperatura na plaszczu ustawiona na 60 st.) podloga jest lodowata. Moj instalator twierdzi, ze moze sie rozgrzac moze po 6 - 8 godzinach palenia w kominku, a jej cieplo nie bedzie wyczuwalne, nie mniej pomieszcze powinno byc ogrzane Grzeje non stop od co najmniej 7 godzin, a stopa uzbrojona jedynie w skarpete nie odwaze sie przebiec po lodowatym gresie Kolejna sprawa, to gdy kominek osiagnie zadana temperature np. 60 stopni, kaloryfery przez chwile sa cieple, wtedy gdy pompa kominka dziala, a gdy sie wylacza na skutek spadku temperatury na plaszczu do np. 50 st. kaloryfery dostaja zupelnie zimna wode i sa lodowate. Czy nie powinno byc tak, ze kaloryfery caly czas sa w miare cieple, a nie pracuja fluktuacyjnie troche cieple - zimne - troche cieple - zimne. W takim cyklu domu nie ogrzeje, a drewna spale cale lasy ... Prosze doradzcie cos ... przyznam, ze mimo iz kominek instalowal mi jeden z doradcow tego Forum, to sprawa wydaje mi sie dziwna, a przede wszystkim wciaz zimna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts