michalp 14.11.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Witajcie, Napiszcie proszę:- czy, a jeśli tak, to jakie znaczenie ma wielkość zbiornika do c.w.u. w zestawie z kotłem olej/gaz + kominek z p.w.;- gdyby ktoś zechciał porównać Makroterma i CTM pod takimi względami:a) zabezpieczenie przed przegrzaniem;b) obsługowość - gdzie najmniejsza, czyli większa automatyka. Pozdr.,Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 15.11.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Witajcie, Napiszcie proszę: - czy, a jeśli tak, to jakie znaczenie ma wielkość zbiornika do c.w.u. w zestawie z kotłem olej/gaz + kominek z p.w.; - gdyby ktoś zechciał porównać Makroterma i CTM pod takimi względami: a) zabezpieczenie przed przegrzaniem; b) obsługowość - gdzie najmniejsza, czyli większa automatyka. Pozdr., Michał co do porównań to nie ma kominka besobsługowego zawsze musi być palacz i dołożyć drewna do kominka a tak na marginesie przyjrzyj się kominkom byrskiego uważam je za bardzo udany produkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 15.11.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Witajcie ponownie mam takie pytanie: czy jest jakas roznica w kosztach w ogrzewanie kominkiem z PW w przypadku grzejnikow a podlogowki? czy z racji tego ze podlogowka jest niskotemperatura i trzeba uzyc mieszacza mozna stosowac piec o nizszej mocy niz przy grzejnikach? bo jednak mniej tej mocy potrzeba do ogrzania wody prawda? jak to sie przeklada realnie? Niestety pies jest pogrzebany gdzie indziej otóż kominek z pw jest urządzeniem które produkuje wodę grzewczą o wysokiej tenperaturze a podłogówka jak napisałeś jest niskotenperaturowa i nic tu nie ma do rzeczy moc kominka w kw bo czy kominek będzie miał 10 kw czy 30 kw to będzie dawał takie same parametry wody grzewczej i trzeba stosować układ mieszany grzejnki i podłogówka czy też zasobnik buforowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 15.11.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 czy moze mi ktos podac jakie najmniejsze wymiary wraz z obudowa moze miec Makroterm 18 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 16.11.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 WitamMam pytanie, czy możecie polecić sprawdzone ekipy od instalacji grzewczej ktore mają doswiadczenie przy kominkach z płaszczem z okolic Wrocławia, Trzebnicy.?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorocia8 16.11.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Witajcie ponownie mam takie pytanie: czy jest jakas roznica w kosztach w ogrzewanie kominkiem z PW w przypadku grzejnikow a podlogowki? czy z racji tego ze podlogowka jest niskotemperatura i trzeba uzyc mieszacza mozna stosowac piec o nizszej mocy niz przy grzejnikach? bo jednak mniej tej mocy potrzeba do ogrzania wody prawda? jak to sie przeklada realnie? Niestety pies jest pogrzebany gdzie indziej otóż kominek z pw jest urządzeniem które produkuje wodę grzewczą o wysokiej tenperaturze a podłogówka jak napisałeś jest niskotenperaturowa i nic tu nie ma do rzeczy moc kominka w kw bo czy kominek będzie miał 10 kw czy 30 kw to będzie dawał takie same parametry wody grzewczej i trzeba stosować układ mieszany grzejnki i podłogówka czy też zasobnik buforowy. Mariobros35 a nie można zastosować jakiegoś zaworu mieszającego czy czegoś takiego? który by mieszał wodę z kominka z zimną wodą? (może to głupie pytanie ale nie znam się ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 16.11.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Witajcie ponownie mam takie pytanie: czy jest jakas roznica w kosztach w ogrzewanie kominkiem z PW w przypadku grzejnikow a podlogowki? czy z racji tego ze podlogowka jest niskotemperatura i trzeba uzyc mieszacza mozna stosowac piec o nizszej mocy niz przy grzejnikach? bo jednak mniej tej mocy potrzeba do ogrzania wody prawda? jak to sie przeklada realnie? Niestety pies jest pogrzebany gdzie indziej otóż kominek z pw jest urządzeniem które produkuje wodę grzewczą o wysokiej tenperaturze a podłogówka jak napisałeś jest niskotenperaturowa i nic tu nie ma do rzeczy moc kominka w kw bo czy kominek będzie miał 10 kw czy 30 kw to będzie dawał takie same parametry wody grzewczej i trzeba stosować układ mieszany grzejnki i podłogówka czy też zasobnik buforowy. Mariobros35 a nie można zastosować jakiegoś zaworu mieszającego czy czegoś takiego? który by mieszał wodę z kominka z zimną wodą? (może to głupie pytanie ale nie znam się ) Oczywiście że można i stosuje się takie zawory trójdrożne przed rozdzielaczem w skrzynce ale instalacja grzewcza nie może sie składać jedynie i tylko wyłącznie z podłogówki bowiem dzięki temu zaworowi mieszającemu taka podłogówka jest w stanie pochłonąć ograniczoną dawkę energi która stanowi jedynie część energi wyprodukowanej przez kominek,np kominek produkuje wodę grzewczą o temperaturze 70-80 stopni natomiast podłogówka pochłania z tego góra 40 stopni a co z resztą?Jeżeli nie mamy grzejników które pracują na wyższych parametrach wody grzewczej niż podłogówka i są w stanie tą nadwyżkę odebrać i wypromieniować to klops bo zagotujemy wodę w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 16.11.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Witam Mam pytanie, czy możecie polecić sprawdzone ekipy od instalacji grzewczej ktore mają doswiadczenie przy kominkach z płaszczem z okolic Wrocławia, Trzebnicy.?? Pozdrawiam zajrzyj na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 17.11.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Witam Mam pytanie, czy możecie polecić sprawdzone ekipy od instalacji grzewczej ktore mają doswiadczenie przy kominkach z płaszczem z okolic Wrocławia, Trzebnicy.?? Pozdrawiam zajrzyj na priv mariobros35 Dziekuję za informacje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_St 18.11.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Mam kominek z pł. wodnym jako jedyne źródło ogrzewania. W całym domu podłogówka plus jedna drabinka w łazience i nie widzę problemu z zagotowaniem wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanka99 18.11.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Mam kominek z pł. wodnym jako jedyne źródło ogrzewania. W całym domu podłogówka plus jedna drabinka w łazience i nie widzę problemu z zagotowaniem wody. Jarek ile masz metrów domu do ogrzania? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_St 19.11.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 170m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KENA 21.11.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Witam ! Jestem na etapie kominków i nie wiem co mam zrobić aby było jak najlepiej? Domek ma 100 m2 użyt. i głownym żródłem ogrzewania to będzie właśnie kominek pw na dole cała podłogówka (gdzieś 50 m2) i góra kaloryferki do tego na lato solara i tu gnębi mnie pytanie czy opłaca się ta cała inwestycja? jak tak to który lepiej wybrać płaski czy rurki? Kominek wybrałam lechmy 15kw a pan który będzie zakładać całe ogrzewanie chce 10 tyś za robote czy to norma czy drogo? z góry dzięki za odp. budujemy w swarzędzu koło poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KENA 21.11.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 Witam ! Jestem na etapie kominków i nie wiem co mam zrobić aby było jak najlepiej? Domek ma 100 m2 użyt. i głownym żródłem ogrzewania to będzie właśnie kominek pw na dole cała podłogówka (gdzieś 50 m2) i góra kaloryferki do tego na lato solara i tu gnębi mnie pytanie czy opłaca się ta cała inwestycja? jak tak to który lepiej wybrać płaski czy rurki? Kominek wybrałam lechmy 15kw a pan który będzie zakładać całe ogrzewanie chce 10 tyś za robote czy to norma czy drogo? z góry dzięki za odp. budujemy w swarzędzu koło poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 22.11.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 KENA, ja zrezygnowałbym z solarów na rzecz kotła kondensacyjnego. Wydaje mi się że w naszym klimacie solary nie do końca się opłacaja , a przy metrażu twojego domu jakiś nieduży kondensacik za przyzwoitą cenę doskonale by się sprawdził. Jeżeli chodzi o cenę robocizny to nie mam zdania, ceny mocno skoczyły, ponadto w różnych regionach kraju różnie to kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ich_troje 22.11.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Witam! Śledzę ten wątek chyba od pierwszych jego stron. Od niedawna jestem posiadaczem kominka CTM 18kW w zestawie z kotłem el. Kospel 18 kW. To tyle w skrócie tyle słowem wstępu. Mam nadzieje że wystarczy by otrzymać legitymacje . sly123 Jak pisałem powyżej mam CTM + kociol el. + zasobnik wody (150l) z grzałką el. 2 kW ale firmy Elektromet (WGJS 150 Kombi) Faktycznie wymiennik ciepła w takim układzie nie jest potrzebny. Wszystko działa w układzie otwartym. Natomiast nie jest tak że jak wygasisz kominek to grzejniki będzie grzał zasobnik. Z ogrzaniem takiej ilości wody tez nie ma problemu - przyjrzyj się dokładnie rysunkom takiego zasobnika. Woda z kominka przepływając przez wężownicę w zasobniku ogrzewa bezpośrednio CWU. U mnie, jeśli zdarzy się że kocioł el. się załączy to ogrzewa wodę w zasobniku nawet szybciej niż kominek (bo temperatura nastawiona czynnika grzewczego jest bardziej stabilna niz ta uzyskiwana w kominku). Temperatura CWU w trakcie normalnego użytkowania nie schodzi mi poniżej 40° C, a max jaki do tej pory osiągnąłem to 86° C (przy temp zasobnika 80° C na ogól zamykam zawór na wężownicy). Poza tym wodę CWU możesz latem też grzać kominkiem. Wystarczy że odłączysz instalację co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KENA 22.11.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 ORASTA! Tylko,że ja niem przyłącza gazu a nie chce butli ,olej też odpada. jak bym miała możliwość to napewno wybrałabym kondensata.Może za pare lat mi podłączą gaz i teraz się wstrzymam z tymi kolektorami? Może ktoś jeszcze dożuci swoje opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 22.11.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Witam wszystkich.Jestem w trakcie budowy domu(140m do ogrzewania) i juz myśle na temat kotłowni.Szukam w necie czytam czytam i sie zastanawiam.Na poczatku miał być piec na eko groszek plus ogrzewanie wody prądem.Pożniej Piec z podajnikiem na eko groszek a ogrzewanie wody gazem.Mój znajomy ma same ogrzewanie gazem i mówił że wychydzi drogo i na ten sezon dodał do gazu kominek z płaszczem wodnym.Po Rozmowie z nim przekonał mnie do zestawu Gaz+kominek z płaszczem wodnym. Po poszukowaniach napaliłem się do gazu i kominka aby zamontowac solaris.Po głębszej analizie zakładanie solarisów u nas z moich wyliczeń za bardzo się nie opłaca gdyz za mało miesięcy mamy słoneczne dni.Na dzień dzisiejszy zostało gaz z kominkiem.Czytam równiez na temat regulacji sterowania bezprzewodowo grzejników.Wszystko ładnie i pieknie jak się czyta, tylko nie wiadomo jak w rzeczywistości.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasta 22.11.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Kena, to ja bym chyba poszedł w kierunku grzania wody użytkowej elektrycznością. Koszt takiego podgrzewacza niewielki, a przy rozsądnym użytkowaniu wody rachunki też Cię nie zabiją, a może za parę latek popłynie w okolicy gazik. A myślałaś o ekogroszku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonada 22.11.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 odnośnie kominków i solarów poczytajcie na tej stronce http://forum.muratordom.pl/post2171631.htm#2171631 drogich solarów prózniowych niewarto kupować bo sie nie wrócą , nie będzie słońca nie będą solary działały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts