Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

Płomieniówki - to te rury przechodzące przez komorę dymową pod i nad szybrem , między nimi przelatuje ogień i dym.

Poczytajcie trochę instrukcje obsługi sprzętu... :wink:

Napiszcie lepiej co robić, żeby kominek nie przechodził w tryb nadzoru, tylko trzymał się zakresu regulacji. Bo po zmianie drewna na suchsze notorycznie przekracza temp. zadaną (55 st.C)

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Płomieniówki - to te rury przechodzące przez komorę dymową pod i nad szybrem , między nimi przelatuje ogień i dym.

Napiszcie lepiej co robić, żeby kominek nie przechodził w tryb nadzoru, tylko trzymał się zakresu regulacji. Bo po zmianie drewna na suchsze notorycznie przekracza temp. zadaną (55 st.C)

Może zmniejsz częstotliwość i czas przedmuchu, oraz ustaw większy zakres pracy bez regulacji....czy jakoś tak się to nazywa. Ale tak tylko strzelam, bo cały czas palę mokrym grabem...Co prawda jak wrzucę trochę resztez więźby, to jakby od razu dużo lepiej się paliło i temperaturkę wyższą daje. Jednak co suche drewno to suche :)

Pozdrawiam

T.

Hehe no właśnie poczytajcie Wlowik poczytajcie...

W instrukcji z tego co pamiętam to pisze właśnie , żeby albo zwiększyć zakres pracy ciągłej, albo zmniejszyć moc dmuchawy.

Pozdro.

Czy ktoś ma pompke do podłogówki? Mam ją podpiętą równolegle z pompką co z makrotermu. Ale nie mam pomysłu jak podpiąć ją by ciągła gdy grzeje piecem gazowym.

Ma ktoś pomysł?

Jeszcze raz proszę. Powtarzam się ale to ważne. Możliwe że ktoś przeoczył bo post wskoczył na nową stronę i od razu został przysypany innymi postami.

Loop nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi :oops: Jeżeli grzejesz samym piecem to tam jest chyba pompka przy piecu?.Jeżeli odłączasz piec paląc samym kominkiem ,to kominek ma pompę CO i ewentualnie CWU.Jeżeli nie palisz w kominku to włącza się piec poprzez sterownik PZ1.Nie mam podłogówki ,a w niej osobnej pompki CO próbuje jednak to sobie wyobrazić .Jaki masz układ samego pieca CO ? Pozdrawiam Wiech

Wsypałem miarkę jak się dobrze paliło, a efektem była tylko zmiana koloru płomieni na zielone... tylko na kilka chwil... To jest sól nieorganiczna, nie pali się. Z koloru i zapachu przypomina siarczan miedzi z azotanem srebra i ... co Ci będę truł, zielonawe jest.

Z allegro czy Castoramy? Zastanawiam się czy kupować to czy nie...

Niby wszystko świeże jeszcze , ale zawsze może warto..

Bard13 Czyli mówisz, że to urządzenie z Castoramy działa dobrze? Miałem je kupić jakiś czas temu, ale zastanawiałem się czy to będzie zdawać egzamin

Przeoczyłęm posta.

Warto. MNiej się kurzy w domu niż przy wygarnianiu łopatką.

Masz dwa do wyboru.

Złożony za 200 PLN i "zrób to sam" za 100

W tym "zrób to sam" trzeba złożyć kilka plastikowych elementów i całość dokręcić 9 śrubami. Tyle jest warta ta chwila pracy.

Popó ładuje ci się spokojnie do wiaderka a potem można sobie nim zgrabnie drogę posypać.

Ustrojstwo przydaje się też do zbierania pyłu z podłogi.

Nie kurzysz miotłą i nie zaklejasz odkurzacza pyłem

Loop nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi :oops: Jeżeli grzejesz samym piecem to tam jest chyba pompka przy piecu?.Jeżeli odłączasz piec paląc samym kominkiem ,to kominek ma pompę CO i ewentualnie CWU.Jeżeli nie palisz w kominku to włącza się piec poprzez sterownik PZ1.Nie mam podłogówki ,a w niej osobnej pompki CO próbuje jednak to sobie wyobrazić .Jaki masz układ samego pieca CO ?

No to żeby było wszystko jasne to zrobiłem obrazek:

http://zion.hcm.com.pl/~piotr/zdjecia/budowa/instalacja-co.gif

Nie mam sterownika PZ1 - nie chcę wyłączać kotła - kocioł gazowy ma grzać wodę cały czas (w ustalonym czasie), bo jak grzeję wodę z kominka to mam niestety zimne kaloryferki :(

Ustawiłem załączanie CWU z Makroterma na 65 stopni (wtedy jest już ciepło i może sobie nadmiar ciepła oddać do CWU.

Ale wracając do mojego problemu. Pompki P2 i P3 mam spięte równolegle i załącza je sterownik z Makrotermu. Co zrobić żeby pompkę P3 mógł załączyć też niezależnie kocioł (razem z pompką P5)?

Pompki P1 i P2 mam podłączone na zasilaniu ciepłą wodą z kominka. Na schemacie http://makroterm.pl/img/schemat_kominek_i_1funkcyjny_piec.pdf jest pokazane że pompki są przy powrocie... Czy to błąd? W przypadku pieca 2-funcyjnego pokazują że pompki są na zasilaniu (tak jak u mnie) - nie rozumiem różnicy.

Ogólnie powiedzcie mi co o tym myślicie. Czy możnaby to jakoś ulepszyć?

Aha pompkę P3 wyłącza termostat przylgowy - ustawiony pomiędzy 35, a 40 stopni - żeby dać szanse kaloryferom. Jak grzeje podłogę to mam kaloryfery na dole zimne na górze ciepłe. :-? :roll:

chciałabym zsięgnąć waszej porady, w projekcie mam ogrzewanie gazowe- kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny + kominek z płaszcem wodnym ( tak chce mąż), dodatkowo w kuchni, korytarzu i łazienkach podłogowe. W salonie jest grzejnik w podłodze. Ale hydraulik wyliczył koszt matriałów + robocizna na 51 tys. zł. Czy u was też tyle kosztowało. poradźcie , jakie rozwiązanie zastosowaliście i jakie były koszty. Budujemy parterówkę 200 m (na 5 os.).

chciałabym zsięgnąć waszej porady, w projekcie mam ogrzewanie gazowe- kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny + kominek z płaszcem wodnym ( tak chce mąż), dodatkowo w kuchni, korytarzu i łazienkach podłogowe. W salonie jest grzejnik w podłodze. Ale hydraulik wyliczył koszt matriałów + robocizna na 51 tys. zł. Czy u was też tyle kosztowało. poradźcie , jakie rozwiązanie zastosowaliście i jakie były koszty. Budujemy parterówkę 200 m (na 5 os.).

TO może być niestety taka cena.

200 m2 w parterze, to sporo rur doprowadzających wodę do grzejników. Jakich? Miedź? Co wybraliście.

Kominek z instalacją kosztował mnie 10 tyś, to już 20% Waszej ceny.

Jaki piec? Wg mnie to też ok. 10 kPLN z osprzętem i td.

ZA system ogrzewania daliśmy 35 tyś i to oszczędzajac.

Z kondensatem, podłogówką itp może wyjść sporo drożej

Podaj szczegóły, zwłąszcza robocizny to łątwiej będzie powiedzieć

Dzień dobry klubowicze. Przeczytałam z wielkim poświęceniem całe 4 strony, wobec czego proszę o przyjęcie do klubu :D Kominka jeszcze nie mam, ale przymierzamy się do niego. Po tylu postach mam , zapewne uznacie, że prostackie, pytania jak na laika. Proszę o wyrozumiałość.

1.Dlaczego ważna jest kratka pod kominkiem (do czego ma służyć?)

2. Dlaczego naczynie wzbiorcze nie może być na nieocieplonym poddaszu ( a gdyby ocieplić tylko samo naczynie?)

3. Najważniejsze: jakie rury? Koniecznie miedziane czy mogą być PCV. Może trzeba miedziane na jakiś odcinkach?

Agnieszko podałaś bardzo mało danych.Niech hydraulik poda Ci kosztorys z rozgraniczeniem robocizny ,materiałów z rozbiciem na poszczególne elementy.Koszt samego pieca wynos od 3- 20 tyś zł.Kominek też różnie.Jaka instalacja ,z czego,ile m/2 podłogówki,jakie grzejniki ,zawory itp.Instalacja miedziana nie kosztuje aż tak drogo.Pozdrawiam Wiech.

Marzanna Guzikowska jesteś przyjeta do klubu w imieniu prezesa wpisuje Cię na listę :wink: W Twoim poście zastanowił mnie piec dwufunkcyjny.Piszesz o 5 osobowej rodzinie ,a ile masz łazienek ,kuchni WC .Może się okazać że piec 2 funkc. Ci nie starczy w szczytowym poborze wody ,i będziesz musiała kupić 1 funkc oraz zasobnik ok 150 l. Do palenia w kominku potrzebny jest tlen.Jeżeli nie ma osobnej kratki nawiewnej ,pobiera z pomieszczenia w którym się znajduje sie kominek .Szczególnie ważne jest to w mniejszych pomieszczeniach kominkowych.Jeżeli salon ma ok. 50 m/2 nie jest koniecznością mieć kratki nawiewnej (choć lepiej żeby była).Naczynie wzbiorcze do kominka powinno być powyżej kominka a więc ok 2.5 m nad podłogą niekoniecznie na poddaszu a obok w kotłowni, nad kominkiem lub innymm miejscu.Nie może zamarznąć w nim woda.Rury minimum 28 mm,przelew do kanalizy albo na zewnątrz.Muszą mieć wytrzymałość na temp. wrzenia.Pozdrawiam Wiech