jewrioszka 28.02.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 POMOCY!!!! Czy ktoś ze znających temat mógłby spojrzeć na schemat mojej kotłowni i rozrysowac jak powinna być skonstruowana żeby w niej wspóldziałałł kominek z PW i kocioł gazowy?, oraz jakie sterowniki pomp zastosować? Miał mi pomóc 1950, ale ma chyba nadal problem z pocztą, a ja we wtrek mam miec "fachowców", tylko że oni proponują mi jakies zaworki przestawiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość komtech 28.02.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 POMOCY!!!! Czy ktoś ze znających temat mógłby spojrzeć na schemat mojej kotłowni i rozrysowac jak powinna być skonstruowana żeby w niej wspóldziałałł kominek z PW i kocioł gazowy?, oraz jakie sterowniki pomp zastosować? Miał mi pomóc 1950, ale ma chyba nadal problem z pocztą, a ja we wtrek mam miec "fachowców", tylko że oni proponują mi jakies zaworki przestawiac. prześlij schemat swojej kotłowni to postaram sie pomóc w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 28.02.2008 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Wysłałem na mail ze strony WWW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 29.02.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Witam Mam pytanie do forumowiczów szukam wkładu z płaszczem. Powierzchnia użytkowa 140 m2 (kubatura ok 450m3). Parter plus użytkowe poddasze. No i tu zaczynają się schody. Żona ma jeden priorytet musi być szyba prostokątna coś w formacie TV 16/9. Wyszukała kominek Spartherm Varia Bh ale niestety chyba nie jest z płaszczem.Ja znalazłem EDILKAMIN AQUATONDO 22. Czy są jeszcze jakieś inne opcje? Pozdrawiam zone! Mam takie same upodobania Niestety wybor kominkow z plaszczem w tym stylu jest baaaardzo marny. Pozostaje Eldikamin Acquatondo22 lub Eldikamin IDRO 50. Przeszukalam chyba cala siec i nic lepszego nie znalazlam. Szukalam tez kogos kto wyprodukowalby taki wklad jak TV16/9 i nikt sie nie podjal jak do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bary30 29.02.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Witam Ja na chwile obecną obstaje przy kominku Lechma. Wymiary szyby 600x400 mm. Kominek Edilkamin Acquatondo22 ma wymiary szyby 590x470 mm. a tak mi się podobał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 29.02.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Wszystko zalezy do jakiego wnetrza, Lecham jest w nieco innym stylu niz Acquatondo. A dlaczego ostatecznie Lechma? Z tymi drugimi cos nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 29.02.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Heja grupa. Po dłuższym kombinowaniu wymyśliliśmy sobie że kominek będzie wbudowany w scianę a dokładniej w komin. Może ktoś kto juz założył zerknie na moje rozwiązanie "wbudowy" W kominie musieliśmy przebudować kanały wentylacyjne, jest przewidziana wyczystka dla kominka i podłączenie kotła gazowego (kanały zamienione miejscami). No i właśnie, czy musze robić wyczystkę dla gazowego?? I drugie - podejścia powietrza od dołu - widać otwory w podłodze (wszystko będzie jeszcze wyżej bo wylewka przyjdzie), czy zmieszczę tam rurę od najbliższego otworu ?? Najlepsze to jest to że bedę miał dójcie od strony kotlowni do obudowy kominka, chyba nawet pozostawię od tamtej strony niezabudowane http://img341.imageshack.us/img341/8356/kominikominekmq6.th.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 29.02.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Jeszcze widok od kotlowni:http://img411.imageshack.us/img411/3289/kominikominek2db6.th.pngI od salonu:http://img206.imageshack.us/img206/8214/kominikominek3sn6.th.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 29.02.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 mnie też interesuje tylko taka szyba "16*9" i też celuje w aquatondo 22. Spartherm też ma bardzo ładne ale niestety przegina z cenami, z tego co się orientowałem to chcą prawie 2 razy więcej za wkład. Spartherm ma system z tzw "czopuchem" co podobno średnio się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bary30 29.02.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Wszystko zalezy do jakiego wnetrza, Lecham jest w nieco innym stylu niz Acquatondo. A dlaczego ostatecznie Lechma? Z tymi drugimi cos nie tak? Wymiar szyby jest priorytetem a lechma ma największy prostokąt. No i instalator daje na niego większy upust. Trochę też mam obawy co do tych gilotynowych drzwiczek w Acquatondo, jak się będą sprawdzały w użytkowaniu.Lechman z czarnymi gałkami wygląda ok. A i jeszcze jedno lechma ma o 30 litrów mniej objętości płaszcza powinien się szybciej rozgrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 29.02.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Wszystko zalezy do jakiego wnetrza, Lecham jest w nieco innym stylu niz Acquatondo. A dlaczego ostatecznie Lechma? Z tymi drugimi cos nie tak? Wymiar szyby jest priorytetem a lechma ma największy prostokąt. No i instalator daje na niego większy upust. Trochę też mam obawy co do tych gilotynowych drzwiczek w Acquatondo, jak się będą sprawdzały w użytkowaniu.Lechman z czarnymi gałkami wygląda ok. no jak czarne galki to faktycznie ok A upust jeszcze bardziej ok Prowadze na ostatnia chwile negocjacje z jeszcze jednym prodcentem. jak w koncu zgodzi sie zrobic mi wklad na wymiar to wpisze namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bary30 29.02.2008 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Wszystko zalezy do jakiego wnetrza, Lecham jest w nieco innym stylu niz Acquatondo. A dlaczego ostatecznie Lechma? Z tymi drugimi cos nie tak? Wymiar szyby jest priorytetem a lechma ma największy prostokąt. No i instalator daje na niego większy upust. Trochę też mam obawy co do tych gilotynowych drzwiczek w Acquatondo, jak się będą sprawdzały w użytkowaniu.Lechman z czarnymi gałkami wygląda ok. no jak czarne galki to faktycznie ok A upust jeszcze bardziej ok Prowadze na ostatnia chwile negocjacje z jeszcze jednym prodcentem. jak w koncu zgodzi sie zrobic mi wklad na wymiar to wpisze namiary. Jak cena będzie przystępna to ja też sie pisze na to zamówienie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 29.02.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Dostalam odp z firmy Unirol. robia kominki z plaszczem na zamowienie ale tylko z szyba otwierana na bok a nie unoszona do gory. a niech tam, co za roznica! wiem ze oprocz nas jest jeszcze jedna forumowiczka zainteresowana czyms takim. moze sie spichniemy i dostaniemy rabacik Spojrzcie na model Diankamin Parigi albo Fashion - bardzo prosty wklad, oczywiscie pomijam obudowe... http://www.unirol.pl/kominki_plaszczem.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bary30 29.02.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Dam znac, pewnie okolo poniedzialku-wtorku. wiem ze oprocz nas jest jeszcze jedna forumowiczka zainteresowana czyms takim. Jeśli nie jest to tajemnicą handlową to o którego producenta chodzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 29.02.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Dam znac, pewnie okolo poniedzialku-wtorku. wiem ze oprocz nas jest jeszcze jedna forumowiczka zainteresowana czyms takim. Jeśli nie jest to tajemnicą handlową to o którego producenta chodzi?? w miedzyczasie zmienilam post, spojrz wyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość komtech 01.03.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Koledzy i koleżanki jesli już będziecie zamawiać/kupować wkłady to proszę zwrócić uwagę aby miały one wlot opwietrza do komory spalania bezpośrednio z zewnątrz, szczegół ale ważny a najlepiej jeśli wkład jest wyposażony także w zintegrowany szyber oraz chłodnicę płaszcza wodnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 03.03.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Firma Merkury zaproponowala mi kominek, ktory dopiero za kilka tyg ma wejsc do sprzedazy - wymiary szyby 510x114. Cena 8.780 brutto, jesli razem zamowimy 3 sztuki mamy 10% znizki. Kto jest chetny? Szczegoly techniczne moge przeslac mailem, czakam na wiadomosci na priva. Na realizacje zamowienia trzeba czekac 10 dni. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 03.03.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Eh........ ręce opadają............ ludzie pomóżta (ogromny uśmiech w stronę przedmówcy, foczki i wogóle wszystkich ) sytuacja wygląda następująco. Do dziś dnia żyłam w przeświadczeniu oczywiście po lekturze postów obecnego tu grona i nie tylko, że mój kominek będzie miał płaszcz wodny połączony zarówno z CO jak i C.W.U - zbierałam info, rozglądałam się tu i tam i pomysł wydawał mi się rozsądny. A dziś przyjechał szaman od ogrzewania mojego developera....... i wyśmiał mój pomysł ! mówiąc, że jak mam ochotę wydać kupę kasy i zrobić sobie pomieszczenie CO w salonie to moja sprawa.... Jego zalecenia są zgoła odmienne : - kazał sobie kupić wkład żeliwny, bo tańszy o mocy 11 kW (dom 185m2 na 3 kondygnacjach !), choć ocieplony 15 cm styropianu, - wentylacja grawitacyjna, - żadnego DGP bo po co podnosić koszta instalacji, ponoć moja klatka schodowa będzie idealnym kominem, - mają być wszędzie kaloryfery (prócz kuchni i łazienek - tu podłogówka) zasilane piecem gazowym, bo ponoć wcale nie ma takiej różnicy w rachunkach w stos. do kominka z płaszczem, a wygodniej i wogóle....... Pomóżcie - powiedzcie co o tym sądzicie.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość komtech 03.03.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Eh........ ręce opadają............ ludzie pomóżta (ogromny uśmiech w stronę przedmówcy, foczki i wogóle wszystkich ) sytuacja wygląda następująco. Do dziś dnia żyłam w przeświadczeniu oczywiście po lekturze postów obecnego tu grona i nie tylko, że mój kominek będzie miał płaszcz wodny połączony zarówno z CO jak i C.W.U - zbierałam info, rozglądałam się tu i tam i pomysł wydawał mi się rozsądny. A dziś przyjechał szaman od ogrzewania mojego developera....... i wyśmiał mój pomysł ! mówiąc, że jak mam ochotę wydać kupę kasy i zrobić sobie pomieszczenie CO w salonie to moja sprawa.... Jego zalecenia są zgoła odmienne : - kazał sobie kupić wkład żeliwny, bo tańszy o mocy 11 kW (dom 185m2 na 3 kondygnacjach !), choć ocieplony 15 cm styropianu, - wentylacja grawitacyjna, - żadnego DGP bo po co podnosić koszta instalacji, ponoć moja klatka schodowa będzie idealnym kominem, - mają być wszędzie kaloryfery (prócz kuchni i łazienek - tu podłogówka) zasilane piecem gazowym, bo ponoć wcale nie ma takiej różnicy w rachunkach w stos. do kominka z płaszczem, a wygodniej i wogóle....... Pomóżcie - powiedzcie co o tym sądzicie.......... Oto strona gdzie można znaleźć rzuty budynku http://www.arbuddevelopment.pl/plany.html Powiem tylko tyle: ktoś się nie zna i miesza w glowie innym!!! Ja nie rozumiem takiego podejścia do tematu, co za różnica jakim kominkiem się pali w celu ogrzania domu (czy powietrzny czy wodny to i tak trzeba palic - tyle ze w wodnym idzie mniej opału). Wkład o mocy 11kW? to dużo za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 03.03.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 Nitubaga, tez mam miec kominek do co i cwu, bez kosmosow w salonie, cala machineria w kotlowni. Nie bedzie nawet szafki przy kominku, tylko nad kominkiem, na kondygnacji wyzej, naczynie wzbiorcze i caly interes. Wszytkie pompy w kotlowni. Wbrew pozorom nie sa to duze koszty, a pomysl chyba dobry - okaze sie w praniu Caly projekt robiony przez jakiegos instalatora z biura projektowego ktore robilo nam projekt wiec powinno dzialac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts