12marek 21.04.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Jestem pod wrażeniem tego uzasadnienia! Rzadko zdarza się na tym forum otrzymać tak rozsądną i wyczerpującą odpowiedź. tajfun - DZIĘKUJĘ Dąb niesezonowany faktycznie strasznie zakopca szybę. Tylko skąd wziąść graba Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 21.04.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witam. Zamierzam dolączyć do Waszago grona. Mam pytanie do instalatorów lub znawców tematu. Czy do kominka 14kw wystarczy doplyw powietrza o przekroju 110mm? Biorę pod uwagę Turbokominek II (nowy produkt makrotermu) Co sądzicie o kominkach ich produkcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość komtech 21.04.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witam. Zamierzam dolączyć do Waszago grona. Mam pytanie do instalatorów lub znawców tematu. Czy do kominka 14kw wystarczy doplyw powietrza o przekroju 110mm? Biorę pod uwagę Turbokominek II (nowy produkt makrotermu) Co sądzicie o kominkach ich produkcji? "Rura 110-tka" spokojnie wystarczy do tego kominka. Co do kominków Makrotermu to nie widzę żadnych przeciwwskazań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 21.04.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 Witam. Zamierzam dolączyć do Waszago grona. Mam pytanie do instalatorów lub znawców tematu. Czy do kominka 14kw wystarczy doplyw powietrza o przekroju 110mm? Biorę pod uwagę Turbokominek II (nowy produkt makrotermu) Co sądzicie o kominkach ich produkcji?do kominków byrskiego wystarcza to i do makrotermu wystarczy choć przy makrotermie będziedz miał kłopoty z szczelnym podłączeniem tego przewodu pod wentylator było o tym na forum no i nie każdemu pasuje stylistyka tych kominków (stylistyka frontu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 22.04.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Faktem jest że nie widzialem żadnego z tych kominków. A o gustach sie nie rozmawia bo jeden lubi to a inny zupelnie co innego. A co myslicie o tej ramie nowego Turbokominka II - http://www.makroterm.pl/kominki/turbokominek,ii;15332/rama,turbokominka,ii;15714#ak15714 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 28.04.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 pytanie do tych co maja to juz za soba, o ile zwieksza sie koszt instalacji jesli zamiast zwyklego kominka dajemy kominek z PW? dochodza dodatkowe pompy, naczynie wzbiorcze, wymienniki, sterowanie, zasilanie awaryjne, bufor + oczywiscie robocizna a jak wyglada sprawa z cieplem oddawanym przez kominek do pomieszczenia, czy 'czuc' cieplo kominka? czy szyba mocno sie brudzi? podpytywalem sie uzytkownika aquatondo to z tego co mi powiedzial to ciepla od kominka w pomieszczeniu niewiele, szyba sie nie brudzi ale w tych kominkach palenisko jest mocno odsuniete; pompe pracujaca przy kominku lekko slychac; koszt samej pompy i wymiennika + cos tam jeszcze (wszystko montowane przy kominku) kominkarz wycenil na 3 tys. jesli kominek 8,5 tys do tego osprzet przy kominku 3,5 tys + jakies kolejne elementy w kotlowni pewnie kolejne 2-3 tys + bufor ... no np. 6-8 tys + robocizna to wychodza jakies koszmarne pieniadze ... zakladajac ze zwykly kominek kosztuje ok. 6 tys czy moze ktos to zweryfikowac i przeliczyc? kiedy ta inwestycja ma szanse sie zwrocic przy paleniu przez 3-5 godzin dziennie; no moze w weekendy dluzej, powiedzmy 10, ale i pewnie nie w kazdy; a palicie w kominku w maju albo na poczatku wrzesnia? kiedy wieczory chlodne ale ogrzewania nie trzeba jeszcze wlaczac w domu? pozdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 29.04.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 pytanie do tych co maja to juz za soba, o ile zwieksza sie koszt instalacji jesli zamiast zwyklego kominka dajemy kominek z PW? dochodza dodatkowe pompy, naczynie wzbiorcze, wymienniki, sterowanie, zasilanie awaryjne, bufor + oczywiscie robocizna a jak wyglada sprawa z cieplem oddawanym przez kominek do pomieszczenia, czy 'czuc' cieplo kominka? czy szyba mocno sie brudzi? podpytywalem sie uzytkownika aquatondo to z tego co mi powiedzial to ciepla od kominka w pomieszczeniu niewiele, szyba sie nie brudzi ale w tych kominkach palenisko jest mocno odsuniete; pompe pracujaca przy kominku lekko slychac; koszt samej pompy i wymiennika + cos tam jeszcze (wszystko montowane przy kominku) kominkarz wycenil na 3 tys. jesli kominek 8,5 tys do tego osprzet przy kominku 3,5 tys + jakies kolejne elementy w kotlowni pewnie kolejne 2-3 tys + bufor ... no np. 6-8 tys + robocizna to wychodza jakies koszmarne pieniadze ... zakladajac ze zwykly kominek kosztuje ok. 6 tys czy moze ktos to zweryfikowac i przeliczyc? kiedy ta inwestycja ma szanse sie zwrocic przy paleniu przez 3-5 godzin dziennie; no moze w weekendy dluzej, powiedzmy 10, ale i pewnie nie w kazdy; a palicie w kominku w maju albo na poczatku wrzesnia? kiedy wieczory chlodne ale ogrzewania nie trzeba jeszcze wlaczac w domu? pozdr Piotr Witam co do systemu wymiennikowo-pompowego to nie daj sobie zainstalować go w salonie przy kominku z reguły instaluje się takie żeczy w kotłowni lub pomieszczenu technicznym co do kosztów systemu wymiennikowo-pompowego to powinien on wynieść 2000-2500 zł w zależności od mocy wymiennika i producenta pomp.Generalnie stosuje się albo system wymiennikowo-pompowy albo bufor typu siss np 1000 l c.o /150 l c.u.w z 2 wężownicami z czego jedną z nich wykożystujemy na kominek właśnie zamiast systemu wyniennikowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość komtech 29.04.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 pytanie do tych co maja to juz za soba, o ile zwieksza sie koszt instalacji jesli zamiast zwyklego kominka dajemy kominek z PW? dochodza dodatkowe pompy, naczynie wzbiorcze, wymienniki, sterowanie, zasilanie awaryjne, bufor + oczywiscie robocizna a jak wyglada sprawa z cieplem oddawanym przez kominek do pomieszczenia, czy 'czuc' cieplo kominka? czy szyba mocno sie brudzi? podpytywalem sie uzytkownika aquatondo to z tego co mi powiedzial to ciepla od kominka w pomieszczeniu niewiele, szyba sie nie brudzi ale w tych kominkach palenisko jest mocno odsuniete; pompe pracujaca przy kominku lekko slychac; koszt samej pompy i wymiennika + cos tam jeszcze (wszystko montowane przy kominku) kominkarz wycenil na 3 tys. jesli kominek 8,5 tys do tego osprzet przy kominku 3,5 tys + jakies kolejne elementy w kotlowni pewnie kolejne 2-3 tys + bufor ... no np. 6-8 tys + robocizna to wychodza jakies koszmarne pieniadze ... zakladajac ze zwykly kominek kosztuje ok. 6 tys czy moze ktos to zweryfikowac i przeliczyc? kiedy ta inwestycja ma szanse sie zwrocic przy paleniu przez 3-5 godzin dziennie; no moze w weekendy dluzej, powiedzmy 10, ale i pewnie nie w kazdy; a palicie w kominku w maju albo na poczatku wrzesnia? kiedy wieczory chlodne ale ogrzewania nie trzeba jeszcze wlaczac w domu? pozdr Piotr Wszystko zależy od instalacji jaką chcesz wykonać, najprostrza instalacja kominka z P W to koszt od 10 000zł wzwyż oczywiście mówię tu o markowych podzespołach nie tam jakieś made in china (mówimy także o instalacji współpracującaj z kotłem pracującym w układzie zamkniętym - przy kotłach na paliwa stałe koszt montażu kominka jest niższy). Przykładowe koszty montażu: Kominek: 4 100 zestaw wymiennikowo - pompowy: 1870 naczynie wzbiorcze: 430 zabezpieczenie termiczne: 321 sterownik: 215 rury + kształtki + izolacje + zawory + inne pierdoły o których nie będę pisał + robocizna: 3000 Oczywiście jest to wersja optymistyczna gdzie kominek graniczy z kotłownią i jest to wersja minimum (bez bufora, i grzejąca tylko C.O.) Można też wykonać taką instalację taniej schodząc z jakości materiałów lub nie zgodnie z wszelkimi arkanami wykonywania takich instalacji - tylko czy warto??? (ja napewno powiem, że nie warto i odradzam takie rozwiązanie, bo to zawsze się poźniej mści ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 29.04.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Wszystko zależy od instalacji jaką chcesz wykonać, najprostrza instalacja kominka z P W to koszt od 10 000zł wzwyż oczywiście mówię tu o markowych podzespołach nie tam jakieś made in china (mówimy także o instalacji współpracującaj z kotłem pracującym w układzie zamkniętym - przy kotłach na paliwa stałe koszt montażu kominka jest niższy). z tego co napisales rozumiem ze koszt montazu + materiały moze byc o 10 tys wyzszy niz koszt montazu zwyklego kominka; czy mozesz to potwierdzic? u mnie odleglosc miedzy kominkiem a kotlownia bedzie okolo 15 metrow wiec tutaj nie ma wariantu optymistycznego, tym bardziej ze dodatkowym zrodlem bedzie piec gazowy wiec pewnie cena pojdzie jeszcze bardziej w gore; planuje tez grzanie jednoczesnie cwu i zainstalowanie bufora wspoldzielonego z solarami, a to pewnie kolejne dodatkowe koszty; nie planuje ciecia kosztow zeby kupic kiepskiej jakosci materialy, to sie niestety pozniej msci; pozdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.04.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 komtech, z Twojego postu zrozumiałem że instalujesz kominki w układzie zamkniętym czyżbym źle czytał?, z tego co mi wiadomo to u nas nie można instalować kotłów na paliwa stałe w układach zamkniętych, i na pewno się nie mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 29.04.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 1950 - wcale nie napisał, że instalujesz kominki w układzie zamkniętym (komtech) bo napisał: zestaw wymiennikowo - pompowy: 1870 Czyli wymiennik płytowy i 2 pompy (układ otwarty do kominka i układ zamknięty do instalacji z grzejnikami ...) lub tylko jedna gdy jest również piec gazowy z pompą własną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.04.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 sorry nie doczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość komtech 29.04.2008 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 komtech, z Twojego postu zrozumiałem że instalujesz kominki w układzie zamkniętym czyżbym źle czytał?, z tego co mi wiadomo to u nas nie można instalować kotłów na paliwa stałe w układach zamkniętych, i na pewno się nie mylę Oczywiście, że nie instaluję kominków w układzie zamknietym - jeszcze życie mi miłe, nie mam zamiaru ciągać się po sądach, a już wogóle to nie chcę mieć kogoś na sumieniu jakby coś się stało przez tak wykonaną instalację. Ale już pare rzeczy widziałem jak inni "fachowcy" wykonali instalacje Nie mówię że ja jestem nieomylny ale czasem to aż strach patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość komtech 29.04.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 z tego co napisales rozumiem ze koszt montazu + materiały moze byc o 10 tys wyzszy niz koszt montazu zwyklego kominka; czy mozesz to potwierdzic? u mnie odleglosc miedzy kominkiem a kotlownia bedzie okolo 15 metrow wiec tutaj nie ma wariantu optymistycznego, tym bardziej ze dodatkowym zrodlem bedzie piec gazowy wiec pewnie cena pojdzie jeszcze bardziej w gore; planuje tez grzanie jednoczesnie cwu i zainstalowanie bufora wspoldzielonego z solarami, a to pewnie kolejne dodatkowe koszty; nie planuje ciecia kosztow zeby kupic kiepskiej jakosci materialy, to sie niestety pozniej msci; pozdr Piotr Mówię o wkonaniu całej instalacji kominka z P W (wkład, materiały + robocizna) to koszt od 10000zł wzwyż (oczywiście bez obudowy). I to jest koszt podłączenia kominka do instalacji C.O. w układzie zamkniętym (np. z piecem gazowym) kominek pracuje w układzie otwartym żeby nie było niedomówień Jeśli chcesz to prześlij mi na maila projekt domu i mogę Ci podać orientacyjną wycenę takiej instalacji (bez solarów - bo tym akurat nię nie zajmuję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 29.04.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Jeśli chcesz to prześlij mi na maila projekt domu i mogę Ci podać orientacyjną wycenę takiej instalacji (bez solarów - bo tym akurat nię nie zajmuję) poszło pozdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregsmag 29.04.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Jestem nowym na forum.Jestem na etapie projektowania instalacji.Chciałbym mieć kominek z PW (Makroterma), tak aby grzał mi CO oraz CWU, i do tego jeszcze piec gazowy Turbo Vaillant z zasobnikiem CWU. Chciałbym aby urządzenia działały w pełnej automatyce czyli jak na kominku temp.wody osiągnie zadaną to załącza pompę co i osobno cwu. Instalator twierdzi,że trzeba do takiego rozwiązania zasobnik z dwoma węzownicami(jedna do pieca gazowego druga dla kominka?) Czy przy kominku można zrezygnować z wymienika przy takim rozwiązaniu.Z góry dziękuje, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość komtech 29.04.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Jestem nowym na forum. Jestem na etapie projektowania instalacji.Chciałbym mieć kominek z PW (Makroterma), tak aby grzał mi CO oraz CWU, i do tego jeszcze piec gazowy Turbo Vaillant z zasobnikiem CWU. Chciałbym aby urządzenia działały w pełnej automatyce czyli jak na kominku temp.wody osiągnie zadaną to załącza pompę co i osobno cwu. Instalator twierdzi,że trzeba do takiego rozwiązania zasobnik z dwoma węzownicami(jedna do pieca gazowego druga dla kominka?) Czy przy kominku można zrezygnować z wymienika przy takim rozwiązaniu. Z góry dziękuje, pozdrawiam Nie można zrezygnować z wymiennika, ponieważ jakoś musi być rozdzielony układ zamknięty (grzejniki + piec gazowy) i układ otwarty (kominek). Chyba że montujesz bufor to wtedy wymienik jest zbędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 30.04.2008 02:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 gregsmag - stosując zasobnik z 2ma wężownicami nie ma potrzeby stosować wymiennika płytowego bo go zastępujesz owym zasobnikiem. Jest to bardzo dobre rozwiązanie w przypadku kiedy piec gazowy stosujesz sporadycznie a opalasz dom drewnem. W takim rozwiązaniu sprawdzają się zasobniki w granicach 500l (a nawet i większe - wymienione wcześniej bufory) ze względu na możliwość palenia kominkiem na najwyższych jego parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregsmag 30.04.2008 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Dziękuje za podpowiedź, ale idąć dalej to nie lepiej zastosować wymiennik i zasobnik jednowęzownicowy(150l) + 2 pomki przy kominku(jedna do CO, a druga do CWU)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 30.04.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 gregsmag - To nie jest takie proste dokonać jednoznacznego wyboru - co lepsze, skuteczniejsze, odpowiedniejsze.Na wybór decyzji jaka ma być zastosowana instalacja, jakie i ile zasobników ... ma wpływ wiele czynników.Załóżmy, że zawsze będzie kominek z płaszczem jako główne źródło ciepła dla domu (jak i dla CWU):1. Jeżeli ktoś nie będzie miał podłogówki i chce wykonać instalację tanio to proponowałbym bym mały zasobnik (do 150l) z wymiennikiem płytowym. Jeszcze taniej byłoby bez niego (wszystko w sytemie otwartym) ale wielu producentów grzejników obniżają gwarancję do 1 roku na nie ze względu na dyfuzję tlenu.2. Mając podłogówkę proponowałbym większy zasobnik (minimum 350l) z jedną wężownicą + wymiennik płytowy lub 2 wężownicami bez wymiennika płytowego. Osobiście wiem , że wymiennik jest lepszym rozwiązaniem kiedy woda w zasobniku jest wyziębiona to wtedy szybciej można przekazać temp. do pomieszczeń.3... Rozwiązań jest wele ale zawsze trzeba podchodzić do sprawy indywidualnie a nie co jest lepsze. Dla jednego takie rozwiązanie jest lepsze a dla drugiego inne.Wśród moich znajomych już trzech zrezygnowało z palenia w kominku (z wygody na rzecz droższych źródeł ciepła) i w takich przypadkach wielkie bufory byłyby nieekonomiczne i zbyt kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts