ricman78 11.05.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 też myślałem o szamocie ale po uważnej lekturze forum stwierdziłem że jednak nie ma sensu. Czyli myślicie że lechma jest ok? A jak Byrski? ta lechma która jest w linku u góry jest niestety tylko w wersji 22 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 11.05.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Jeśli szukasz czegoś do domu z wentylacją mechaniczną to zerknij na strone firmy Lazar, oni produkują fajne kominki (już ich trochę zamontowałem i są na prawdę dobre) może sam front nie jest najpiękniejszy ale poza tym szczegółem kominki są godne polecenia Sam jestem jego użytkownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 11.05.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 hmm ciekawa sprawa z tym kominkiem choć nie wygląda za uroczo A skąd doprowadza się to powietrze wtórne i po co te dziury pod szyba jeśli nie ciągnie powietrza z salonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 11.05.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 LECHMA ma ładne kominki ale niestety materiały troche gorsze niz byrski i Hibana, co do wkładów z PW to niewiem dlaczego piszes ze lepiej bez szamotu? Specjalisci i znawcy tematu twierdza ze lepiej zeby był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricman78 11.05.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Celem kominka jest nagrzanie bufora - czytałem że to właśnie woda pełni rolę szamotu - czyli magazynuje ciepło. Co do materiałów "lepszych i gorszych" - tak naprawdę ciężko powiedzieć... Wszystkie mają min 5 min blachę... Różnica może być w elektronice - ale tę też można dokupić. Tak naprawdę wydaję mi się (choć jeszcze nie jestem użytkownikiem kominka z pw) że z tą jakością materiałów jest różnie. Każdy producent typu Lechma, Byrski, czy inne muszą spełniać jakieś normy i na pewno je spełniają .... Każdy z użytkowników tych kominków chwali je sobie... to jeszcze bardziej utrudnia wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 11.05.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 a kto Tobie powiedział ze wszyscy maja blache 5mm ???? wypytaj, popytaj sprawdz dane techniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 11.05.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 hmm ciekawa sprawa z tym kominkiem choć nie wygląda za uroczo A skąd doprowadza się to powietrze wtórne i po co te dziury pod szyba jeśli nie ciągnie powietrza z salonu? Po zabudowie i tak widać tylko front czyli w zasadzie tylko szybę i drobną obwódkę dookoła szyby. Jak to mawiają wygląd to kwestia gustu i nie będziemy o tym dyskutować Powietrze do spalania doprowadza się z zewnątrz budynku poprzez czerpnię powietrza. Co do "dziur pod szybą" to chyba myślisz o popielniku, tak przez niego przechodzi powietrze do spalania, lecz jest pobierane z zewnątrz i podłaczone jest do krućca kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 11.05.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 a skąd to wtórne powietrze - na przekroju jest jakby z góry dprowadzane i widać jakby dodatkowy króciec nad szybą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 11.05.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 powietrze wtórne jest doprowadzone kanałami które są wykonane wewnątrz kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly-maly 14.05.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Witam Szanowne grono , jest to mój pierwszy post na forum jednak bardzo ważny dla mnie. Potrzebuję pomocy w doborze odpowiedniego wkładu kominkowego z płaszczem wodnym . A więc tak mam domek nowy 318 m2 - powieszchni użytkowej , 398 m2 - powierzchni całkowitej , 989 m2 kubatura , 150 m2 - ogrzewania podłogowego . Wkłady które mnie zainteresowały to : EDILKAMIN Acquatondo 29 Piano , lub http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=88&products_id=2861&osCsid=1qjk92dcos69gbrneccelpvbc4 (mila z płaszczem wodnym 24 kw , jest również z wężownicą - który jest lepszy ) Do wkładu piano producent poleca Zestaw KIT 3 , a kominek ma ogrzewać dom jak również wodę i współpracować z piecem CO czy zamiast sestawu Kit 3 który jest stosunkowo drogi może być zastosowany taki http://www.sklepco.pl/materialy-instalacyjne-zestaw-wymiennikowo---pompowy-grundfos-2540-+2560-o_l_91_119.html . Czy powinienem zastosować Bufor ( jakiej pojemnosci )czy np. wystarczy sam zasobnik 200 L ( co jest lepsze ) Bardzo proszę o pomoc , może ktoś z szanownego grona udzieli mi konkretnych fachowych odpowiedzi i pomoże w dobrym wyborze , lub podejmie się całej instalacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 14.05.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 poszukaj mariobros 35 on robi instalacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 14.05.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Witam Szanowne grono , jest to mój pierwszy post na forum jednak bardzo ważny dla mnie. Potrzebuję pomocy w doborze odpowiedniego wkładu kominkowego z płaszczem wodnym . A więc tak mam domek nowy 318 m2 - powieszchni użytkowej , 398 m2 - powierzchni całkowitej , 989 m2 kubatura , 150 m2 - ogrzewania podłogowego . Wkłady które mnie zainteresowały to : EDILKAMIN Acquatondo 29 Piano , lub http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=88&products_id=2861&osCsid=1qjk92dcos69gbrneccelpvbc4 (mila z płaszczem wodnym 24 kw , jest również z wężownicą - który jest lepszy ) Do wkładu piano producent poleca Zestaw KIT 3 , a kominek ma ogrzewać dom jak również wodę i współpracować z piecem CO czy zamiast sestawu Kit 3 który jest stosunkowo drogi może być zastosowany taki http://www.sklepco.pl/materialy-instalacyjne-zestaw-wymiennikowo---pompowy-grundfos-2540-+2560-o_l_91_119.html . Czy powinienem zastosować Bufor ( jakiej pojemnosci )czy np. wystarczy sam zasobnik 200 L ( co jest lepsze ) Bardzo proszę o pomoc , może ktoś z szanownego grona udzieli mi konkretnych fachowych odpowiedzi i pomoże w dobrym wyborze , lub podejmie się całej instalacji . Jesli chodzi o wybór wkładu to napewno mogę polecić Edilkamin, co do Kratek są bardzo różne opinie na ich temat (sam się nie wypowiadam na ich temat ponieważ, nie montuję tych wkładów i nie mam wyrobionego na ich temat zdania). Jeśli chodzi o samo podłaczenie to wiem, że większość instalatorów (ja z resztą też) nie korzysta z gotowych KITów które ma w ofercie Edil. Można to rozwiązać tak samo skutecznie na innych podzespołach a o wiele taniej. Jeśli chodzi o zasadność zastosowania zbiornika buforowego to jak najbardziej jest wskazana aczkolwiek nie jest to niezbędne - to już zależy od upodobań klienta i od zasobności jego portfela Tutaj najlepiej porozmawiać na ten temat i wtedy można spokojnie wybrać najlepsze rozwiązanie dla konkretnego klienta. Każda instalacja powinna być dobierana indywidualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly-maly 15.05.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Witam Szanowne grono , jest to mój pierwszy post na forum jednak bardzo ważny dla mnie. Potrzebuję pomocy w doborze odpowiedniego wkładu kominkowego z płaszczem wodnym . A więc tak mam domek nowy 318 m2 - powieszchni użytkowej , 398 m2 - powierzchni całkowitej , 989 m2 kubatura , 150 m2 - ogrzewania podłogowego . Wkłady które mnie zainteresowały to : EDILKAMIN Acquatondo 29 Piano , lub http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=88&products_id=2861&osCsid=1qjk92dcos69gbrneccelpvbc4 (mila z płaszczem wodnym 24 kw , jest również z wężownicą - który jest lepszy ) Do wkładu piano producent poleca Zestaw KIT 3 , a kominek ma ogrzewać dom jak również wodę i współpracować z piecem CO czy zamiast sestawu Kit 3 który jest stosunkowo drogi może być zastosowany taki http://www.sklepco.pl/materialy-instalacyjne-zestaw-wymiennikowo---pompowy-grundfos-2540-+2560-o_l_91_119.html . Czy powinienem zastosować Bufor ( jakiej pojemnosci )czy np. wystarczy sam zasobnik 200 L ( co jest lepsze ) Bardzo proszę o pomoc , może ktoś z szanownego grona udzieli mi konkretnych fachowych odpowiedzi i pomoże w dobrym wyborze , lub podejmie się całej instalacji . Jesli chodzi o wybór wkładu to napewno mogę polecić Edilkamin, co do Kratek są bardzo różne opinie na ich temat (sam się nie wypowiadam na ich temat ponieważ, nie montuję tych wkładów i nie mam wyrobionego na ich temat zdania). Jeśli chodzi o samo podłaczenie to wiem, że większość instalatorów (ja z resztą też) nie korzysta z gotowych KITów które ma w ofercie Edil. Można to rozwiązać tak samo skutecznie na innych podzespołach a o wiele taniej. Jeśli chodzi o zasadność zastosowania zbiornika buforowego to jak najbardziej jest wskazana aczkolwiek nie jest to niezbędne - to już zależy od upodobań klienta i od zasobności jego portfela Tutaj najlepiej porozmawiać na ten temat i wtedy można spokojnie wybrać najlepsze rozwiązanie dla konkretnego klienta. Każda instalacja powinna być dobierana indywidualnie Witam ok niech będzie Edil ale czy ten model wystarczy do ogrzania mojego domu , a może jest za duży ??? i co z tym buforem jeśli montujemy bufor to nie montujemy już zasobnika na ciepłą wodę ???? . Jakie kożyści są z zamontowania takiego bufora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 15.05.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Bufor jest to zbiornik w którym magazynujesz ciepło i w odpowiednim momencie możesz z niego korzystać np. przychodzisz z pracy, rozpalasz kominek grzejesz nim na max przez kilka godzin "ładując" bufor, następnie przez całą dobę masz ciepło w całym domu ponieważ "wybierasz" ciepło z bufora (oczywiście czas ogrzewania z bufora jest zależny od jego wielkości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 15.05.2009 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 Witam Szanowne grono , jest to mój pierwszy post na forum jednak bardzo ważny dla mnie. Potrzebuję pomocy w doborze odpowiedniego wkładu kominkowego z płaszczem wodnym . A więc tak mam domek nowy 318 m2 - powieszchni użytkowej , 398 m2 - powierzchni całkowitej , 989 m2 kubatura , 150 m2 - ogrzewania podłogowego . Wkłady które mnie zainteresowały to : EDILKAMIN Acquatondo 29 Piano , lub http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=88&products_id=2861&osCsid=1qjk92dcos69gbrneccelpvbc4 (mila z płaszczem wodnym 24 kw , jest również z wężownicą - który jest lepszy ) Do wkładu piano producent poleca Zestaw KIT 3 , a kominek ma ogrzewać dom jak również wodę i współpracować z piecem CO czy zamiast sestawu Kit 3 który jest stosunkowo drogi może być zastosowany taki http://www.sklepco.pl/materialy-instalacyjne-zestaw-wymiennikowo---pompowy-grundfos-2540-+2560-o_l_91_119.html . Czy powinienem zastosować Bufor ( jakiej pojemnosci )czy np. wystarczy sam zasobnik 200 L ( co jest lepsze ) Bardzo proszę o pomoc , może ktoś z szanownego grona udzieli mi konkretnych fachowych odpowiedzi i pomoże w dobrym wyborze , lub podejmie się całej instalacji . Jesli chodzi o wybór wkładu to napewno mogę polecić Edilkamin, co do Kratek są bardzo różne opinie na ich temat (sam się nie wypowiadam na ich temat ponieważ, nie montuję tych wkładów i nie mam wyrobionego na ich temat zdania). Jeśli chodzi o samo podłaczenie to wiem, że większość instalatorów (ja z resztą też) nie korzysta z gotowych KITów które ma w ofercie Edil. Można to rozwiązać tak samo skutecznie na innych podzespołach a o wiele taniej. Jeśli chodzi o zasadność zastosowania zbiornika buforowego to jak najbardziej jest wskazana aczkolwiek nie jest to niezbędne - to już zależy od upodobań klienta i od zasobności jego portfela Tutaj najlepiej porozmawiać na ten temat i wtedy można spokojnie wybrać najlepsze rozwiązanie dla konkretnego klienta. Każda instalacja powinna być dobierana indywidualnie Witam ok niech będzie Edil ale czy ten model wystarczy do ogrzania mojego domu , a może jest za duży ??? i co z tym buforem jeśli montujemy bufor to nie montujemy już zasobnika na ciepłą wodę ???? . Jakie kożyści są z zamontowania takiego bufora ? Widzisz zbiornik buforowy służy do magazynowania ciepła pochodzącego z spalania drewna w kominku wodnym pozwala on na pracę kominka wodnego na możliwie wysokich sprawnościach co przekłada się w praktyce na lepszym wykożystaniu energii z spalania drewna i oczywiście jego zastosowanie nie rozwiązuje nam problemu podgrzania wody c.u.w do kturej najlepiej wykożystać osobny zasobnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly-maly 17.05.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Witam Szanowne grono , jest to mój pierwszy post na forum jednak bardzo ważny dla mnie. Potrzebuję pomocy w doborze odpowiedniego wkładu kominkowego z płaszczem wodnym . A więc tak mam domek nowy 318 m2 - powieszchni użytkowej , 398 m2 - powierzchni całkowitej , 989 m2 kubatura , 150 m2 - ogrzewania podłogowego . Wkłady które mnie zainteresowały to : EDILKAMIN Acquatondo 29 Piano , lub http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=88&products_id=2861&osCsid=1qjk92dcos69gbrneccelpvbc4 (mila z płaszczem wodnym 24 kw , jest również z wężownicą - który jest lepszy ) Do wkładu piano producent poleca Zestaw KIT 3 , a kominek ma ogrzewać dom jak również wodę i współpracować z piecem CO czy zamiast sestawu Kit 3 który jest stosunkowo drogi może być zastosowany taki http://www.sklepco.pl/materialy-instalacyjne-zestaw-wymiennikowo---pompowy-grundfos-2540-+2560-o_l_91_119.html . Czy powinienem zastosować Bufor ( jakiej pojemnosci )czy np. wystarczy sam zasobnik 200 L ( co jest lepsze ) Bardzo proszę o pomoc , może ktoś z szanownego grona udzieli mi konkretnych fachowych odpowiedzi i pomoże w dobrym wyborze , lub podejmie się całej instalacji . Jesli chodzi o wybór wkładu to napewno mogę polecić Edilkamin, co do Kratek są bardzo różne opinie na ich temat (sam się nie wypowiadam na ich temat ponieważ, nie montuję tych wkładów i nie mam wyrobionego na ich temat zdania). Jeśli chodzi o samo podłaczenie to wiem, że większość instalatorów (ja z resztą też) nie korzysta z gotowych KITów które ma w ofercie Edil. Można to rozwiązać tak samo skutecznie na innych podzespołach a o wiele taniej. Jeśli chodzi o zasadność zastosowania zbiornika buforowego to jak najbardziej jest wskazana aczkolwiek nie jest to niezbędne - to już zależy od upodobań klienta i od zasobności jego portfela Tutaj najlepiej porozmawiać na ten temat i wtedy można spokojnie wybrać najlepsze rozwiązanie dla konkretnego klienta. Każda instalacja powinna być dobierana indywidualnie Witam ok niech będzie Edil ale czy ten model wystarczy do ogrzania mojego domu , a może jest za duży ??? i co z tym buforem jeśli montujemy bufor to nie montujemy już zasobnika na ciepłą wodę ???? . Jakie kożyści są z zamontowania takiego bufora ? Widzisz zbiornik buforowy służy do magazynowania ciepła pochodzącego z spalania drewna w kominku wodnym pozwala on na pracę kominka wodnego na możliwie wysokich sprawnościach co przekłada się w praktyce na lepszym wykożystaniu energii z spalania drewna i oczywiście jego zastosowanie nie rozwiązuje nam problemu podgrzania wody c.u.w do kturej najlepiej wykożystać osobny zasobnik Witam bardzo dziękuję za wyjaśnienie sprawy bufora , lecz pozostaje jeszcze jedno pytanie czy wkład EDILKAMIN Acquatondo 29 Piano wystarczy na ogrzanie mojego domu ? a moze jest za duży ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barracuda 17.05.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 U mnie właśnie zamontowali kominek z płaszczem. Na razie nie był uruchomiony, bo nie podłączyłem jeszcze automatyki, ale mam dylemat. Moim zdaniem instalacja jest źle zrobiona. Instalator dostał gotowy zestaw wymiennikowo pompowy, ale teraz zauważyłem, że on skręcił go ponownie po swojemu. Było tak, że jedna pompa wpompowywała wodę do wymiennika, a druga z wymiennika dalej. Teraz jest tak, jak na zdjęciu, czyli, że obie pompy wpompowywują wodę do wymiennika. Czy jest w ogóle możliwość, że taki układ jak na zdjęciu jest poprawny? A jeśli jest to źle, to jakie moga być konsekwencje? http://img188.imageshack.us/img188/7118/dsc0096.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 17.05.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Z tego co widzę to instalacja jest wykonana w ten sposób, że czynniki (woda) będą przepływać przez wymiennik w sposób współprądowy Ktoś albo się "machnął" albo kompletnie nie wie na jakiej zasadzie powinno się podłaczać wymienniki. Narazie nic mu nie mów, zobaczysz co się będzie działo jak rozpalicie kominek i jeśli nie będzie wiedział czemu wymiennik ma taką małą sprawność (czyli czemu obieg kominka jest mocno ciepły, a układ grzejników chłodny), to powiedz mu żeby się przyjrzał podłaczeniu wymiennika Właśnie tacy "fachowcy" psują opinie ludziom którzy znają się na swojej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barracuda 17.05.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Boję się tylko, że nie jest to kwestia obrócenia pompy, tylko że zgodnie z ustawieniem tych pomp jest zrobiony cały układ. Moim zdaniem gdyby się tylko pomylił, to w dolnej części wymiennika powinny być dwie rury, jedna do wymiennika z filtrem, a druga z wymiennika, a jak widać, obie rury u dołu odprowadzają wodę z wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly-maly 17.05.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Witam Szanowne grono , jest to mój pierwszy post na forum jednak bardzo ważny dla mnie. Potrzebuję pomocy w doborze odpowiedniego wkładu kominkowego z płaszczem wodnym . A więc tak mam domek nowy 318 m2 - powieszchni użytkowej , 398 m2 - powierzchni całkowitej , 989 m2 kubatura , 150 m2 - ogrzewania podłogowego . Wkłady które mnie zainteresowały to : EDILKAMIN Acquatondo 29 Piano , lub http://www.kratki.com/product_info.php?cPath=88&products_id=2861&osCsid=1qjk92dcos69gbrneccelpvbc4 (mila z płaszczem wodnym 24 kw , jest również z wężownicą - który jest lepszy ) Do wkładu piano producent poleca Zestaw KIT 3 , a kominek ma ogrzewać dom jak również wodę i współpracować z piecem CO czy zamiast sestawu Kit 3 który jest stosunkowo drogi może być zastosowany taki http://www.sklepco.pl/materialy-instalacyjne-zestaw-wymiennikowo---pompowy-grundfos-2540-+2560-o_l_91_119.html . Czy powinienem zastosować Bufor ( jakiej pojemnosci )czy np. wystarczy sam zasobnik 200 L ( co jest lepsze ) Bardzo proszę o pomoc , może ktoś z szanownego grona udzieli mi konkretnych fachowych odpowiedzi i pomoże w dobrym wyborze , lub podejmie się całej instalacji . Jesli chodzi o wybór wkładu to napewno mogę polecić Edilkamin, co do Kratek są bardzo różne opinie na ich temat (sam się nie wypowiadam na ich temat ponieważ, nie montuję tych wkładów i nie mam wyrobionego na ich temat zdania). Jeśli chodzi o samo podłaczenie to wiem, że większość instalatorów (ja z resztą też) nie korzysta z gotowych KITów które ma w ofercie Edil. Można to rozwiązać tak samo skutecznie na innych podzespołach a o wiele taniej. Jeśli chodzi o zasadność zastosowania zbiornika buforowego to jak najbardziej jest wskazana aczkolwiek nie jest to niezbędne - to już zależy od upodobań klienta i od zasobności jego portfela Tutaj najlepiej porozmawiać na ten temat i wtedy można spokojnie wybrać najlepsze rozwiązanie dla konkretnego klienta. Każda instalacja powinna być dobierana indywidualnie Witam ok niech będzie Edil ale czy ten model wystarczy do ogrzania mojego domu , a może jest za duży ??? i co z tym buforem jeśli montujemy bufor to nie montujemy już zasobnika na ciepłą wodę ???? . Jakie kożyści są z zamontowania takiego bufora ? Widzisz zbiornik buforowy służy do magazynowania ciepła pochodzącego z spalania drewna w kominku wodnym pozwala on na pracę kominka wodnego na możliwie wysokich sprawnościach co przekłada się w praktyce na lepszym wykożystaniu energii z spalania drewna i oczywiście jego zastosowanie nie rozwiązuje nam problemu podgrzania wody c.u.w do kturej najlepiej wykożystać osobny zasobnik Witam bardzo dziękuję za wyjaśnienie sprawy bufora , lecz pozostaje jeszcze jedno pytanie czy wkład EDILKAMIN Acquatondo 29 Piano wystarczy na ogrzanie mojego domu ? a moze jest za duży ??? Czy ktoś może mi odpowiedzieć na to pytanie ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts