nesia 16.02.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Koledzy/koleżankiCzesto mówiąc o kubaturze kupowanego drewna posługujecie się pojęciem "metr przestrzenny". do tej pory spotkałem sie tylko z pojęciem "metr sześcienny" (tak przynajmniej mnie uczono). Czy to jest to samo czy też jest to jakas specyficzna miara kubatury? Jak to rozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 16.02.2005 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Metr przestrzenny to mniej niż metr sześcienny. Tzn. jest też mierzony m/m/m, ale zawierają się w nim wszelkie szczeliny, które są naturalne w ułożonym drzewie. Gdyby tych szczelin nie było, to byłby metr sześcienny Pozdrawiam Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesia 16.02.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Dzię ki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loop 16.02.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Metr przestrzenny to mniej niż metr sześcienny. Tzn. jest też mierzony m/m/m, ale zawierają się w nim wszelkie szczeliny, które są naturalne w ułożonym drzewie. Gdyby tych szczelin nie było, to byłby metr sześcienny Tommco a nie przypadkiem m*m*m - ja tam się nie znam jak ułożyć 2/2/1 to by wyszedł 1 metr Ale dzięki za definicje, ważne że wiemy o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 16.02.2005 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Masz rację loop Wybaczcie, ale ostatnio nie wiem, za co mam się złapać... Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 16.02.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Prezesie oczywiście że wybaczamy Nikt nie jest doskonały.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 16.02.2005 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Wiech Mimo wszystko nie wiem, czy to dobry pomysł. Zwróć uwagę na to, że jeśli wyłączysz na centralce pompę CO, a temperatura w płaszcu wzrośnie do chyba 95 stopni, to pompa ta zostaje automatycznie włączona aby oddać ciepło do grzejników. Tak więc, jeśli zakręcisz zawór latem, a zdarzy Ci się podgotować wodę, to może popmkę ...trafić...a poza tym, odetniesz sobie jedno zabezpieczenie. Tak więc na mój rozum, nie polecam Wiech A co powiesz na to....? Czy dobrze kombinuję? Lubię odkrywać rzeczy na których się nie znam Pozdrawiam, T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 16.02.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Tommco.Wydaje mi się że jeżeli zakrecisz w lecie wode na CO to i tak występuje ruch wody poprzez zasobnik(wtedy im większy tym lepszy),oraz pompę cyrkulacyjną.Pracują dwie pompy cyrk. i z kominka na CWU.Przecież nie dokładasz w lecie na maxa do kominka bo on jest przeważnie w salonie i bys sie ugotował.Idąc tokiem Twojego rozumowania w jaki sposób pompa CO będzie wiedziała kiedy ma sie włączyć w temp. 95 st. Musi być jakis temostat włączający w kryzysowych sytuacjach albo pompa z termostatem Ja mam zasobnik 150 l i w lecie chcę trochę eksperymentów przeprowadzic.Tommco przecież niektóre kominki są bez CWU ,a w lecie w chłodniejsze dni palą też w kominku.Występuje ruch wody w CO(zład wody nie jest większy od mojego zasobnika 150 l).Wydaje mi się że zależy to tylko od przepływu wody w płaszczu wod.Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 16.02.2005 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Wiech Jeśli chodzi o Makroterm, to właśnie jego centralka ma taką opcję, że nawet, jeśli pompa CO jest przez centralkę wyłączona...to jęsli temp. wody podskoczy do 95 stopni, to pompa CO jest automatycznie włączana. Jeśli chodzi o porównywanie ilości wody w zasobniku i układzie CO, to mimo, że w zasobniku jest wody więcej, to nie ma takiej zdolności oddawania ciepła (baaa....nawet im mniejsza zdolność, tyl lepsza). Oczywiście jak się włączy cyrkulację, to woda w zasobniu dość szybko się wychładza:)W sumie...to chyba nie ma o co kruszyć kopii. Ja raczej nie będę zamykał zaworu na pompie. A właśnie...jak szybko stygnie Wam woda w rurach. Ja, jak mam wyłączoną cyrkulację i biorę prysznic czy myję się przy umywalce, to bardzo mało czasu wystarcza, żeby woda w rurach się wystudziła...czy to normalne...? Mam też wrażenie, że woda w wężykach od baterii stygnie wolniej niż w rorach schowanych w ścianach...bo po odkręceniu ciepłej wody po pewnym czasie, przez moment jest ciepła, a potem już leci chłodniajsza...aż do czasu kiedy dojdzie woda z zasobnika. Instalacje mam z miedzi...rury w szarych piankach...ale chyba powinny być lepiej izolowane...no chyba, że to normalne.... Tommco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witek34 16.02.2005 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Witam płaszczowych klubowiczów.Od września pale w kominku CTM POLONIA 24 kw. Dotychczas było to moje podstawowe źródło ciepla (teraz ma już gaz). W kominku paliłem non stop (mam małe dzieci które przebywały w domu). Przez 4 miesiące do kończa stycznia spaliłem 8 mp drzewa raczej mocno i średnio mokrego. Ogrzewałem 160 mkw do temperatury 21 - 23 stopnie. Obecnie też korzystam z kominka ale mam go połączonego z piecem gazowym (dodatkowy sterownik) jak spadnie tem na konimku poniżej 40 st to wtedy grzanie przejmuje piec gazowy. Z kominka jestem badzo zadowolony, drewno dokładałem co 3-4 godziny a na noc jak 0koło 12 dało sie na maxa to 0 6 jecfze było trochę żaru. Co do sadzy szklitej to na pocątku było jej badzo dużo (b.mokre drewno) obecnie (leprze drewno jest jej mniej i wypala sie stara sadza. Palę głównie brzozą, akacją i dębem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 16.02.2005 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Karolek I tak trzymaj!!! Witam w klubie T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 16.02.2005 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Tommco o tym że pompa się włącza przy temp. 95 to nie wiedziałem Musze dokladniej studiowac instrukcje.Ostatnio czytam same instrukcje a to pieca z zasobn. a to termost elektr(mata grzejna),kominek itp. Mam tak samo zrobioną instalacje CO i CWU w miedzi z ociepleniem w otulinie szarej L 2m gr 9 mm.Robiłem to sam i starałem się przykladac do ocieplenia rur klejąc je taśmą klejąca.Czy wszedzie masz zaizolowane rury do końca .Muszę sprawdzić u siebie i wyłączyc pompę cyrk. wtedy napisze jak długo trzyma cieplo.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 16.02.2005 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 No właśnie Wiech. Jeśli dobrze pamiętam, że zdjęcia dotyczące ocieplenia poddasza z aluminiową folią były Twoje, to u Ciebie nie ma miejsca na fuszerkę. U mnie rury ocieplali "fachowcy". Rzczec łączyli je średnio....takimi zaczepami, trochę taśmą. Owijali niby do końca....myślałem, że tak może być. Teraz dopiero pomyślałem...że przecież miedź jest jednym z lepszych przewodników ciepła...i chyba cykulację będę ustawiał w ściśle określonych porach...bo tak to bym poszedł z torbami. Daj znać, jak będziesz wiedział jak to jest u Ciebie. Z z instrukcjami wiem jak jest...Dlatego dobrze, że jest forum...gdzie zawsze można komuś coś podpowiedzieć, czasem oświecić Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 17.02.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Tommco folia AL. jest u mnie na poddaszu.Ocieplałem również sam całe poddasze wełną łącznie z montażem stelażu oraz płyt GK.Ocieplając poddasze wypełniałem również każdy profil wełną mineralną oraz w każdą szczelinę .Błędy również popełniłem ,to nie jest tak że jak się samemu robi to się nie popełnia błędów.W niektórych łączeniach GK widać pęknięcia spoiny .Tommco kup zwykły programator czasowy za ok. 10 zł i nastaw godziny w których ma pracowć pompa cyrkulac.Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loop 17.02.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Loop - pompki P2 i P3 masz w obwodzie wpięte szeregowo, czego nie rozumiem (takie duże i cienkie to podłogowe?). Podział przepływu przez podłogówkę i kaloryferki można było zrealizować zaworem trójdrożnym sterowanym termostatycznie, albo manualnie... Imo ta pompka P3 jest zupełnie zbędna... Wlowik tak takie duże i cienkie to podłogówka. Doczytałem że Ty też masz sporo grzanej podłogi. Powiedz mi ile do tego dochodzi u Ciebie kaloryferów? Mam przy tej pompce P3 (link do schematu) zawór mieszający, ale nie jest sterowany termostatycznie. Termostat jest przylgowy i wyłącza pompkę P3. U mnie są dwie pompy i ręczne sterowanie Możesz mi coś bliżej powiedzieć o tym ręcznym sterowaniu? I jak masz zabezpieczoną podłogę przed podaniem zbyt gorącej wody? Trochę się już gubię w tym ale będę chciał wyłączyć tę pompkę P3... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 17.02.2005 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Wiech Dokłądnie takie rozwiązanie przyjąłem. Programator już mam Jeśli chodzi o płyty g-k to mi też pękają. Może to poprostu musi popękać i trzeba po jakiś 2 latach pozaprawiać i wtedy powinno być dobrze....u mnie robili to "fachowcy", więc pewnie mam więcej błędów niż u Ciebie. Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 17.02.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Tommco napisałes że inst CO masz CU ,czy masz całą łącznie z CWU ? Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 17.02.2005 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Tak, wszystko z miedzi.....czytałem kiedyś na forum, że CWU lepiej z plastiku robić, ale było też wiele głosów, że miedź jednak najlepsza. Taki wybór...mam nadzieję, że jakoś na tym nie ucierpię Może jakby był plastik, to rury nie oddawały by tak dużo ciepła...? Pozdrawiam T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlowik 17.02.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 ...tak takie duże i cienkie to podłogówka. Doczytałem że Ty też masz sporo grzanej podłogi. Powiedz mi ile do tego dochodzi u Ciebie kaloryferów? Możesz mi coś bliżej powiedzieć o tym ręcznym sterowaniu? I jak masz zabezpieczoną podłogę przed podaniem zbyt gorącej wody? ... ... Nie mam kaloryferów. Po co ? ... Nie mam też żadnego zabezpieczenia przed zbyt gorącą wodą... Teoretycznie rurki podłogówki wytrzymują przegrzanie do 120*C, ale na razie nie próbowałem... Turbokominek utrzymuje w obiegu 43*C i jest dobrze (22-23*C w domu). Co do ręcznego sterowania, to zawory . U mnie pompa turbokominka i pompa pieca olejowego pchają wodę do "kolektora" rozdzielającego przedzielonego zaworem, z "kolektora" do rozdzielacza podłogówki i do zasobnika CW. Zaworem "kolektora" mogę skierować wodę do podłogówki, albo do do podłogówki i zasobnika CW. Zamykając zawór rozdzielacza podłogówki mogę całą wodę pchać przez zasobnik CW. Proste jak drut, skuteczne, ale wymaga obsługi. Postaram się wkrótce wrzucić na stronę zdjęcia z "kotłowni" (jak posprzątam), to będzie więcej widać. Aha, nawet przy 68*C podłoga nie parzyła, była tylko wyraźnie za ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 17.02.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Tommco ja też mam całą instalację w CU łacznie z CWU.Czytałem kiedys artykuły na ten temat,i nie zalecają instalowac CU jedynie w podgórskich rejonach(ze względu na twardość wody).Mam też taką nadzieje że nie będę żałował tej decyzji.Mogłem też zrobić sobie w plastiku ,ale wybrałem CO.Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts