Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

Chciałbym się dowiedzieć od fachowców co jest powodem że temp. na wyświetlaczu sterownika pomp wyświetla mi temp. ok 40 stopni , czasem dochodzi do 45 ale to raczej max.Dodam że sterownik a co za tym idzie termometr zainstalowany jest na rurce od kominka oczywiście z ciepłą wodą CO w odległości ok 8 -9 metrów od kominka przed pompami.Czy jest to powód tego że jest taka duża odległość czy może coś kominek lub instalacja daje w tyłek.Kominek to Amelia 25 KW.Tym samym mam problem z dogrzaniem podłogówki , która ledwo , ledwo jest ciepła .

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Termometr i centralka powinny być przy kominku. Sonda powinna być w króćcu przeznaczonym w obudowie płaszcza, ale dopuszcza się też jej montaż na rurce w najbliższej odległości od kominka - wówczas ciepło po miedzi jest w miare wiarygodne. Czujka powinna dobrze dolegać do rurki. Ja tak miałem (na rurce przy kominku) i zmieniłem na sondę w obudowie płaszcza - i nie wiem czy dobrze zrobiłem - chyba jest bardziej bezwładnie...

W sumie racja - pewnie że można ją trzymać w kotłowni - zwłaszcza jak nic innego nie robi - ja póki testuje ogrzewanie to się w nią gapie. Z rozpędu napisałem, bo chodzi oczywiście o sondę termiczną która musi mierzyć wodę kominka... W razie jakiego jednak alarmu - np awarii pomp, braku zasilania to wole wiedzieć od centralki którą mam pod ręką.

Potem i tak przechodzę na sterowanie które sam sobie piszę na centralnym sterowniku domu postawionym na linuksiku...

Termometr i centralka powinny być przy kominku. .

a po co centralka w salonie ?

Żeby nie biegać co chwila do kotłowni czy garażu, żeby zobaczyć jaka jest temperatura wody w płaszczu :-)

Jak się ma kominek krótko to jest to bardzo potrzebna informacja - podczas palenia ok 2 razy sprawdzam :-)

Pozdrawiam

Michał M

Witam

Posiadam kominek jak w temacie. Fachowiec zainstalował mi wszystko i kominek sprawnie działa, natomiast miał mi jeszcze ocieplić kominek, ale zniknął i wyłączył telefon, na szczęście całej kasy mu nie dałem. W tej chwili potrzebuje informacji w jaki sposób i czym najlepiej ocieplić kominek. Kominek mam tak zrobiony, że 20 cm wystaje w salonie, a reszta przez przekutą ścianę w pomieszczeniu obok, tam też mam czujnik sterowania pomp i zbiornik. Chce ocieplić kominek, aby przestał mi ocieplać pomieszczenie obok oraz wykonać jakąś zabudowę otwieraną abym mógł się dostać do rurek. Najbardziej interesuje mnie jednak to ocieplenie, proszę o jakieś rady.

Pozdrawiam

Radek

Od lipca jest w Polsce teraz możliwość montowania takich kominków.

Na jakiej podstawie prawnej?

Zgodnie z Dz.U 2009 nr 56, z dniem 8.07.2009r wejdzie w życie Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12.03.2009r zmieniające dotychczasowy zakaz zasilania kotłów na paliwa stałe instalacji grzewczych wodnych systemu zamkniętego, wyposażonych w przeponowe naczynie wzbiorcze.

Nowe rozporządzenie (§1 pkt.20b) zmienia brzmienie §133 ustęp 7 z poprzedniego Rozporządzenia z dnia 12.04.2002r na następujące:

"Zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonego w przeponowe naczynie wzbiorcze, za wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW wyposażonego w urządzenie do odprowadzenia nadmiaru ciepła"

Jak w temacie zastanawiam się czy LAZAR S czy Hajduk Volcano W , może ktoś używa

pozdrawiam

Wojtek

ja posiadam hajduka volcano, kominek sprawuje się super, szyba troche się brudzi ale nie jest to jakieś wielkie zmartwienie, szmatka raz na tydzień i wszystko lśni :)

na początku trzeba ostro rozpalić, ale jak już się wszystko rozgrzeje w środku łącznie z szamotem to później praktycznie wystarczy kilka szczap na podtrzymanie temperatury. Także jest zadowolony z wyboru.

Zgodnie z Dz.U 2009 nr 56, z dniem 8.07.2009r wejdzie w życie Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12.03.2009r zmieniające dotychczasowy zakaz zasilania kotłów na paliwa stałe instalacji grzewczych wodnych systemu zamkniętego, wyposażonych w przeponowe naczynie wzbiorcze.

Nowe rozporządzenie (§1 pkt.20b) zmienia brzmienie §133 ustęp 7 z poprzedniego Rozporządzenia z dnia 12.04.2002r na następujące:

"Zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonego w przeponowe naczynie wzbiorcze, za wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW wyposażonego w urządzenie do odprowadzenia nadmiaru ciepła"

"...do 300 kW , wyposażonego..." - przecinek ważna sprawa tak jak "i" lub "oraz" (czasopisma) :D :wink:

Czyli jeśli kominek (do 300kW :p ) wyposażony jest w urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła może pracować w układzie zamkniętym!?

Czy ktoś wie jakie to są/jest urządzenia?? Proszę o przykład.

Zgodnie z Dz.U

"...do 300 kW , wyposażonego..." - przecinek ważna sprawa tak jak "i" lub "oraz" (czasopisma) :D :wink:

Czyli jeśli kominek (do 300kW :p ) wyposażony jest w urządzenie do odprowadzania nadmiaru ciepła może pracować w układzie zamkniętym!?

Czy ktoś wie jakie to są/jest urządzenia?? Proszę o przykład.

Wężownica schładzająca :wink:

Witajcie użytkownicy kominków z płaszczem - wstawiłem wykonałem instalację, odpaliłem i jestem jak na pierwsze dni użytkownia szczęśliwym jego posiadczem - kominek Lechma 19kW

Jak z utrzymaniem szyby w czystości w Twojej lechmie?

Czy ktoś posiada może Lechmę PL-200 Exclusive?

"

Czy ktoś posiada może Lechmę PL-200 Exclusive?"

w 19kW z płaszczem generalnie szyba jest czarna , tak jest u mnie jak i u dwóch moich znajomych

stąd szukam innego kominka z płaszczem z kręgu lazar , hajduk i arysto

jeden z forumowiczów podesłał mi zdjęcia swojego lazara s i rewelacja

Witam. Miałbym pytanie do szanownych kolegów, którzy rozpracowali temat kotłowni. Mam kominek z pw CTM, piec gazowy viadrus oraz zasobnik (bufor) CTM. Regulacja temperatury odbywa się poprzez regulator na piecu, pokrętło na czujniku - sondzie (na buforze) oraz na zaworze 4 - drogowym, gdzie pokrętło ustawia moc centralnego - od nie grzeje do pełna moc. Zastanawiam się jak to wszystko zgrać aby instalacja była w miarę wydajna i ekonomiczna. Jaka temperatura powinna być na piecu (u mnie jest około 60 st), jaką temperaturę utrzymywać na buforze i jaką moc dać na grzejniki? Z góry dziękuję za info i porady.

"

Czy ktoś posiada może Lechmę PL-200 Exclusive?"

w 19kW z płaszczem generalnie szyba jest czarna , tak jest u mnie jak i u dwóch moich znajomych

stąd szukam innego kominka z płaszczem z kręgu lazar , hajduk i arysto

jeden z forumowiczów podesłał mi zdjęcia swojego lazara s i rewelacja

Przymierzam się do tej lechmy bo z tego co wiem to jedyny kominek z całkowicie zamknięta komorą spalania.

Czy ktoś z Was wie o innym kominku spełniającym ten warunek?