sql 22.01.2010 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 uff , w końcu dobrnąłem do końca. zawziąłem się i przeczytałem wszystkie 53 strony od deski do deski - nawet nie wiem ile to roboczogodzin, w zasadzie, to połowicznie już dołączyłem do klubu, bo od października lub listopada stoi sobie w salonie Lechma 24kW z szybą pryzmatyczną, podłączona do przepustnicy sterowanej Tatarkiem i czeka na resztę instalacji, rozpaliłem raz - tak kontrolnie i delikatnie - żeby zobaczyć na szybką ogień , układ będzie otwarty, ale że kominek i tak ma chłodnicę, więc będzie też zawór - zobaczymy czy zadziała, czy i tak będzie wywalać górą, kominek będzie podłączony do wymiennika oraz 1000l bufora, a dalej ogrzewanie mieszane - troszkę podłogówki (ca. 100m2), koło 20tu grzejników i zasobnik CWU, będę się starał całą zimę przejechać na drewnie, ale gdyby mi się nie udało, to w odwodzie będzie czekał Cerapur Smart 28kW, z racji dużego bufora na powrocie będzie Laddomat, który zabezpieczy mi temperaturę powrotu - na płaszczu chciał bym mieć w okolicach 70 stopni, aby nie było problemów z sadzami, koło wtorku zacznie się podłączanie, więc myślę że jeszcze ze 2 tygodnie i będę mógł wziąć urlop, książkę i przez kilka dni patrzeć się na przemian w książkę, FM i żywy ogień za szybką , chałupa dopiero co zamknięta, więc ten sezon raczej stracony na wygrzewanie i osuszanie - czeka jakieś 15m3 słabszego drewna, ale na wiosnę zamówię hurtem ze 40m3 czegoś twardego, aby drewno spokojnie sobie schło w oczekiwaniu na swoją kolej (2-3 lata), no nic, jak już będę mógł się pochwalić jakimiś osiągnięciami (oprócz przeczytania całego wątku o PW), to opowiem jak doświadczenia, dotąd w domu rodzinnym był tylko zwykły, powietrzny kominek, więc z paleniem trzeba się było mocno ograniczać, bo zaraz w salonie była sauna, a w reszcie domu zimno - mam nadzieję, że teraz będę mógł rozwinąć pirotechniczne skrzydła , pozdrawiam innych wielbicieli żywego ognia w salonie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 27.01.2010 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 SesnerNajpewniej masz zabrudzoną górną półkę twojego Makroterma - są u nich do kupienia narzędzia, m.in. w kształcie litery L. Wsadzasz to wysoko tuż obok górnej krawędzi drzwi i czyścisz. Bo przy zamkniętym szybrze, to tamtędy własnie dym przedostaje się do kominka - nad górną półką. I jeśli jest to przybrudzone, to nie ma jak dym uciekać, bo więc łatwiej mu przez szybę. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutkap 28.01.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Witam wszystkich, Jak widzicie jestem nowa na forum, dlatego wybaczcie jak już poruszaliście ten wątek - niestety nie potrafię znaleźć, a szukałam już długo. Chciałabym się dopytać o ilość spalanego drewna w kominku - zastanawiam się nad systemem ogrzewania. Druga sprawa, czy słyszeliście/wykorzystujecie kominki (kozy) z płaszczem wodnym na pellety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysza223 28.01.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 zajrzyjciehttp://forum.muratordom.pl/pomagamy-jak-mozemy,t178814.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vegeta 31.01.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 WitamCzy posiada ktoś wkład z PW poniżej 12kW???Stoję przed wyborem i szukam małego wkładu? do ogrzania 80m kwMoże ktoś posiada lub wie coś o tych wkładach???:Kratki maja 12kWLechma na zamówienie posiadają też 12kW http:// http://www.lechma.com.pl/pl/20.php Hajduk MKW 10kW ciekawa kaseta co o niej sadziciehttp:// http://hajduk.com.pl/pl/katalog/produkt-174-kaseta_MKW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 31.01.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Lechma ma wkład z płaszczem wodnym 8kW i ten by łby idealny do ogrzania takiego lokalu jak masz (zakładając że wysokość pomieszczeń jest 2,5-2,6m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vegeta 31.01.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 tak jest ale to jest narożny i minie odpowiada szukam z szybą proostą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hugo26 31.01.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Witam Również planuję kominek z pw. Do tej pory szukałem jak najlepszego kominka takich producentów jak Lechma, Makroterm, Hajduk, Byrski. Jednak jak poczytałem o brudnych szybach, o powstawaniu smoły w wyniku niskej temp spalania, zmieniam zdanie i obecnie poszukuje opinii na temat dwóch kominków: Edilkamin Thermofire : http://www.edilkaminpolska.pl/web_pl/index.php?id=124 cena ok 7200zł Lazar Silesia WM: http://www.hkslazar.pl/pliki/silesia.pdf cena ok 6500zł U mnie w domku (pow uzytkowa 140m2) ma być kominek z pw ok 14kW + zasobnik cwu 120L + piec gazowy Junkers Smart 14-3C. Na parterze w holu, kuchni i w łazience ma być ogrzewanie podlogowe, w salonie i na całym poddaszu grzejniki. Obydwa ww kominki maja tą zaletę, ze maja oddzielony proces spalania od wymiany ciepła, dzieki czemu pełnią przede wszystkim fukcję kominka + dodatkowo podgrzewają wodę. Ponadto w obydwu zastosowano ceramike, która znacznie poprawia proces spalania drewna. Dzieki temu szyby sie nie brudzą tak jak w tradycyjnym kominku z pw, nie powstaje smoła, zwieksza sie trwałosć kominka. Nie bez znaczenia jest fakt, ze w razie uszkodzenia modułu wodnego mozna wymienic sam moduł.Bardzo prosze o opinie na temat ww kominków. Na który wg Was się zdecydować?Za info z góry dziekuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 31.01.2010 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 tak jest ale to jest narożny i minie odpowiada szukam z szybą proostą Kominki Lechma Korner są kominkami w kształcie trójkąta (jego tylne ściany) ale poza tym po zabudowie część widoczna (czytaj: front) jest w 3 wersjach prosta, panowama bądź pryzma - wygląda jak każdy inny kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vegeta 01.02.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 wyliczyłem wszystko i mój domek ma:73m kw, oraz wysokość 2.88m, czyli wychodzi 210 m3tylko nie wiem ile watów na metr3 przyjąć????czy lechma 12kW było by przesadą??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oszolomiony 01.02.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 A czy Twój budynek jest ocieplony? jaki jest stan stolarki okiennej i drzwiowej? Przy średnio ocieplonym domu w zupełności wystarczy 8kW. Przyjmuje się od 20-40 W/m3 w zależności od ocieplenia budynku (czytaj: strat ciepła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vegeta 02.02.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Tak domek jest docieplony 5cm styropianu stolarka nowa.Problem że chcę kominek z plaszczem wodnym a najmniejszy jest 12kw.i juz nie mam koncepcji co zrobić.obecnie w domu jest piecokuchnia 8-12kW i jest dobrze.Zakładając 45 W/m3 wychodzi mi 9,5kW dodać do tego CWU jakieś 0,5kWwkład 12kW ma pewnie moc z płaszacza 10kW czy rzeczywiście ten wkład będzie za duży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 02.02.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 czy rzeczywiście ten wkład będzie za duży? a ja zapytam inaczej , co się dzieje jeżeli przewymiarujemy kominek ? michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 02.02.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 czy rzeczywiście ten wkład będzie za duży? a ja zapytam inaczej , co się dzieje jeżeli przewymiarujemy kominek ? michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 03.02.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 jak przewymiarujesz kominek z PW to będziesz palił na pół gwizdka a to nie jest dobre ani dla kominka ani dla komina do tego może dojś że będzie zbyt ciepło w pomieszczeniu w którym masz kominek no i sprawność całego układu będzie mniejsza. Pytanie z innej beczki - ogrzewajacy tylko kominkami z PW - ile drewna i jakiego spaliliscie w tym sezonie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 03.02.2010 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 le drewna i jakiego spaliliscie w tym sezonie??? ja bardzo duzo ale głównie ogrzewam kominkiem, mam nieocieplony dom i pierwszy sezon. Po podłodze z 200 m2. Spaliłem od października 15 mp i jeszcze jakies brykiety michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 03.02.2010 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Ja tylko kominkiem ogrzewam. dom po podłodze ok 180m2 w tym ok 80 m podłogówki + CWU dla 2 osób i też spaliłem ok 14-15 mp głownie 2,5 letniego dębu i trochę brzozy oraz akacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 04.02.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 a jakim systemem palisz? od rana , południa. Czy grzejesz odrazu cały dom czy strefowo. U mnie trochę gazu zawsze pójdzie bo w niektóre dni dopiero od 15 moge odpalić kominek. Zastanawiam się czy rano się opłaca odpalać bo i tak po 2 godzinach temepratura spadnie i pompy się wyłączą i przejdzie na kocioł gazowy. michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 06.02.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Palę codziennie popołudniu tak od ok. 16 do 24 czasami dłużej. W największe mrozy budziłem się ok. 3-4 i dokładałem do kominka oraz kolejny raz dokładałem ok 6 rano kilka dni najmrozniejszych kominek pracował prawie 24 h ale temp. w domu była na stabilnym poziomie 20-22 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bredo1 07.02.2010 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 Witam wszystkich użytkowników kominków. W związku że jest to mój pierwszy post na forum proszę o wyrozumiałość. Mam zamontowany w nowo wybudowanym domu z użytkowym poddaszem kominek z płaszczem wodnym Ulrich Aquafire AL 26kw który grzeje grzejniki ,podłogówkę na parterze oraz będzie grzał wodę w zbiorniku 200l na piętrze. Mój problem jest taki że niby kominek miał mieć doprowadzenie powietrza z zewnątrz a okazuje się że chyba nie ma. Rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz pod kominkiem jest po prostu nie podłaczona bo fachowcy nie mieli jej gdzie podłączyć i zostawili wolną pod spodem. Drewno które mu się wrzuci dość szybko spala bo regulacja pod szybą jest taka kiepska że nie pozwala mi na wystarczające odcięcie powietrza. W związku z tym chciałbym podłączyć to doprowadzenie z zewnątrz budynku oraz sterowanie przepustnicą z komputerem np: kratki.pl , natomiast fabryczne doprowadzenie zaślepić albo coś w tym stylu. Czy ktoś się spotkał z takim problemem jak ja i jakoś to rozwiązał,i mógłby się tym ze mną podzielić w którym miejscu to zrobić dokładnie? Nie widzi mi się zmiana kominka na taki który ma taki dopływ powietrza fabrycznie. Dodam tyle że liczę się nawet z utratą gwarancji w związku z jakąś ingerencją w obudowę. Proszę o jakieś rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts