Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

Tommco. Jeżeli masz centralę alarmową gdziś blisko pompki cyrkulacji, to w prawie bezkosztowy sposób możesz zrobić sensowne sterowanie cyrkulacją. Jeżeli wychodzisz z domu - kodujesz system i juz w tym czasie cyrkulacja nie działa. Wracasz do domu odblokowujesz alarm , jezeli jest dany czas w którym ma działac cyrkulacja to ona rusza . Łatwo, tanio i przyjemnie.

pozdr

m

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale wydaje mi się, że aż nie tak tanio. Tzn. pewnie by był potrzeby jakiś przekaźnik i zorganizowanie tego nie było by problemem. Tylko, że jak obserwuję z jaką szybkością woda w rurach stygnie, to myślę sobie, że cyrkulacja będzie włączon rano (poranne mycie), może jakoś w porze obiadu i wieczorem (wieczorne mycie). Teraz żałuję, że pomysł z cyrkulacją połączoną z czujkami ruchu...uważałem za śmieszny...:( A to by chyba nie było głupie....

Pozdrawiam

T.

Loop - obiecałem zdjęcia instalacji. Są. Adres strony w podpisie, na samym końcu, pod tytułem "bałagan wykończeniowy". Za bałagan przepraszam 8) .

Co do cyrkulacji, to zrezygnowałem... Do najdalszego punktu odbioru w kuchni gorąc dociera w 12 sek. , a rura biegnie przez nieogrzewane poddasze, spiżarkę i całą kuchnię. Zmywarka bierze zimną :D .

Tommco - jeśli tylko czasami ma pracować, to może w ogóle ją wyłączyć ? Tylko prąd marnuje.

Ale prąd czerpie jak pracuje....Wdaje mi się, że pomysł taki, że ma nie pracować jak nikogo nie ma w domu jest raczej rozsądny...czyż nie...?

T.

...oczywiście, masz rację. Ale jak często używa się ciepłej wody, to nie wystyga w rurach i nie jest wcale potrzebna cyrkulacja.

Ps. Polecam zdjęcia (nie bałagan).

wlowik Zobaczyłem zdjęcia i...

Po co ta konstrukcja z rurek w kotłowni...nie mógł kocioł stać normalnie...?

Żałuję, że doprowadzenie kominka zostawiłem otwarte pod wkładek, a nie doprowadziłem spiro do samej dmuchawy, tak jak Ty to zrobiłeś...

Pozdrawiam

T.

PS. Całkiem porządny ten Twój bałagam...wszystko na miejscu, nie ma kurzu....chyba tylko tak kokietujesz :)

wlowik

Po co ta konstrukcja z rurek w kotłowni...nie mógł kocioł stać normalnie...?

:)

:-? ...pod kotłem jest miejsce na pralkę... Odwrotnie byłoby raczej ciężko coś uprać... Nierdzewna rurka została mi z budowy jachtu, więc nie wydałem na to więcej jak 30 zł. (a zaoszczędziłem na długości komina :wink: ).

Rura spiro pod kominkiem to konieczność na tym etapie. Otwarty nawiew wymroziłby mi rodzinę, a bez niego był odwrotny ciąg w wentylacji... Na szybką obudowę kominka przyjdzie poczekać do lata, teraz są ważniejsze rzeczy.

Witam wszystkich użytkowników kominka z płaszczem wodny. Od momentu wprowadzenia się do nowego domu nie mam czasu i tyle zapału aby czytać forum. Ale ten wątek mi się spodobał. Jak znajdę chwileczkę to przeczytam cały watek i napisze co słychać u mnie w sprawie kominka i ogrzewania. Od września 2004 jadę TYLKO na Makrotermie 24kW i w domku mam niezłe ciepełko.

pozdrawiam

Witaj Tomgor w klubie.Kominek masz taki sam jak ja (jaką pow. ogrzewasz?) Tommco w sprawie pompki cyrk to wydaje mi się że warto włączać programator czasowy(koszt ok 10 zł).Nie musisz miec żadnych kabli,a właczysz np 15 min.przed poranną toaletą, póżniej wedle zwyczajów w rodzinie .Jeżeli masz długie odcinki rur od pieca to warto zastosować.Pompka ma ok. 70 W , a więc nie jest to dużo.Wiech

Wlowik dzięki za zdjęcia - ale nic to. Jest coś lepszego. Zobacz tutaj

Wychodzi na to że te koty dodawają do kominków.

Powiedz mi czy ty masz czopuch wsadzony na wełnie? To coś daje?

Co do rury z powietrzem do nadmuchu - to powiem Ci że mam po prostu otwór w podłodze - też nie mam obudowanego kominka i nic mi się nie wyziębia.

Rurki w podłogówce mam te słabsze, dlatego muszę jakieś zabezpieczenie mieć.

Natomiast jeśli chodzi o kaloryfery - to mam je w pokojach, w sypialni i w piwnicy (pralnia + "saloon podziemny")

Wychodzi na to że te koty dodawają do kominków.

Powiedz mi czy ty masz czopuch wsadzony na wełnie? To coś daje?

Co do rury z powietrzem do nadmuchu - to powiem Ci że mam po prostu otwór w podłodze - też nie mam obudowanego kominka i nic mi się nie wyziębia.

Natomiast jeśli chodzi o kaloryfery - to mam je w pokojach, w sypialni i w piwnicy (pralnia + "saloon podziemny")

... :o zwierzęta na kanapie ? Moje mają wstęp wzbroniony, i tylko kot łamie czasem zasady, ale mu wybaczam (czasami). Osobiście, to wolałbym, żeby dodawali takie kanapy, bo koty same jakoś lgną do mnie coć ich nie lubię :)

Kaloryfery w sypialni dodatkowo, czy zamiast ? Bo nie wyobrażam sobie jak spaść z łóżka , na zimną podłogę ? :-?

Co do czopucha, to uszczelnienie się wykruszyło jak dłubałem przez rewizyjkę... Tymczasowo obetkałem... coby nie łapał powietrza "na lewo" :D

Rurę nadmuchu wolałem tak zrobić, bo szkoda było ciepełka i nie lubię przeciągów, poza tym kotek tam za często zaglądał...

... :o zwierzęta na kanapie ? Moje mają wstęp wzbroniony

Moje też - to po prostu zastałem jak wszedłem raz do salonu, po tym jak się całe rano gonili. A piesek wtedy dopiero był u nas parę dni. Żeby nie było że lubie koty - po prostu nasze są podobne i wszuciłem linka. Kota znalazłem na budowie jak miał parę centymetrów i jeszcze nie chodził stabilnie. Zamieszkał tam przed nami :)

Kaloryfery w sypialni dodatkowo, czy zamiast ? Bo nie wyobrażam sobie jak spaść z łóżka , na zimną podłogę ? :-?

zamiast. A zimnej podłogi nie mam bo mam ciepłą piwnicę :wink:

Witam . Tommco sprawdzałem u siebie, jak długo stygnie woda w instalacji przy wyłaczonej pompce cyrkulac.Woda była gorąca w rurach,i tak po 1/2 godz dalej gorąca po 1 godz trochę mniej po 1i 1/2 godz woda była letnia a po 2 godz już tylko ledwie letnia.Mierzyłem w kuchni gdzie odległość od pieca wynosi ok 10 mb rury. W cyklach które mierzyłem stygła woda w wężykach przy baterii (ok 30 cm wężyk )Sam byłem zaskoczony że tak długo trzyma ciepło w rurach.Wcześniej sprawdzałem jak długo trzyma ciepło w zasobniku przy wyłączonym piecu CO,po 3 dniach woda była letnia w zasobniku.Pozdrawiam Wiech

To powiem Ci Wiech, że masz się z czego cieszyć. U mnie, mam wrażenie, że woda w rurach stygnie szybciej, niż w wężykach :o Mpże błędem było, że zaizolowałem rurę od ciepłej wody razem z cyrkulacją... :( ...bo teraz jak sobie pomyślę, to powinny być oddzielnie. Tylko, jeśli cyrkulacja działa, to ma to sens. Kiedy woda w cyrkulacji nie jest w ruchy, bardzo szybko ciepło się rozchodzi...mądry Polak po szkodzie...:(

Pozdrawiam

T.