Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

z pobieżnego sprawdzenia na necie wydaje mi się że kominek ma doprowadzenie powietrza z zewnątrz pod palenisko.

Brakuje Ci przepustnicy albo ręcznej albo ze sterowaniem elektronicznym którą montuje się między rurą doprowadzającą powietrze z zewnątrz a wejściem powietrza do kominka.

Coś mi się nie chcę wierzyć że kominek wodny który kosztuje ok 6 tyś nie ma doprowadzenia powietrza.

Jeżeli nie zadbałeś o to przy budowie domu żeby to powietrze rurą doprowadzić w okolice kominka to teraz masz problem, chyba że kominek stoi przy ścianie zewnętrznej.

rura którą fachowcy zostawili nie podłączoną jest rurą która była przy kominku czy rurą którą doprowadza powietrze z zewnątrz?

michalsiak[/u]

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z pobieżnego sprawdzenia na necie wydaje mi się że kominek ma doprowadzenie powietrza z zewnątrz pod palenisko.

Brakuje Ci przepustnicy albo ręcznej albo ze sterowaniem elektronicznym którą montuje się między rurą doprowadzającą powietrze z zewnątrz a wejściem powietrza do kominka.

Coś mi się nie chcę wierzyć że kominek wodny który kosztuje ok 6 tyś nie ma doprowadzenia powietrza.

Jeżeli nie zadbałeś o to przy budowie domu żeby to powietrze rurą doprowadzić w okolice kominka to teraz masz problem, chyba że kominek stoi przy ścianie zewnętrznej.

rura którą fachowcy zostawili nie podłączoną jest rurą która była przy kominku czy rurą którą doprowadza powietrze z zewnątrz?

michalsiak[/u]

Rura doprowadzająca została ułożona przed posadzkami także wystaje jeden jej koniec dokładnie pod kominkiem a drugi zaś naturalnie na zewnątrz domu.

Jeszcze się upewnie na 1000% teraz jak będę na budowie czy nie ma jakiejś klapki, zaślepki ale z informacji w internecie wynika że nie. Co do przepustnicy ze sterownikiem to jak napisałem wcześniej mam zamiar ją nabyć żeby to wszystko działało. Stąd moje pytanie czy ktoś już to przerabiał bo było kilka osób z tym typem kominka i problemem jak mój. Może ktoś zna sposób i napisze mi jak to rozwiązać?

Witam.

Pytanie do używających brykietu: palę tym od niedawna i kompletna porażka - po 1 dniu palenia szyba jest dość mocno zabrudzona - wcześniej żeby tak zabrudzić szybę - przy paleniu drewnem zakupionym w lipcu - potrzeba było ok. tygodnia. Ponadto brykiet po rozpaleniu się rozpada i dość szybko wypala.

Czy to jest normalne przy tego rodzaju opale ?

Skład wg dostawcy to 5% trocin z drewna iglastego - reszta z drewna liściastego. Producent brykietu posiada świadectwo Instytutu Technologii Drewna w Poznaniu, więc deklarowany skład i wilgotność (8,9%) powinny odpowiadać prawdzie.

Może ktoś polecić jakiś bryket bardziej nadający się do użytku ?

No i jeszcze co z przewodami kominowymi ? Jak często stosować Sandpal w tej sytuacji ?

pozdrawiam

Witam,

Mamy kominek z plaszczem wodnym Lechma Standard 19kw. Firma u ktorej zamawialismy kominek, pompki, dobrala nam wymiennik plytowy Dunfoss 18kw 10 plytek. Kominek ma ogrzac dom o pow. 130 z uzytkowym poddaszem. Dol podlogowka, gora grzejniki plus ciepla woda. Hydraulik, ktory wszystko montowal nie zwiazany z firma od ktorej kupilismy kominek po montazu wszystkiego i probach stwierdzil, ze wymiennik jest za maly. Sterownik Wojtus pokazuje, ze temp. w plaszczu wynosi 60 stopni, woda ktora idze na grzejnika i podlogowke ma odpowiednio 40 i 37 stopni. W kotlowni mam 4 pompki 2 od kominka i po jednej na podlogowke i kaloryfery. W kominku pale brykietem Pinekay. Oprocz tego mam podlaczony piec w ktorym wczesniej spalalem wszystkie pozostalosci po budowie. Z doswiadczenie zaobserwowalem ze przy 60 stopniach na piecy grzejniki mialy ok 58 stopni zas podloga blisko 55.

Czy to normalne?

Dzwonilem do firmy, ktora sprzedala mi kominek, wymiennik i cala reszte dowiedziec sie czy napewno wymiennik jest dobrze dobrany. Oczywiscie powiedzieli, ze tak i wszystko powinno dzialac bez problemow. Tak jak ja dziwili sie, ze mam tak nisko temp na grzejnikach i podlogowce.

Nastepnie dzwonilem do Lechmy i gosc do konca nie udzieli my odpowiedzi, ale mowil ze wymiennik powinnien byc goracy a jest ledwo cieply. Rurka na powrocie jest cieplejsza.

Nie wiiem kogo z... - hydraulika czy firme, ktora dobrala wymiennik. A moze to nie koniecznie wina wymiennika.

Acha od poczatku hydraulik mowil mi ze wcale nie potrzebuje wymiennika czy rzeczywiscie jest on niezbedny.

Pozdrawiam

Witam,

Mamy kominek z plaszczem wodnym Lechma Standard 19kw. Firma u ktorej zamawialismy kominek, pompki, dobrala nam wymiennik plytowy Dunfoss 18kw 10 plytek. Kominek ma ogrzac dom o pow. 130 z uzytkowym poddaszem. Dol podlogowka, gora grzejniki plus ciepla woda. Hydraulik, ktory wszystko montowal nie zwiazany z firma od ktorej kupilismy kominek po montazu wszystkiego i probach stwierdzil, ze wymiennik jest za maly. Sterownik Wojtus pokazuje, ze temp. w plaszczu wynosi 60 stopni, woda ktora idze na grzejnika i podlogowke ma odpowiednio 40 i 37 stopni. W kotlowni mam 4 pompki 2 od kominka i po jednej na podlogowke i kaloryfery. W kominku pale brykietem Pinekay. Oprocz tego mam podlaczony piec w ktorym wczesniej spalalem wszystkie pozostalosci po budowie. Z doswiadczenie zaobserwowalem ze przy 60 stopniach na piecy grzejniki mialy ok 58 stopni zas podloga blisko 55.

Czy to normalne?

Dzwonilem do firmy, ktora sprzedala mi kominek, wymiennik i cala reszte dowiedziec sie czy napewno wymiennik jest dobrze dobrany. Oczywiscie powiedzieli, ze tak i wszystko powinno dzialac bez problemow. Tak jak ja dziwili sie, ze mam tak nisko temp na grzejnikach i podlogowce.

Nastepnie dzwonilem do Lechmy i gosc do konca nie udzieli my odpowiedzi, ale mowil ze wymiennik powinnien byc goracy a jest ledwo cieply. Rurka na powrocie jest cieplejsza.

Nie wiiem kogo z... - hydraulika czy firme, ktora dobrala wymiennik. A moze to nie koniecznie wina wymiennika.

Acha od poczatku hydraulik mowil mi ze wcale nie potrzebuje wymiennika czy rzeczywiscie jest on niezbedny.

Pozdrawiam

wymiennik masz za mały,

te 18 kW, mógłbyś uzyskać przy temperaturach zasilania rzędu 90 C,

musisz mieć wymiennik co najmniej 25-30 kW,

minimum 20 płyt

Witajcie. Wiem że to klub kominkowiczów ale szukałem po całym forum czegoś na temat pieców komikowych i chyba jest to zbyt nowa sprawa ze nic nie ma :( Zasada działania raczej ta sama. Chce zakupic piec kominkowy z płaszcem wodnym w którym mozna palic drewnem, węglem, brykietem nie za bardzo orientuje sie z tymi podłączeniami? Piec będzie gazowy dwufunkcyjny z zasobnikiem i chciałem sie do tego wpiąć piecem kominkowym. Doprowadzenie powietrza z zewnątrz bedzie tylko czy jest sens? Czy pompa w piecu wystarczy (bo tak myślałem) no i jak sie dopiąć do zasobnika żeby kominek naprzykład latem grzał CWU.

zadzwon porozmawiaj z włascicielem oni chyba teraz maja targi i zapytaj o sztuki po wystawowe lub z targów, jesli maja to dostaniesz w bardzo dobrej cenie, jesli nie maja tez mozna wytargowac dobra cene.

Odpada ten wkład a to dlatego :

w celu zapewnienia prawidłowego spalania i regulacji kominek powinien być podłączony do komina, który zapewni naturalny, grawitacyjny ciąg kominowy powyżej 12 Pa. Stąd przy zalecanej średnicy fi 180 przewód kominowy powinien mieć czynną wysokość co najmniej 6 mb

mój komin nie bedzie taki wysoki niestety :(