Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym

Tommco

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WITAM TEZ JESTEM POSIADACZEM TURBOKOMINKA FIRMY MAKROTERM!18 KW NIE MAM DO NIEGO ZADNYCH ZASTRZEZEN POZA BRUDZENIEM SIE SZYBY Z KTÓRA SOBIE PORADZILEM!TERAZ BRUDZI SIE W 70 PROCENTACH MNIEJ KUPILEM TYLKO DODATKOWY OSPRZET !NIESTETY NIE MAM NAMIARÓW TYPU NR TEL.JEDYNIE CO TO ADRES EMAIL [email protected]

NIE WIEM JAK SIE TO MOGŁO BY SPRAWDZIC W KOMINKACH INNYCH PRODUCENTÓW ALE W MAKROTWRMIE DZIAŁA POZDRAWIAM MARIUSZ

Chciałbym klubowiczów prosić o radę. Jesteśmy przed wyborem kominka do naszej chałupy i im więcej czytamy tym mniej wiemy - szczwgólnie dotyczy to mocy kominków.

Powierzchnia do ogrzewania: 160m. Główne ogrzewanie gazowy kondensacyjny kocioł. na dole podłogówka, na górze grzejniki (dwa obiegi).

byliśmy w solonie kominkowym i pan nam dobrał 24kw Lechma. Co o tym sądzicie? Nie za dużo? Stwiedził też, że lechma to super firma w segmencie kominków z płaszczem, ale stylistycznie nam te kominki nie leżą. Co robić, gdzie czytać, żeby nie popłynąć?

Chciałbym klubowiczów prosić o radę. Jesteśmy przed wyborem kominka do naszej chałupy i im więcej czytamy tym mniej wiemy - szczwgólnie dotyczy to mocy kominków.

Powierzchnia do ogrzewania: 160m. Główne ogrzewanie gazowy kondensacyjny kocioł. na dole podłogówka, na górze grzejniki (dwa obiegi).

byliśmy w solonie kominkowym i pan nam dobrał 24kw Lechma. Co o tym sądzicie? Nie za dużo? Stwiedził też, że lechma to super firma w segmencie kominków z płaszczem, ale stylistycznie nam te kominki nie leżą. Co robić, gdzie czytać, żeby nie popłynąć?

zdecydowanie za duzo (powinno byc ok 14-16 kW, jak dom dobrze ocieplony), firma Lechma robi kominki podstawowe, nic specjalnego

poczytaj wątki na forum (np. komini nasze), tam dowiesz się wszystkiego

pozdro

popatrz na HSK Lazar, Edilkamin thermofire , wszystko zależy od budżetu ale stalowa lechma bez szamotów gwarancja , że szorujesz szybę co 2-3 dni albo godzisz się z tym , że jest zawsze czarna :)

popatrz na HSK Lazar, Edilkamin thermofire , wszystko zależy od budżetu ale stalowa lechma bez szamotów gwarancja , że szorujesz szybę co 2-3 dni albo godzisz się z tym , że jest zawsze czarna :)

hmh,

ja mam Lechmę (24kW, pryzma) i naprawdę trzeba się namęczyć, żeby zabrudzić szybkę. jakieś szczapy muszą być bardzo blisko szyby i wtedy trochę ją przybrudzą - przy normalnym paleniu szybka jest czysta. korzystam tylko z dolotu zewnętrznego - ten od frontu i dwie na szybki po bokach mam zakręcone, choć z tego co widzę to troszkę puszczają powietrza mimo wszystko.

hmh,

ja mam Lechmę (24kW, pryzma) i naprawdę trzeba się namęczyć, żeby zabrudzić szybkę. jakieś szczapy muszą być bardzo blisko szyby i wtedy trochę ją przybrudzą - przy normalnym paleniu szybka jest czysta. korzystam tylko z dolotu zewnętrznego - ten od frontu i dwie na szybki po bokach mam zakręcone, choć z tego co widzę to troszkę puszczają powietrza mimo wszystko.

właśnie. Wypuścili takie lechmy z wielkim frontowym napisem LECHMA. Ohyda, ale jest to jednocześnie odgrodzenie drewna od szyby. Jak to spiłuję to lipa i szyba brudna. Na jaką powierzchnię masz to lechmę?

właśnie. Wypuścili takie lechmy z wielkim frontowym napisem LECHMA. Ohyda, ale jest to jednocześnie odgrodzenie drewna od szyby. Jak to spiłuję to lipa i szyba brudna. Na jaką powierzchnię masz to lechmę?

mnie ten napis jakoś specjalnie nie swędzi ;),

kominek jest na użytkowej 200m + 120m piwnicy, gdzie ogrzewany jest garaż, kotłownia i łazienka,

na parterze ok. 100m2 podłogówki, reszta grzejniki

Dzisiaj coś tam wybraliśmy:

1. Jotul I18panorama

2. Makroterm turbokominek

3. Edilkamin Thermofire

4. Hajduk volcano.

Pytanie, który wybrać? Zdecydowaliśmy wstępnie, że będzie to 18kw. U których z tych producentów będą najgorętsze jajka. Który sumarycznie wyjdzie najdrożej. Na całą inwestycję nie chciałbym wydawać więcej niż 10tk.

Dzisiaj coś tam wybraliśmy:

1. Jotul I18panorama

2. Makroterm turbokominek

3. Edilkamin Thermofire

4. Hajduk volcano.

Pytanie, który wybrać? Zdecydowaliśmy wstępnie, że będzie to 18kw. U których z tych producentów będą najgorętsze jajka. Który sumarycznie wyjdzie najdrożej. Na całą inwestycję nie chciałbym wydawać więcej niż 10tk.

makroterm zdecydowanie odpada, dlaczego? poczytaj na forum a się dowiesz

najkorzystniej cenowo wypada edilkamin thermofire, kupuję wkrótce ten wkład, cena ok 6000zł (cena spadła ostatnio znacząco),

pozdro

Czy ma moze ktoś z Was turbokominek Gavia? Mój potencjalny wykonawca "lubuje" sie w tej firmie. Zaproponował połączenie właśnie tegoż turbokominka z solarami i cała instalacją grzewczą.

Czy ma ktoś może takie rozwiązanie?

wystarczy popatrzeć na parametry kominka i mozna stwierdzić ze gavia robi zwyczajny kominek z duzym płaszczem wodnym. CO na poziomie 0,56, będzie szyba szybko sie brudzić

pozdro

Witam,

pierwszy sezon palenia (CTM) mam - można powiedzięć - za sobą.

Chciałbym teraz doprowadzić do porządku palenisko. Na ściankach i stropie paleniska utworzyła się warstwa szklistej sadzy/nalotu.

Zaznaczam, że w trakcie sezonu nie rzadziej niż raz w tygodniu czyściłem szpachelką i miękką szczotką drucianą wnętrze paleniska.

Zastanawiam się, czy poza zdrapaniem w/w przedmiotami tej warstwy sadzy jest jakiś inny (szybszy) sposób. SADPAL odpada, moim zdaniem nieskuteczny.

Z góry dzięki za podpowiedzi.